Arheolozi na akciji

Prilikom kopanja na Pavlinskom trgu u centru Rijeke nađen kostur muškarca

Ljiljana Hlača

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin

Kostur je pronađen na dubini nešto manjoj od dva metra. Vjerojatno se radi o muškarcu, no više će se znati nakon što ostaci prođu znanstvenu analizu



RIJEKA Arheolozi su jučer na lokaciji Pavlinskog trga na kojem se izvode radovi uređenja pronašli ljudski kostur. Radi se najvjerojatnije o ostacima muškarca, otkriva arheologinja Jelena Lapić iz tvrtke Geoarheo iz Zagreba, koja provodi arheološko istraživanje tog lokaliteta.


Kostur je pronađen na dubini od nekih metar i 80 centimetara, a uz njega nije bilo nikakvih predmeta. Stoga nije bilo moguće odmah po otkriću utvrditi starost nalaza, dob, niti društveni status pokojnika.


– Što se tiče ukopa važno je naglasiti da je riječ o ukopu odrasle osobe, u ispruženom položaju, na leđima, s licem okrenutim prema sjeveru. Kako uz kostur nisu pronađeni grobni prilozi tipa keramika, nakit, metalni nalazi koji bi vremenski i kulturno datirali nalaz – nakon analize ćemo biti pametniji, dalje navodi Lapić.




– Kosti će biti poslane na analizu izotopom ugljika C14 kako bi im se odredila starost. Nadalje, kostur također ide na biološko-antropološku analizu kako bi se točno odredila dob pokojnika, spol, patologija te mogući indikatori njegovih ustaljenih životnih aktivnosti i navika, kaže Lapić.



Žitnica iz srednjeg vijeka, dijelovi keramičkih zdjela, sitni željezni predmeti i jedan novčić – predmeti su koji su do sada pronađeni na ovoj lokaciji.Podsjetimo, ovaj trg je u svojoj današnjoj prostornoj osnovi zapravo definiran rušenjem nekadašnje kapelice, a na njega je bio orijentiran pavlinski samostan i kuća Verneda. Iz tog razdoblja riječkog srednjeg vijeka donekle je sačuvano dvorišno pročelje samostana, današnje pročelje kluba »Boa«.



Na upit da li je ovaj nalaz pronađen na lokaciji gdje je nekad bila kapelica sv. tri kralja, Lapić odgovara da »što se tiče pitanja kapelice sveta tri kralja, za sada se ne može reći da je taj objekt pronađen, s obzirom da je otvoren manji dio iskopne površine na kojem bi se prema katastarskim kartama kapelica trebala nalaziti«.


– Preliminarna analiza dosadašnjih iskopa sugerira postojanje više faza gradnje kao i postojanje građevnih objekata kojima se tek treba odrediti namjena i datacija, navodi naša sugovornica. Kapelica sv. Tri kralja je izgrađena kao zavjet u 17. stoljeću a srušena je negdje oko 1840. godine, nakon što je dosta stradala u potresu. Gradnju kapelice je financijski podržao Gašpar Knezić, riječki sudac i vijećnik.

Tvrtka Geoarheo je lani u proljeće provela georadarsko snimanje koje je pokazalo postojanje struktura koje su arheološki zanimljive.