Izniman doprinos

PRIZNANJA ZAKLADE SVEUČILIŠTA U RIJECI Juraj Sepčić dobitnik nagrade za životno djelo

Ingrid Šestan Kučić

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza



RIJEKA Zaklada Sveučilišta u Rijeci danas je petnaestu godinu dodijelila nagrade najzaslužnijim mladim i iskusnim znanstvenicima i umjetnicima koji su iznimnim doprinosom u znanstveno-istraživačkom i umjetničkom radu, odnosno svojim javnim i sveukupnim djelovanjem pridonijeli razvoju znanosti i umjetnosti na Sveučilištu u Rijeci te akademskoj i široj zajednici. Ove godine je dodijeljeno sedam nagrada, a nagrada za životno djelo pripala je profesoru emeritusu Jurju Sepčiću s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.


Stota nagrada


Riječ je ujedno i o 100. nagradi Zaklade Sveučilišta od njezinog dodjeljivanja, a ovogodišnjeg laureata ravnateljica Zaklade prof. dr. Iva Rinčić opisala je kao jednog od posljednjih akademskih »uomo universale« renesansnog kova.


– I kada više ne bude predavao, služit će nam uzorom sjećanje na druženja s njime, a Zakladi će ostati privilegij da je uspjela iznaći uzor ne samo za ovu godinu, nego i buduće generacije, kazala je ravnateljica.


Ujedno je podsjetila da su osnivači Zaklade, uz Sveučilište, i Grad Rijeka te Primorsko-goranska županija te da je Zaklada do sada nagradila 3 studenta, 4 mlada umjetnika, 8 umjetnika, 36 mladih znanstvenika, 37 znanstvenika, kao i dodijelila 8 nagrada za životno djelo. – Brojke su korisne, no ipak ne govore sve. Danas naime ne slavimo samo dobitnike nagrada za kalendarsku godinu 2017., ne prisjećamo se samo brojki svih ranijih dobitnika i ne obilježavamo samo prvih 15 godina djelovanja, nego imamo priliku iskazati posebnu zahvalnost našim osnivačima. Hvala na viziji i hrabrosti sveučilišne filantropije i petnaestogodišnjoj ustrajnosti pružanja potpore i poticaja maloj, ali snažnoj, usmjerenoj ali neovisnoj zakladi koja prepoznaje i nagrađuje čovjeka, doprinoseći istovremeno instituciji u cjelini. Iskreno vjerujemo da zajedno dijelimo uvjerenje da su naše zajedničke spone jače od izazova svakidašnjice, poručila je prof. dr. Rinčić.

Rektorica Sveučilišta prof. dr. Snježana Prijić Samaržija podsjetila je da je riječko Sveučilište još uvijek jedino koje ima Zakladu te da se po rezultatima riječka Zaklada svrstava odmah iza Hrvatske zaklade znanosti i umjetnosti, dok je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel napomenuo da je Zaklada izuzetna priča u čijem se centru nalazi filantropija, a pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje primorsko-goranske županije Edita Stilin odala je priznanje sadašnjoj ravnateljici, kao i višima, aktualnoj rektorici te prof. dr. Sanji Barić.


Ostali laureati


Uz nagradu za životno djelo u kategoriji mladi znanstvenici, za područje društvenih i humanističkih znanosti jučer je nagrađena i dr. Jelena Đurkin Badurina s Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, za biomedicinske i prirodne znanosti nagradu dijele Anja Harej i Petra Grbčić s Odjela za biotehnologiju, dok je u području tehničkih i biotehničkih znanosti nagrađen dr. sc. Nino Krvavica s Građevinskog fakulteta. Nagrada u kategoriji znanstvenik za društvene i humanističke znanosti dodijeljena je doc. dr. Asmiru Gračaninu s Filozofskog fakulteta, dok je doc. dr. Jonatanu Lergi s Tehničkog fakulteta pripala nagrada u području tehničke i biotehničke znanosti.