Pjenušava vina

PRIMORSKO-GORANSKA KAŠETICA Predstavljeni pjenušci Kvarnera

Edi Prodan

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina

RIJEKA – Iako je po mnogim parametrima njezina poljoprivredna proizvodnja na samom hrvatskom začelju, Primorsko-goranska županija se polako pretvara u pravog lidera po produkciji – pjenušaca. Bila je to najznačajnija poruka iznesena na skupu  organiziranom u Primorsko-goranskoj Kašetici, mjestu koje je na sebe preuzelo ulogu najznačajnijeg promotora eno-gastronomskih posebitosti plavo-zelene županije, a čija je voditeljica Teodora Cimaš.– Općenito, u Hrvatskoj je unazad nekoliko godina proizvodnja pjenušaca porasla za više od 160 posto, a posebni je u svemu tome fenomen Primorsko-goranska županija koja se zahvaljujući svojim vinarima po tom pitanju probila na treće mjesto hrvatskih županija, istaknuo je na prezentaciji kvarnerskih pjenušaca enolog Tomislav Pavlešić s Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci. Ono što je također značajno, pjenušci s Kvarnera postižu odlične rezultate na sajmovima vina na kojima idu u red najbolje vrednovanih hrvatskih proizvoda takve vrste.– Ukupno je na području Županije deset proizvođača pjenušaca koji su se rasprostrli od najzapadnijeg Zvoneća, preko Praputnjaka do Vinodola te Vrbnika što se po broju i količinama svrstao u sam hrvatski vrh, dodao je Pavlešić koji je prisutne upoznao i s karakteristikama te metodama proizvodnje pjenušaca, ali i s trendom proizvodnje pjenušavih vina u svijetu.

Slaganje s ovim trendom iznijela je i Melita Raukar, pročelnica Upravnog odjela za turizam poduzetništvo i ruralni razvoj PGŽ, tim više jer je zadovoljstvo današnjih turista direktno povezano s mogućnošću nabavke i konzumacije autohtonih proizvoda. Kad su pak u pitanju pjenušci, najznačajnije države iz kojih turisti dolaze u Hrvatsku itekako preferiraju potrošnju takvih vina.


Koliki je bio značaj skupa u Kašetici pokazao je i dolazak iznimno jake delegacije Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu koji je predvodila dekanica dr. Dora Smolčić Jurdana, kao i činjenica da da su Zoran Zdelar i Mladen Kranjčec, čelni ljudi opatijskog Kvarner wine festa najavili mogućnost da kvarnerski pjenušci na drugom izdanju tog festivala imaju svoj posebni odjeljak.Prisutnima su pjenušce na kušanje ponudili Miroslav Palinkaš, suvlasnik Vinske Kuće Pavlomir kao i Tomislav Vičević, zanimljivi nastavljač proizvodnje tradicionalne Bakarske vodice iz Praputnjaka.