Očekivano

Odgođen stečaj 3. maja: Država blokira škver s 29 milijuna, ali kažu: ‘Dajte nam još 2 tjedna’

Orjana Antešić

Ministar Darko Horvat jutros je pred početak ročišta u Rijeci izjavio kako bi izabrani strateški partner Uljanika, Brodosplit Tomislava Debeljka, trebao vjerojatno već ovaj tjedan pokazati je li kreditno, odnosno financijski sposoban pratiti restrukturiranje pulske kompanije



RIJEKA Kroz iglene uši danas nije otvoren stečaj 3. maja. Presudan razlog je što je na Trgovački sud u Rijeci i stečajnoj sutkinji Ljiljani Ugrin došla informacija iz Zagreba da bi se u roku najkasnije dva tjedna moralo znati ide li se u međufinanciranje riječkih i pulskih navoza ili ne.


Neposredno prije ročišta ukupne blokade trećemajskih računa iznosile su 87 milijuna kuna, dok je jučer krajem radnog dana to bilo spušteno na 76 milijuna kuna. Danas su blokade dodatno narasle za 11 milijuna kuna. I sama sutkinja izrazila je u najblažu ruku čuđenje jesu li svi sve dobro shvatili s obzirom na to da je danas ujutro legla nova ovrha od 11 milijuna kuna.


Nažalost, sama država nije pokazala neku ažurnost i zasad nije pružila ruku pomoći jer je u onih 87 milijuna i državnih potraživanja u iznosu od 21,5 milijuna kuna, a ni HEP nije skinuo ovrhu za svojih 7,4 milijuna kuna.




Na stečajnom ročištu bilo je u jednom trenutku kritično nakon što su predstavnici radnika, odnosno sindikalisti zavapili da se više ne mogu vraćati u 3. maj i tražiti od ljudi da se strpe.


Sutkinja je rekla kako je stečaj najlakše otvoriti, no izrazila je velike sumnje da bi to u ovom trenutku bilo rješenje, koje bi davalo imalo izgleda 3. maju i njegovim radnicima da prežive.


Prevagu da se ne ide u stečaj, odnosno da se ročište prolongira do 12. ožujka, dala je informacija očito iz Vladinih krugova da će se u roku dva tjedna sve znati.



Ministar Darko Horvat jutros je pred početak ročišta u Rijeci izjavio kako bi izabrani strateški partner Uljanika, Brodosplit Tomislava Debeljka, trebao vjerojatno već ovaj tjedan pokazati je li kreditno, odnosno financijski sposoban pratiti restrukturiranje pulske kompanije, a ako se to ne dogodi za Uljanik i 3. maj nema spasa, jasno je to danas poručio ministar gospodarstva Darko Horvat komentirajući po tko zna koji put stanje u posrnulim škverovima.


Horvat je kazao da su predstavnici ministarstava u razgovorima s naručiteljima jaružala ali i s Debeljakom, te da u će u sljedećih nekoliko dana predložiti plan restrukturiranja, ali i da trebaju dobiti dokaze od Brodosplita “da je on u ovom trenutku i kreditno i financijski sposoban pratiti restrukturiranje”


– U ovom trenutku ključno je imala li strateški partner mogućnost, pitanje je potpuno isto kakve smo postavljali bivšem strateškom partneru, ako je taj verifikator jasan onda će biti dobrih vijesti, ako nije bojim se da onda spasa jednostavno biti neće, rekao je Horvat. Na pitanje koliki rok ima Debeljka, da pokaže ima li taj financijski kapacitet ili ne, Horvat je odgovorio da je ovaj tjedan sasvim dovoljno vremena da se jasno odredi želi li i može li ući u taj posao, nakon čega slijedi reakcija države.