Gradnja napreduje brže od planiranog

Otvorenje riječke džamije u listopadu?

Mirjana Grce

Vrijednost objekta je 49 milijuna kuna, a gradnju  najvećim dijelom financira država Katar koja je  donirala pet milijuna eura te drugi donatori



Grubi građevinski radovi su pri kraju, slijedi zahtjevno postavljanje  raznih instalacija



– Od Katara smo dobili pet milijuna eura i vjerojatno ćemo sada  tražiti donacije od nekih drugih zemalja. Vidjet ćemo hoće li to nešto  omesti ova situacija u arapskom svijetu, Egiptu, ali trudimo se, objasnio je muftija.


Poziv riječkim muslimanima


– Ovaj objekt je po mnogočemu izniman, već i po autoru, pokojnom  umjetniku Dušanu Džamonji – gradimo njegovo djelo da zaživi kako ga  je zamislio. Građevinari su pri kraju radova, a sada nastupaju zahtjevni  radovi raznih instalacija. Riječ je o složenom objektu s nizom izazova,  ali suradnički poštujemo rokove, štoviše moguće je da će izgradnja biti  gotova i prije dogovorenih 18 mjeseci – objasnio je direktor Purić. 


Prema riječima Ekrema Budimlića, novog predsjednika riječke Islamske zajednice, sada u islamskom centru slijedi niz obrtničkih radova –  izolacije, hidroizolacije, termoizolacije, podkonstrukcije, oblaganje kalota kupole, kao i minareta inoxom.I on kaže da Islamska zajednica  traži inozemne donatore, ali i da ovdašnjim muslimanima trajno  upućuje molbu da u skladu sa svojim mogućnostima pomognu izgradnju svoje džamije.