Rijeka 2020, Novi list i TZ Rijeka

Pravi riječki rock tulum u srcu grada: U ponedjeljak 16.12. svi na Trg 128. brigade!

Danijela Bauk

Foto: T. KANAZIR

Foto: T. KANAZIR



RIJEKA – Pravi riječki rock tulum u srcu grada – to je ono što sve građane Rijeke i njihove goste očekuje u ponedjeljak, 16. prosinca od 19 sati na Trgu 128. brigade HV-a. Ri-Val, Let 3, Turisti, Gerila i Nord glazbene su zvijezde velikog koncerta kojeg gradu i građanima daruju Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, Novi list i Turistička zajednica grada Rijeke. No, nije to samo rock koncert, bit će to i premijerno predstavljanje spota pjesme »Moj grad« koja je neslužbena himna riječkog EPK, a kojeg potpisuje poznati domaći redatelj Radislav Jovanov Gonzo, ali i predstavljanje značajnog dijela kulturno-umjetničkog programa koji grad na Rječini očekuje u 2020. kad će ponijeti titulu, i to kao prvi grad u Hrvatskoj, Europske prijestolnice kulture. 


Premijera spota


Koncert je rođendansko slavlje Novog lista jer prije 120 godina, Novi list je 2. siječnja 1900. godine pokrenuo hrvatski novinar, publicist i političar Frano Supilo. Uoči obilježavanja te visoke, 120. obljetnice postojanja te uoči godine kad Rijeka postaje prijestolnica kulture, Novi list suorganizira ovaj koncert kako bi rođendan proslavio kako i priliči – u srcu Rijeke, sa svojim čitateljima.– Ususret 2020. u kojoj Rijeka postaje prijestolnica kulture, a Novi list slavi veliki i značajan jubilej, 120 godina postojanja, Rijeka 2020 i Novi list pozivaju sve građane Rijeke, šire regije, te prijatelje iz cijele Hrvatske na prosinačko glazbeno druženje. Riječki superbend Ri-Val okupio se nakon 22 godine i otpjevao pjesmu koja govori o srcu i duši grada, riječkom načinu života, šalje jednostavnu, ali jasnu poruku punu emocija o gradu u koji su svi dobrodošli.


Ključna je to poruka uoči 1. veljače 2020. kad će se dogoditi svečano otvorenje riječkog EPK, naglasila je Emina Višnić, direktorica Rijeke 2020.Ines Boban Štiglić, voditeljica razvoja proizvoda Turističke zajednice grada Rijeke, naglasila je kako je događanje realizirano i u sklopu riječkog Adventa koji se tijekom prosinca odvija na nekoliko lokacija – od centra Rijeke, preko Trsata i riječkih tunela do rive i klizališta Morska pahuljica.– Ovaj koncert dodatno obogaćuje naš Advent i ova tipična riječka rock priča zasigurno će potvrditi Rijeku kao turističku destinaciju čiji je turistički promet u značajnom porastu, istaknula je Boban Štiglić.


Slobodan duh




Tad je riječ preuzeo Vlado Simcich Vava, dobri duh riječke glazbene scene, i glavni i odgovorni »krivac« za novo okupljanje Ri-Vala. Naime, upravo je Vava autor glazbe i teksta pjesme »Moj grad« koji ima tipičan riječki rokerski zvuk, a tekst predstavlja Rijeku kao slobodan i otvoren grad, luku različitosti slobodnog i tolerantnog duha jer pjesma nosi poruku o vrijednostima koje velik dio Riječana živi i osjeća.– Trenutak zbog kojeg smo okupili Ri-Val važan je ne samo za Rijeku, već i Hrvatsku, a to je Rijeka kao Europska prijestolnica kulture.


