Kapitalni infrastrukturni projekt

Plaža Bivio dobiva novo lice do početka sezone kupanja

Ljiljana Hlača

Radovi na plaži Bivio trebali bi završiti do 1. lipnja / Snimio Ivica TOMIĆ

Radovi na plaži Bivio trebali bi završiti do 1. lipnja / Snimio Ivica TOMIĆ

Vrijednost radova na plaži je oko 1,17 milijuna kuna, a sljedeće godine treba  početi i etapna izgradnja šetnice duge šest kilometara od Bivija do Preluka



RIJEKA  Do početka sezone kupanja, 1. lipnja, obnovljena bi trebala biti plaža Bivio, a sljedeće godine trebala bi početi i etapna izgradnja šetnice duž Bivija pa sve do Preluka. Riječ je o dijelu kapitalnog infrastrukturnog projekta Grada Rijeke »Obalna šetnica s plažama – Zapad«, čiji je cilj povezati plaže te postojeće i planirane sportske, rekreativne i turističke sadržaja zapadnog dijela Rijeke.


Na plaži Bivio u tijeku su podmorski radovi sanacije oštećene obale kako bi se zaštitilo sunčalište od djelovanja mora koje sada ulazi pod njega. Grade se i staze iznad plaže koja će biti proširena od stubišta do mjesta gdje je ranijih godina bio tobogan, a obnavljat će se i sunčalište s molićem i ulazom u more, te će šljunčani dio kupališta biti dohranjen novim šljunkom.


Na vrhu stijenskog pokosa planirano je postavljanje ograda, a bit će montirana i nova penjalica za ulazak u more, jedna svlačionica i tuš. Vrijednost ovih radova je oko 1,17 milijuna kuna, doznajemo u Odjelu gradske uprave za komunalni sustav. Već lani je Grad Rijeka na ovoj plaži uređivao stijenski pokos i ta je investicija, kažu gradski komunalci, bila preduvjet za ovu fazu uređenja.




– Na ovoj plaži u sklopu priprema sezone kupanja bit će postavljen i novi sanitarni čvor s muškom i ženskom jedinicom, te spremnikom za otpadne vode, što će uz postojeći zidani s jednom jedinicom zadovoljavati potrebe korisnika, s obzirom na kapacitet plaže – navode iz riječkog komunalnog Odjela.


Sljedeće godine radovi na obalnom pojasu zapadnog dijela Rijeke bit će nastavljeni izgradnjom šetnice. Riječ je o projektu vrijednom oko 45 milijuna kuna, bez PDV-a, a planira se izgraditi staza za šetače duga čak šest kilometara.


Za sada je izrađena kompletna projektna dokumentacija za ovu stazu od Bivija do Preluka i ishođena građevinska dozvola za tzv. dionicu A od Kostabele do Preluka i lokacijska dozvola za tzv. dionicu B od Bivija do Kostabele.


Za projektnu dokumentaciju ovih dviju dionica izdvojeno je 784.216 kuna s PDV-om. Ministarstvo turizma sufinanciralo je projekt s 300 tisuća kuna, a 213 tisuća kuna osigurala je i Primorsko-goranska županija.



O projektu obalne šetnice s plažama u zapadnom dijelu grada bit će riječi i na današnjem Kolegiju gradonačelnika Vojka Obersnela. Na dnevnom redu je, naime, odluka o sklapanju ugovora o izradi projektne dokumentacije za proširenje plaže Kostanj. Odjel gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem predložio je da se taj posao povjeri arhitektu Vladiju Braliću, odnosno njegovoj tvrtki Arhitektonsko-građevinski atelje d.o.o. kao autoru postojeće plaže. Kroz proteklih dvadeset godina plažu Kostanj koristile su nebrojene osobe s težim i lakšim tjelesnim oštećenjima i njihove obitelji ne samo iz Rijeke i njene okolice, već i turisti iz puno udaljenijih područja. Plaža nije zatvorenoga tipa, pa je koriste i obitelji s malom djecom. Vršni kapacitet postojeće plaže je 300 kupača, međutim interes i potrebe daleko premašuju taj broj, stoga je nužno povećanje njene površine.



S uređenjem šetnica uz more Grad Rijeka počeo je i u istočnom dijelu grada, na potezu od Grčeva do Pećina. Zahvate na obali nisu tada »pozdravili« građani u tom dijelu grada, tvrdeći da se izgradnja šetnice na Grčevu radi bez odgovarajuće dokumentacije te da je riječ o devastaciji gdje se mijenjaju obrisi pomorskog dobra.


Nezadovoljstvo gradskim projektom pokazuju i stanovnici zapadnog dijela grada koji planiranu šetnicu nisu osobito »prigrlili«.


Nezadovoljnici spominju i bunker koji se nalazi na obali, a u gradskom komunalnom odjelu kažu da se još uvijek razmatra opcija konačnog rješenja šetnice u dijelu gdje se nalazi  bunker.


– Važno je naglasiti da je manje bitno hoće li se bunker rušiti ili ne, puno je važnija činjenica da će dio pomorskog dobra, kao javnog dobra koje su do sada uzurpirali pojedinci, izgradnjom šetnice biti vraćeno na korištenje svim građanima, mišljenje je iz Grada Rijeke.