Claustra Alpium Iuliarum

Postav Pomorskog i povijesnog muzeja u Rijeci prilagođen slijepim i slabovidnim osobama

Hina

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Reljefni prikaz područja u današnjoj Hrvatskoj i Sloveniji kojim se prostirao obrambeni kompleks, s istaknutim ostatcima zidova, kula i tvrđava, uz prateća objašnjenja na brajici, postavljen je na Didaktičkojj info točki Claustra



RIJEKA Slijepe i slabovidne osobe odsad se mogu upoznati s dijelom postava Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u Rijeci posvećenog antičkom obrambenom kompleksu Claustra Alpium Iuliarum, a prateći dokumentarni film prilagođen je gluhima, rečeno je na konferenciji za novinstvo u ovom muzeju u ponedjeljak.


Reljefni prikaz područja u današnjoj Hrvatskoj i Sloveniji kojim se prostirao obrambeni kompleks, s istaknutim ostatcima zidova, kula i tvrđava, uz prateća objašnjenja na brajici, postavljen je na Didaktičkojj info točki Claustra. Tu su i replike muzejskih izložaka iz kasnoantičkog razdoblja, poput predmeta za svakodnevnu upotrebu, odjeće, opreme i oružja rimskih vojnika, kako bi ih slijepe i slabovidne osobe mogle dodirivati i proučavati.


Ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Nikolina Radić Štivić navela je da je ovaj projekt rezultat suradnje s Medicinskim fakultetom u Rijeci i njegovim odjelom za 3D modeliranje. Ovime se nastoji približiti muzejski postav onima sa senzornim teškoćama, rekla je. Dekan Medicinskog fakulteta Tomislav Rukavina rekao je da fakultet, s obzirom na to da mu je jedna od temeljnih zadaća obrazovati humaniste, ovako sudjeluje u društveno korisnom i socijalno važnom projektu, integraciji ljudi s ograničenjima, koje bi, kako je naveo, trebalo što više uključiti u svakodnevni život.




Istaknuo je vrijednost suradnje sa znanstvenikom Svenom Maričićem na području trodimenzionalnog modeliranja, zahvaljujući čemu je i pokrenut odjela za ovu djelatnost, primarno u medicinske svrhe, ali i otvorenom za druga područja. Nastojimo naše studente potaknuti na kreativnost i širenje horizonata u primjeni novih tehnologija, rekao je dekan.


Ovaj projekt obavljen je u sklopu šireg projekta Clausta +, koji vodi više partnera u Hrvatskoj i Sloveniji. Riječ je o postupku vrednovanja ostataka i rezultata istraživanja obrambenog kompleksa Claustra Alpium Iuliarum u turističke svrhe. U prvom projektu Claustra detaljno su istraženi i dokumentirani položaji obrambenog kompleksa a na temelju njih se sada nastoji potaknuti veći interes za ova područja i stvoriti atraktivnu destinaciju.


Claustra Alpium Iuliarum je kasnorimski obrambeni kompleks za zaštitu unutarnjeg dijela carsta od upada barbara s istoka. Protezao se od Tarsatice u Kvarnerskom zaljevu, današnje Rijeke, preko njenog planinskog zaleđa, pa sve do slovenskog područja oko rijeke Save. To je bila razgranata mreža povezanih ili odvojenih zidova, kula i utvrđenja, od kojih su danas vidljivi i očuvani su samo manji dijelovi.