Peter Whitehead

Praunuk slavnog izumitelja torpeda Roberta Whiteheada posjetio Rijeku

P. N.

Whitehead je istaknuo svoje oduševljenje Hrvatskom i Rijekom, a nakon što se pobliže upoznao s njezinom industrijskom poviješću u kojoj je veliku ulogu imao i njegov pradjed, istaknuo je kako smatra da ostavština Whiteheada može postati zanimljiv turistički proizvod.



Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i ravnatelj Muzeja grada Rijeke Ervin Dubrović susreli su se danas s Peterom Whiteheadom, praunukom Roberta Whiteheada, jednog od izumitelja torpeda, priopćeno je iz Grada Rijeke.


“Iako porijeklom Europljanin, Peter Whitehead je rođen i živi na Bahamima, gdje vodi obiteljsku tvrtku. Iznimno je vezan za svoje obiteljsko nasljeđe, posebice uz torpedo te sve vezano za ime svoga pradjeda, koji je Rijeku smatrao svojim domom, što je i razlog što je u svoj drugi posjet Rijeci doveo svoju kćer Sophiu, kako bi je upoznao sa slavnom prošlošću njihove obitelji. Peter Whitehead izrazio je i želju da postane hrvatskim državljaninom, ističući svoju sve veću povezanost s Rijekom i Hrvatskom.


Whitehead je istaknuo svoje oduševljenje Hrvatskom i Rijekom, a nakon što se pobliže upoznao s njezinom industrijskom poviješću u kojoj je veliku ulogu imao i njegov pradjed, istaknuo je kako smatra da ostavština Whiteheada može postati zanimljiv turistički proizvod.




Zaželjevši gostima dobrodošlicu u Rijeku, gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako je Rijeka posljednjih desetak godina ulaže znatne napore u razvoj grada kao turističke destinacije, a u sklopu projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020. godine posjetitelji će imati priliku bolje se upoznati i s bogatom industrijskom povijesti Rijeke 18. i 19. stoljeća. Za taj veliki događaj Rijeka će pripremiti i veliki postav posvećen torpedu, a kako je kazao ravnatelj Dubrović, Muzej grada Rijeke ulaže napore u prikupljanje što obimnije građe vezane uz torpedo.


Nakon sastanka s gradonačelnikom Whitehead je u pratnji svoje kćeri posjetio i izložbeni postav „Riječki torpedo – prvi na svijetu“ na Žabici.


Ideja torpeda, izuma koji je izazvao revoluciju u mornaričkoj strategiji i taktici, pripada Riječaninu Giovanniju Biagiju Luppisu. Njegov cilj bio je razviti maleno nadvodno plovilo kojim se upravljalo uzicama s kopna i koji je bio pogonjen oprugom, u novo pomorsko oružje. Ideja je konačno zaživjela nakon što se u projekt razvoja uključio iskusan i inovativan brodograđevni stručnjak i rukovoditelj Riječkog tehničkog zavoda Robert Whitehead koji je uz pomoć suradnika dvije godine radio na usavršavanju prototipa da bi 1866. javnosti predstavio novo autonomno podvodno oružje nazvano torpedo. Whitehead je pronašao originalno rješenje da pogonski stroj na stlačeni zrak može raditi i ispod površine mora te izumio uređaj nazvan tajna komora koji automatski regulira dubinu urona torpeda, tj. njegovu vertikalnu putanju”, navodi se u priopćenju.