Skijaški tjedan

Pogledajte kako Riječani uživaju na europskim skijalištima: Vrijedilo je otići na snijeg

Aneli Dragojević Mijatović

Snimili čitatelji

Snimili čitatelji



RIJEKA – Počeo je bijeli skijaški tjedan u kojem brojni hrvatski građani, neposredno nakon Nove godine, već tradicionalno odlaze na skijanje preko granice – u Italiju, Sloveniju, Austriju, Francusku i druge destinacije, a procjenjuje se da će samo u ovom najpopularnijem tjednu u potrazi za zimskim radostima Hrvatsku privremeno napustiti 110 do 120 tisuća građana.


Ukupno se pak očekuje da će i tijekom ove sezone na skijanje otići oko 200 tisuća Hrvata, što je brojka koja se tijekom godina ustalila, pa na otprilike toliko hrvatskih turista svake skijaške sezone mogu računati skijaške destinacije većinom u zapadnoj Europi.


Temeljem nekih analiza koje uključuju troškove puta, smještaja, skipassa te dodatne potrošnje, procjenjuje se da oko pola milijarde kuna svake godine hrvatski građani ostave na skijalištima po Europi. Daleko je to manje no što »ljetni turisti« ostave kod nas, no i naši građani svakako potvrđuju da i u zimskom periodu vole putovanja i razonodu, da smo skijaški osviještena nacija, te da se – oni koji mogu i vole – užitka ne odriču. A zašto i bi, s obzirom da je bavljenje sportom, boravak na svježem zraku i guštanje na bijelim padinama, i zdravo i ugodno, prava anti-stres terapija.


Snimili čitatelji


Snimili čitatelji





Ove godine, da uživancija bude potpuna, i vrijeme je poslužilo, a snijega, kako čujemo, ima dovoljno tamo gdje ga treba biti… Bijeli se tjedan ove godine međutim poklapa s izborima za predsjednika države, a procjenjuje se da među građanima koji na skijanje odlaze u ovoj skijaškoj turi ima oko 70 tisuća onih s biračkim pravom.


Pravom, ali ne i obavezom. Naime, kako su već izvijestili mediji, onih koji su se prijavili da bi mogli glasati u inozemstvu tijekom odmora ima 5.095. Moguće da je razlog tome što ih se nije prijavilo više i to što su skijališta često relativno udaljena od mjesta u kojima bi mogli glasati, dok su pak aranžmani uplaćeni znatno ranije…


A što se destinacije i aranžmana tiče, ako je suditi prema izjavama Riječana koje smo susreli na odmorištima na putu prema graničnim prijelazima Rupa i Pasjak, čini se da je ove godine apsolutni hit Italija, odnosno mjestašce Andalo na sjeveru Italije, kamo su se uputile brojne riječke skijaške grupe, obitelji… Razlog su, kažu nam, škole skijanja na hrvatskom jeziku što im je posebno važno zbog djece.


Budući da je Andalo, čini se, omiljena destinacija, pogledali smo kako se kreću cijene u tom malom, ali turistički vrlo razvijenom mjestu, pa se tako na webu mogu pronaći podaci o cijenama od oko 700 eura po osobi, što uključuje smještaj u hotelu s 4 zvijezdice i skipass. To je dakle oko 5.000 kuna po osobi. Ukupni trošak za četveročlanu obitelj, mogao bi se tako popesti do oko 20 tisuća kuna…


No, kako su Riječani ovih dana uživali na nizu hit europskih skijališta pogledajte u priloženoj foto galeriji.