Glazbeno-scenski spektakl

Plamen vukovarskog svjetla u Kraljevici

Biljana Savić

Plamen vječne vatre iz Vukovara širio se Domom kulture i sporta u Kraljevici / Snimio Marko GRACIN

Plamen vječne vatre iz Vukovara širio se Domom kulture i sporta u Kraljevici / Snimio Marko GRACIN

Tijekom večeri u kraljevičkom Domu kulture prikazani su  filmovi – »Plamen Vukovarskog svjetla«, »Bitka za Vukovar« i »Vukovar danas«, a najefektnija je bila ceremoniju unošenja, blagoslova i dijeljenja plamena donesenog iz Vukovara



KRALJEVICA Svećenik vlč. Matija Žugaj prenio je plamen vukovarskog svjetla na misnu svijeću, a svi prisutni dobili su svijeće. A onda su se ugasila sva svjetla u dvorani i velečasni je prenio vukovarska svjetla gradonačelniku Daliboru Čandrliću i braniteljima koji su plamen prenijeli gledateljima koji su paljenjem svijeća međusobno širili plamen vukovarskog svjetla.


Treba proći dosta vremena da se plamen podijeli svim ljudima i nije ga bilo lako održavati, ali plamen se čuvao i širio, dvorana je polako prelazila iz tame u svjetlo, svjetlo je znak pobjede.


Tako je u Domu kulture i sporta u Kraljevici, koji je u srijedu navečer disao za Vukovar, gorio plamen vječne vatre koja u Vukovaru gori kao spomen na sve poginule branitelje Vukovara. Bio je to spektakularan uvod u projekciju filma i glazbeno scenski prikaz »Bitka za Vukovar«.





Spektakl »Vukovarska večer« dosad je održan u 151 gradu u Hrvatskoj i svijetu, od Novog Zelanda, Australije, Kanade, Sjedinjenih Američkih Država, pa do zemalja Europske unije i BiH. Pogledalo ga je više od 72.000 gledatelja, a u njemu je sudjelovalo više od 6.700 izvođača.



Uoči obljetnice Dana sjećanja na žrtvu Vukovara koja se obilježava 18. studenoga, Grad Kraljevica je u suradnji s Udrugom branitelja Hrvatski pleter, Udrugom dragovoljaca i veterana Domovinskog rata-ogranak Kraljevica, OŠ Kraljevica te KUD-ovima »Lanterna« i »Eugen Kumičić« uprizorila projekciju filma uz glazbeno scenski prikaz »Bitka za Vukovar« u Domu kulture i sporta Kraljevica.


Bio je to pravi spektakl kroz koji su mali i malo veći Kraljevičani pričali priču o gradu Vukovaru prije rata, kako je branjen tijekom »Bitke za Vukovar« i o Vukovaru danas. Tijekom spektakla prikazana su tri filma – »Plamen Vukovarskog svjetla«, »Bitka za Vukovar« i »Vukovar danas«, a najefektnija je bila ceremoniju unošenja, blagoslova i dijeljenja plamena donesenog iz grada Vukovara.


Naime, u spektaklu su sudjelovala djeca i odrasli članovi lokalnih kulturno-umjetničkih društava koji plesovima, pjesmama i narodnim nošnjama promoviraju hrvatsku kulturnu i narodnu baštinu. Gledatelji su imali priliku vidjeti »zmiju svjetlosti« i izložbu ratnih fotografija nastalih tijekom obrane Vukovara.


Spektakl »Vukovarska večer« interaktivan je glazbeno-scenski prikaz u kojemu su gledatelji, zahvaljujući specijalnim efektima, svjetlosnim, zvučnim i mirisnim, imali osjećaj da su i sami sudjelovali u akcijama koje su se vodile tijekom obrane Vukovara.


Snimio Marko GRACIN


Snimio Marko GRACIN



Spektakl »Vukovarsko svjetlo« edukativna je glazbeno-scenska predstava koja ima posebnu preporuku i suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja za prikazivanje djeci školskog uzrasta i mladima, a dolazak na predstavu djeci se priznaje kao jedan školski sat iz predmeta povijest. 


Organizatori su poručili da je održavanje glazbeno-scenskog prikaza »Bitka za Vukovar« najmanje što se može dati kako bismo se prisjetili podnijete žrtve i zahvalili svim braniteljima koji su sudjelovali u obrani Hrvatske.