Foto S. Drechsler
RIJEKA – U prostorima Exportdrva ovog su se vikenda širili mirisi čak 17 kuhinja svijeta koji su Rijeku pretvorili u centar svjetske kulture i to sve u sklopu drugog izdanja festivala glazbe i gastronomije Porto etno festivala. Manifestacija koja je privukla veliki broj posjetitelja nije nudila samo degustaciju raznih jela po promotivnoj cijeni od 10 kuna i uživanje u delicijama sa svih strana svijeta, jer ovogodišnje je izdanje festivala okupilo i stotinjak glazbenika, a čak sedam riječkih manjinskih zajednica održalo je folklorne nastupe, dok su za najmlađe organizirane radionice od pričanja narodnih bajki pa do čipkotiska, recitala i slikarstva. Ritmovi, napjevi, okusi i mirisi različitih kultura svijeta u drugom rujanskom vikendu predstavili su atraktivne izvođače iz BiH, Makedonije, Mađarske, Somalije, Senegala, Italije, Meksika, Brazila, Slovenije i Hrvatske, dok je gastronomski program promicao kulinarsku raznolikost Rijeke i regije, ali i zanimljive egzotične kuhinje s indijskim, kenijskim, madagaskarskim i ostalim egzotičnim specijalitetima.
– Vinegret salata sadrži ciklu, kiseli kupus, mrkvu, grašak, krumpir i krastavac. Ponudili smo i razne palačinke s punjenima od krumpira i gljiva, jabuka, mesa i drugih namirnica. Ovo je drugi put da sudjelujemo na Festivalu i zadovoljni smo odazivom, kazala je Olesja Malvić.
I na štandu Bosne i Hercegovine dobro se jelo, a kako je pojasnio Vinko Stamenović, uz tradicionalna bosanska jela našla su se tu i neki manje poznati zalogaji, jer cilj je bio posjetiteljima pokazati da bosanska kuhinja nisu samo ćevapčići I krumpiruše.
Ove je godine festival narastao na dva dana, uz glazbene nastupe Porto Etno Orkestra & Jennifer Cabrera Fernandez iz Meksika, Bandanera Afrobeat iz Senegala i Italije, Porto Etno Orkestra & Denise Dantas iz Brazila te Esma’s Band: Esma Redžepova Retrospective iz Makedonije.