Milijunsko ulaganje

Plaža uz Hilton samo gostima, ali šetnica ostaje otvorena: Evo još nekih detalja projekta Kostabela

Damir Cupać

Foto I. Tomić / iStock / simulacija

Foto I. Tomić / iStock / simulacija

U Hrvatsku sam stigao 1983. godine s vrećom za spavanje, a more sam prvi put u životu vidio na Preluku. Budući da je tadašnja Jugoslavija za nas u Češkoj bila zapad, skup mi je bio kamp pa sam spavao kod Borjana Brnčića, koji je danas direktor tvrtke Tre invest. Sprijateljio sam se s Borjanom, a u to mjesto sam se zaljubio. Meni je Preluk i dan danas najljepši, kaže rešnjak



RIJEKA Nakon što su generalni direktor tvrtke JTH Costabella Jaroslav Trešnjak i direktor razvoja grupacije Hilton za jugoistočnu Europu Alan Mantin potpisali ugovor na gradilištu hotelskog kompleksa Costabella, postala je stvarnost da će Rijeka za godinu dana dobiti Hiltonov hotel s pet zvjezdica na jednoj od najatraktivnijih lokacija.


Na taj način investicija od gotovo 80 milijuna eura dobila je šlag na tortu koja bi trebala biti prerezana krajem travnja 2020. godine, kada je Rijeka Europska prijestolnica kulture, a Hrvatska predsjeda Europskom unijom.


Direktor tvrtke JTH Costabella Borjan Brnčić najavio je da će Hiltonov hotel u Rijeci imati 198 smještajnih jedinica u hotelu i u vilama, od toga 132 sobe i 66 apartmana, predviđena je gradnja najsuvremenijeg fitnessa na tisuću kvadrata, wellness, a cijeli kompleks smješten je na dva hektara nekadašnjeg gradskog zemljišta koje je godinama bilo zapušteno, a za godinu dana će biti ponos Rijeke.




Plaža samo za goste, ali šetnica i trg za sve


Hiltonov hotel s pet zvjezdica imat će hotelsku plažu samo za goste hotela, ali to ne znači da građani neće moći koristiti omiljenu šetnicu. Dapače. Direktor tvrtke JTH Costabella Borjan Brnčić pojasnio je da će gosti hotela na plažu dolaziti pothodnikom, ali da će šetnica biti otvorena i da će se urediti od Bivija.


– Planom je predviđena gradnja malog trga na koji će moći dolaziti građani, a bit će otvoren i ugostiteljski objekt otvorenog tipa. Vjerujem da će našim objektom biti zadovoljni i gosti i građani – ocijenio je Brnčić.


Od vreće za spavanje 1983. godine do Hiltona 2020. godine


Kada je potpisan ugovor s Gradom Rijekom o kupnji zemljišta i početku realizacije ove investicije, Jaroslav Trešnjak ispričao je gotovo pa filmsku priču o načinu na koji je došlo do realizacije posla.


– U Hrvatsku sam stigao 1983. godine s vrećom za spavanje, a more sam prvi put u životu vidio na Preluku. Budući da je tadašnja Jugoslavija za nas u Češkoj bila zapad, skup mi je bio kamp pa sam spavao kod Borjana Brnčića, koji je danas direktor tvrtke Tre invest. Sprijateljio sam se s Borjanom, a u to mjesto sam se zaljubio. Meni je Preluk i dan danas najljepši. Zato želimo u blizini, na Kostabeli sagraditi turistički kompleks, najljepši koji sam vidio. U njega ćemo pokušati dovesti klijentelu više razine kako bismo i mi i ovaj kraj imali što više koristi – izjavio je u listopadu 2014. godine Trešnjak. Pokazalo se da je svaka njegova riječ bila istinita.


Prije desetak godina zemljište na Kostabeli bilo je mrtav kapital, a lokacija je bila zapuštena i takva da je bilo tužno gledati kako propadaju vrijedni kvadrati uz samo more. Raspisivalo se nekoliko natječaju za prodaju, sve dok se nije pojavila tvrtka Tre Invest koja je za kupnju izdvojila oko 35 milijuna kuna.


Radovi na plaži gotovi do sezone kupanja


U jednom trenutku građani Rijeke bili su uznemireni radovima na plaži, bojeći se devastacije. Danas su vidljive njezine konture i čini se da je strah bio neopravdan. Radovi na plaži počeli su u jesen 2018. godine. Glavni izvođač je tvrtka G.A.M.I.K. koja je izgradila podmorske i nadmorske konstrukcije. Trenutno je proizvedeno 65 komada predgotovljenih željeznobetonskih elemenata težine od 12 do 33 tone koji će služiti kao temeljne konstrukcije podmorskog dijela lukobrana i dva mola. Do sredine lipnja ove godine trebali bi biti gotovi radovi ispod mora, a nakon toga će se realizirati radovi iznad površine kako ne bi došlo do zagađenja morske vode tijekom ljetne sezone.