Sastanak

Oporbi dio školskih odbora, Komadini potpora za Platak?

Tihana Tomičić

Snimio: Sergej Drechsler

Snimio: Sergej Drechsler

Beaković je najavio da će HDZ vjerojatno podržati projekt nastavka ulaganja u Platak, a većina drugih sudionika ima dojam, kako su neslužbeno kazali, da je Komadina sastanak u prvom redu sazvao kako bi popravio odnose baš s Beakovićem



Kako je bilo i najavljeno, župan Zlatko Komadina sastao se s predstavnicima političkih stranaka koje sudjeluju u radu Županijske skupštine kako bi razmotrili načine na koji Skupština može bolje funkcionirati. Na sastanku su bili predstavnici svih stranaka u Skupštini, dakle SDP-ove koalicije te HDZ-a, HSLS-a, Akcije mladih i Živog zida, ali ne i predstavnici Mosta, kao ni nezavisni Hrvoje Burić.


Nakon što su oporbeni vijećnici na prošloj sjednici Skupštine pri izglasavanju proračuna tražili da se novac skida sa stavke Platka, iako je to strateški projekt, Komadina je htio provjeriti ima li podršku za to, a također se otvorilo i pitanje treba li mijenjati lokaciju za gradnju novog Doma zdravlja Opatija, budući da sadašnja lokacija zahtijeva skupe iskope. Kako se može saznati nakon sastanka, čini se da podrška vijećnika Platku nije upitna, a to će se vidjeti i na samoj sjednici Skupštine koja je sazvana za 21. prosinca.


Predsjednik Akcije mladih Vjekoslav Rubeša predložio je promjenu načina donošenja proračuna tako da se uvede prvo čitanje. Na taj bi način, pojasnio je, članovi Skupštine imali za pripremu amandmana, a na temu političkih imenovanja Komadina ga je pitao bi li on da je župan ili premijer stavio na čelo svojih tvrtki nositelje suprotnih političkih opcija.




Predsjednik županijskog HSLS-a Čedomir Dundović predložio je da se vidi mogućnost da se i članovi oporbe uključe u školske odbore, a to je podržao i predsjednik kluba HDZ-a Dinko Beaković. On se zalaže za konstruktivnost, ali zamjera to što je, po njegovom mišljenju, Županija zatvorena i pozicija kontrolira sve ustanove. Mišljenja je da bi uključivanjem oporbe to postao svojevrstan korektivni faktor.


Nezadovoljan je načinom zapošljavanja u školama, ali mu je pojašnjeno da resorno ministarstvo o tome odlučuje i da Županija vodi računa samo o održavanju škola (fasade, grijanje, klupe, krede…).Župan Zlatko Komadina je komentirao kako je teško u isto vrijeme i surađivati i biti oporba koja kritizira.

– Ako svi participiramo, to bi izgledalo kao da smo u »velikoj koaliciji«, rekao je župan. Odbacio je optužbe da je Županija zatvorena naglasivši da se radi transparentno. Tvrdi i da je on osobno predlagao da se u školske odbore uključe predstavnici oporbenih stranaka, ali su klubovi pozicijskih stranaka zastupljenih u Skupštini odbili taj njegov prijedlog. Na kraju je Komadina predložio Beakoviću da se ovo pitanje riješi reciprocitetom: »Ako barem jedna županija slična nama gdje je župan iz redova HDZ-a uvede ovakav način upravljanja u školskim odborima, to ćemo učiniti i ovdje«, odgovorio je Komadina oporbi.



Ja sam osobno bila spriječena već unaprijed dogovorenim neodgodivim obvezama i izuzetno mi je žao sto nisam mogla prisustvovati takvoj vrsti sastanka jer i ja i MOST PGŽ svakako podržavamo i zalažemo se za svaki pokušaj međustranačkog dijaloga i suradnje te ćemo se svakako u budućnosti ovakvim inicijativama odazvati.


Dapače, voljeli bi da one ne budu ad hoc nego kontinuirana suradnja izvršne i predstavničke vlasti koju bi nam tada i bilo lakše i isplanirati u naše poslovne obveze. Dodatno, sam koncept pozdravljam, no želim i naglasiti da ukoliko se taj koncept suradnje ne bude u budućnosti vidio u radu Županijske skupšine na način da najbitnije projekte i akte raspravimo u više čitanja, da se i amandmani oporbe ukoliko doprinose kvaliteti usvoje, a ne odbacuju samo zato jer su od oporbe ili nam njihova »ruka« ne treba, tada od ovog napretka u komunikaciji neće biti ništa i on će biti mrtvo slovo na papiru i uzaludno utrošeno vrijeme i nas i gospodina župana.


Nadam se da neće biti tako i da će PGŽ pokazati da i dalje ima potencijal biti najprogresivnija županija u RH što se tiče međustranačkog dijaloga unutar Županijske skupštine, ali i što mi se čini još bitnijim što se tiče i zajedničkog lobiranja u centralnoj državi za korist naše županije, njenih projekata i prosperiteta,rekla je županijska vijećnica MOSTA Petra Mandić. Primjericei, nadam se da ćemo na idućem sastanku raspravljati o daljnjim koracima vezanim uz zaključak Skupstine o LNG terminalu, što smo time postigli, koji su nam daljnji koraci, što će svaka pojedina stranka unutar skupštine napraviti kako bi naši zaključci imali učinak i kako bi u ovom pitanju na korist naše županije izvojevali pobjedu. Župan jest odgovoran za to, ali nije jedini, i jedino zajedničkim snagama možemo postići učinak o kojem ćemo u vidu izvješća dalje javno na skupštini i raspraviti.



Komadina je na kraju pristao na dio oporbenih zahtjeva te je predložio dva zaključka koja su proizašla iz razgovora: pitanje članova školskih odbora i razmatranje uvođenja prvog čitanja proračuna kao teme na koje se može pristati.


– Ideja za ovakav sastanak nije loša, ali nije smisao da se mi nalazimo i »tapšemo« se, nego je poanta da se sve ove teme uspješnije rješavaju u samoj Skupštini. Ondje se isto treba pokazati dobra volja za prihvaćanje oporbenih prijedloga, rekao nam je nakon sastanka HDZ-ov Beaković. Najavio je da će HDZ vjerojatno podržati projekt nastavka ulaganja u Platak, a većina drugih sudionika sastanka izašla je s dojmom, kako su nam neslužbeno kazali, da je Komadina sastanak u prvom redu sazvao kako bi popravio odnose baš s Beakovićem.


Njih dvojica, kako je poznato, »ratuju« oko Beakovićevih optužbi o nepotizmu i namještenim zapošljavanjima u županijskim ustanovama, za što je Komadina čak bio najavio i tužbu, ali čini se da su strasti nakon ovog sastanka ipak smirene, te da bi župan i izvršna vlast mogli dobiti podršku i oko Platka i oko novih okolnosti gradnje Doma zdravlja Opatija.