Vrijedan posao 3. maja

Porinute prve dvije teglenice za Šveđane

Orjana Antešić



RIJEKA  U riječkom brodogradilištu jučer su porinute prve dvije teglenice za njihovog starog klijenta, švedski Wisby Tankers. Obje  teglenice istih su karakteristika –  dugačke su 59,5 metara, široke 16  i visoke 7,6 metara.


Njihova posebnost su izolirani tankovi tereta koji  mogu primiti oko 2. 400 tona asfalta ugrijanog na temperaturu od 180 stupnjeva Celzijusa. Riječki škver švedskom će naručitelju isporučiti ukupno osam gradnji ovakvih karakteristika, koje će opsluživati posebni gurači.


 Porinuće je vodio je Tomislav Lukin, a ove dvije teglenice, kako doznajemo, trebale bi biti ispučene Šveđanima tijekom idućeg mjeseca. Plovit će po kolumbijskom zastavom. Za idući mjesec, najvjerojatnije u drugoj polovici, najavljena je i primopredaja posljednjeg broda iz trećemajske knjige narudžbi. U pitanju je četvrti asfalt-tanker, za istog švedskog naručitelja. Njegova isporuka bila je najavljena za srpanj, međutim, došlo je do odgode.

Jučerašnjem porinuću u »3. maju« kao posebni gosti, ali i u sklopu razgovora o mogućoj poslovnoj suradnji, prisustvovali su  ministar unutarnjih poslova Republike Irak Adnan Hadi Noor Ali Al-Asadi sa izaslanstvom, te hrvatski ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, glavni ravnatelj policije Vlado Dominić te veleposlanik Jerko Vukas, šef Specijalne misije Republike Hrvatske u Republici Irak.