Ri Urban Inclusive Walking 2020

PRIDRUŽITE SE: Hodanjem i druženjem do zdravlja

Martina Jednobrković

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza



RIJEKA Jučer je u riječkom RiHUB-u prvi put predstavljen projekt Ri Urban Inclusive Walking 2020 – za održivu i inkluzivnu Rijeku. Cilj programa civilne inicijative je aktivno uključivanje građana u kreiranje kulturnih i društvenih programa te poticanje produkcijskih i organizacijskih kapaciteta neformalnih civilnih grupa i pojedinaca. Projekt su predstavili voditeljica projekta Marta Berčić, instruktor nordijskog hodanja Šime Ćorić te ostali članovi Društva za istraživanje i potporu.


– Naš prvi cilj bio je da povećamo vidljivost naših korisnika, kroz simbol nordijskih štapova promoviramo zdravo i rekreativno hodanje gradom. Želimo centar grada učiniti bogatijim. Osim što bi mlade osobe, i osobe s poteškoćama uključili u nordijsko hodanje želimo privući i one starije, naše umirovljenike kako bi došli u centar sa sasvim jednim drugim i novim ciljem – kazala je Marta Berčić.


Nordijsko hodanje pogodno je za razvoj snage i izdržljivosti. Kako se pravilno drže štapovi i kakav učinak na naše tijelo ima ova vrsta rekreacije objasnio je instruktor nordijskog hodanja Šime Ćorić.




– U hodanju ćemo shvatiti hodanje. Uporabom štapova pri hodu i aktivnim sudjelovanjem ruku i ramena smanjuje se opterećenje na donji dio tijela, a 90 posto mišića je uključeno. Ono što je zanimljivo u ovoj vrsti hoda je što možete hodati bilo gdje i u bilo kojoj životnoj dobi.


Starijim osobama upotreba štapova omogućuje veću stabilnost jer se povećava površina oslonca važna za održavanje ravnoteže pri hodu, a samim time smanjuje se rizik od padova, koji su potencijalno opasni za nastanak prijeloma. Polaznici tečaja nordijskog hodanja će srijedom i nedjeljom po gradu i Molo Longu laganim koracima i pravilnim držanjem očuvati zdrav duh.