Sjednica će imati i treći nastavak

Prekinuta sjednica Skupštine PGŽ-a, oporba odbila sudjelovati

Biljana Savić

"Nastavak sjednice koja je održana prije tri tjedna ne može imati nadopunu dnevnog reda od 18 točaka, time je htio izbjeći aktualni sat", smatra predsjednica Kluba vijećnika PGS-a Ines Strenja Linić



RIJEKA Nastavak 9. sjednice Županijske skupštine danas je prekinut nakon što je oporba odbila sudjelovati i raspravljati u točkama koje su bile dio nadopune dnevnog reda. Kamen smutnje bila je, dakle, dopuna dnevnog reda koja se sastojala od 18 točaka, a koja je na početku sjednice većinom glasova ipak izglasana (oporba je glasala protiv). Prvi dio nastavka 9. sjednice Županijske skupštine uredno je odrađen, no kad se krenulo na točke koje su sastavni dio dopune dnevnog reda, oporba se pobunila i spremila za napuštanje sjednice. 


Predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić zatražio je pauzu, kazavši da se o svemu mogu dogovoriti, ali da je ovo nastavak sjednice i da nije računao na aktualni sat (kojega je oporba počela zahtijevati), jer nije riječ o novoj sjednici, i da će povući neke točke ako ih oporba smatra spornima. 



 – Nisam sazvao sastanak predsjednika klubova, jer je ovo nastavak sjednice, a 22. svibnja, kad smo govorili o nastavku sjednice, dogovorili smo se da će dnevni red biti proširen i stoga nisam smatrao spornim i potrebnim da se i danas nalazimo. Pristao bih na sastanak da ga je itko zatražio, ali nitko od predsjednika klubova nije mi se obratio uoči sjednice. Nisu ni spominjali aktualni sat. Oni su promijenili mišljenje u odnosu na dogovor, a predomisliti se je legitimno. Nemam ništa protiv toga, ali smatram da treba poštivati odluku većine. Možda je stvar u opstrukciji? Ne znam, ali i opstrukcija je legitimna. Što se aktualnog sata tiče, sukladno poslovniku svaki član skupštine ima pravo postaviti pitanje bilo kada, a ne samo na aktualnom satu. Odlučio sam da će se odsad iza svake odluke i dogovora svaki predsjednik kluba vijećnika potpisati nakon dogovora, da ne bude kao danas. Smatram da je veliki propust što nismo održali ovaj dio sjednice, jer je mahom bilo riječ o koncesijama o kojima ovisi turistička sezona, a za raspravu o njima kasnije može biti prekasno, kazao je Fabijanić.





No, nakon pauze oporba je ostala ustrajna u napuštanju sjednice, što zbog neodržavanja aktualnog sata, što zbog stava da proširenje dnevnog reda može imati tri-četiri točke, a ne osamnaest. 


– Smatramo da nastavak sjednice koja je održana prije tri tjedna ne može imati nadopunu dnevnog reda od 18 točaka, time je htio izbjeći aktualni sat, smatra predsjednica Kluba vijećnika PGS-a Ines Strenja Linić, dok nam je potpredsjednik Županijske skupštine Đanino Sučić rekao da je župan bio spreman povući sve točke koje je oporba smatrala spornim. 


– U raspravi na klubovima predsjednika kolegama smo istaknuli da je važno odraditi tehničke točke, koje nisu sporne i odnose se na koncesije na pomorskom dobru te ostale odluke vezane uz turističku sezonu. Primorsko-goranska županija dobrim dijelom živi od turizma pa će ovaj postupak oporbe utjecati na pad turističkog prihoda, komentirao je Sučić. Međutim, vijećnici Akcije mladih i HDZ rekli su nam da uoči jučerašnje sjednice nije ni bilo sastanka s predsjednicima klubova vijećnika i da nisu imali priliku zatražiti aktualni sat. 



Na održanom dijelu sjednice jednoglasno je  usvojeno izvješće o radu Zajednice sportova PGŽ te pohvaljen njen rad što ga je prezentirao predsjednik tog tijela Slobodan Gračaković.


Župan Zlatko Komadina rekao je da  je to samo jedan od načina ulaganja u županijski sport. 


 – Posvećenost sportu Županija je pokazala i kroz osnivanje posebnog Upravnog odjela. Financijski se sport prati kroz dodatne programe i kapitalne projekte, ali i izvanproračunsku podršku, odnosno putem donacija poslovnih banaka s kojima surađujemo. 



Sljedeći, dakle 3. nastavak, i to s aktualnim satom, bit će održan za dva tjedna, izglasano je na kraju. 


U razgovoru s novinarima uoči sjednice, pročelnik Upravnog odjela za regionalni razvoj Ljudevit Krpan pojasnio je koncept sportskog centra Platak. 


– Platak će biti važan i u ljetnoj sezoni. Planiramo postaviti nekoliko roštilja, postigli smo dogovor s Hrvatskim šumama, krećemo u nabavku dječjih igrališta. Već ovo ljeto imat ćemo prve sadržaje koji će pokazati da Platak može živjeti služiti građanima i izvan zimskih mjeseci. Budući da će se istodobno obavljati asfaltiranje prvog dijela parkirališta, ove sezone neće biti idealan pristup rekreativcima ali imat ćemo zajednički prostor gdje ćemo moći uživati, rekao je Krpan.