Vlado Simcich Vava, Emina Višnić i Ines Boban Štiglić / Foto: D. ŠKOMRLJ


Vlado Simcich Vava, Emina Višnić i Ines Boban Štiglić / Foto: D. ŠKOMRLJ



Jedan je poziv bio dovoljan, s 25 glazbenika koji su sudjelovali u programu nisam samo kolega, već i prijatelj i svisu se rado odazvali. Snimanje je trajao tek nekoliko sati, a tmosfera je bila fantastična. Broj od 20 vokala nije naravno slučajan, on je simboličan i predstavlja tu veliku godinu – 2020. Cijeli život živim u Rijeci i ovaj grad je dio mog identiteta, stihove koje sam napisao zaista i osjećam. A riječki EPK? Velik je to projekt i nadam se da će uspjeti Riječane izbiti kako iz fotelja, tako i cipela, zaključio je Vava.


Riječke lokacije


Pjesma »Moj grad« okupila je 20 pjevača i pjevačica: Zoran Badurina iz Jonathana, Sandro Bastiančić iz En Facea, Luka Benčić iz My Buddy Moosea, Stane Grdaković i Darko Terlević iz The Siidsa, Valter Kocijančić iz prve postave Parafa, Edi Kraljić i Marina Perazić iz Denis&Denis, Davor Lukas iz Fita, »enice« Ivona Maričić Kukuljan, Iva Močibob, Elena Tomeček Zdjelar  i Nikolina Tomljanović, zatim  Ivanka Mazurkijević iz Mr.Lee & Ivanesky i Stampeda, Zoran Prodanović Prlja iz Leta 3, Mihael Prosen iz Fathera i Nord, Marko Rogić odnosno White on White, Leo Rumora iz Ogledala i Fiumensa, Dean Škaljac iz Grada i Gerile i Boris Štok.Za instrumentalni dio bili su zaduženi Vlado Simcich Vava iz Laufera i Turista, Damir Martinović Mrle i Matej Zec najpoznatiji iz Leta 3, Bobo Grujičić iz Turista i Kojota, Darko Terlević iz The Siidsa i Vladimir Tomić Mosk  iz Moskve. Redateljske palice prihvatio se slavni Gonzo, a snimanja su se odvijala na tipičnim riječkim lokacijama – u zgradi bivšeg Exportdrva, u Guvernerovoj palači, odnosno u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka, na krovu zgrade bivšeg Ivexa na Delti, te ostalim lokacacijama u centru grada.


Foto: T. KANAZIR


Foto: T. KANAZIR



Rock atrakcija


Bendovi koji će nastupiti na pozornici na Trgu 128. brigade HV-a izvorno su bendovi dijela izvođača okupljenih u Ri-Valu.


Let 3 doista ne treba posebno predstavljati – riječ je o grupi osnovanoj 1987. koju je od početka pratila osobita pažnja rock publike i koja je s godinama širila krug fanova dokazujući kako nisu samo bučni provokatori, već provorazredna rock atrakcija i unikatna umjetnička pojava. Jednosatni nastup na koncertu »Rijeka, moj grad« bit će ujedno i posljednji koncert u Rijeci i okolici prije izlaska njihovog novog albuma. 


Nakon definitivnog razlaza jednog od najvažnijih riječkih rock uzdanica, »najvećeg malog rock benda« kako su mnogi od milja nazivali grupu Grad, frontmen Dean Škaljac osniva novi bend znakovita imena – Gerila. U Gerili je okupio mlađe glazbenike, kao i stare kompanjone, a nakon albuma prvijenca »Mitraljezi« iz 2014. bend trenutno priprema matrijal za novi nosač zvuka.


Nord djeluje uspješno ne samo lokalno, već i puno šire pa su prošle godine imali turneju po klubovima Kine, a iza sebe imaju album »Play/Restart«.


Turisti su se okupili 2015. godine i to isprva tek u studiju, ali vrlo brzo nakon objave albuma »Human-esque«, Iva Močibob, Bobo Grujičić i Vava krenuli su u potragu za basistom i konačno intenzivno započeli sa svirkama otkako je u njihovim redovima Sergej Hofman. Upravo su objavili drugi album »Revolucion«.