Kraljevica

Od ljetne škole do tehničkog zanimanja za cijeli život

Biljana Savić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin



KRALJEVICA U tijeku je drugi termin Ljetne škole tehničkih aktivnosti u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici, počeo je 5., a završit će 15. kolovoza. Ovih deset dana 58 polaznika Ljetne škole tehničkih aktivnosti koji su došli iz svih krajeva Hrvatske, a veliki dio njih dolazi već godinama zaredom, marljivo radi i stječe nova znanja u nekoj od radionica, bila to elektrotehnika, 3D modeliranje, maketarstvo ili modelarstvo ili samogradnja kajaka, a u svakoj od radionica imaju dva mentora koji ih savjetuju, uče i nadgledaju.


Dakako, imaju slobodno vrijeme i za plažu, što posebno veseli polaznike Ljetne škole tehničkih aktivnosti koji su stigli iz kontinentalnih krajeva.


– Ma super mi je i odlazak na more, iako sam iz Zadra, kazao nam je Roko Verunica, koji je na ovoj radionici u Kraljevici prvi put. Ove školske godine Roko će krenuti u 7. razred osnovne škole i kaže da jako voli raditi sve u vezi s tehničkim znanostima, a s njim je došlo još pet osnovnoškolaca iz Zadra, doveo ih je njihov profesor informatike koji ih često vodi na radionice slične ovoj.




U radionici programiranja mikrokontrolera zatekli smo Riječanina Pavela Černova, završio je OŠ »Nikola Tesla« i ove godine kreće u prirodoslovnu gimnaziju.


– Ovdje sam već četvrti put zato što to volim i puno toga naučim, a sve me to jako zanima, kazao nam je Pavel, dok je njegov kolega, prijatelj i vršnjak Nikola Grdić došao iz Zagreba i na ovoj radionici u Kraljevici također je četvrti put.


– Jako mi je zanimljivo i mislim da će mi znanja koje sam ovdje stekao puno koristiti u srednjoj školi – kazao nam je Nikola, koji je upisao Srednju tehničku školu »Ruđer Bošković« u Zagrebu.


Inače, Hrvatska zajednica tehničke kulture organizira Ljetnu školu tehničkih aktivnosti u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici od 2008. godine. Jedinstvena škola tehničkih aktivnosti u Hrvatskoj, jer uključuje visoku razinu tehničkog opismenjavanja djece i mladih u različitim područjima tehničke kulture. Svake godine Ljetnu školu pohađa više od stotinu učenika osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta koji aktivnim sudjelovanjem u radionicama različitih područja tehničke kulture izrađuju i unapređuju tehničke tvorevine, pritom usvajajući i osnovne principe sigurnog i pravilnog korištenja opreme i alata za rad. Korisnici programa Ljetne škole tehničkih aktivnosti u svojim sredinama prenose stečena iskustva u različitim programima formalnog, neformalnog i informalnog obrazovanja te s vremenom postaju nositelji novih programa tehničke kulture u svojim sredinama.


Od 2008. godine, kvalitetu Ljetne škole tehničkih aktivnosti prepoznaje sve više djece i mladih te njihovih roditelja, zbog čega Hrvatska zajednica tehničke kulture od 2017. godine održava tri desetodnevna termina tijekom ljetnih školskih praznika.


Individualan rad 


Svake godine Školu pohađa između 120 i 140 učenika osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta koji u desetodnevnim radionicama izrađuju različite tehničke tvorevine. Nastava se održava u skupinama do 15 učenika u kojima je omogućen individualni rad, a način rada je prilagođen potrebama i interesima pojedine skupine. Program i način rada razvijaju kreativnost, motoriku, razvoj kritičkog mišljenja i promatranja, lakše pamćenje, lakšu primjenu naučenog te samostalnost u istraživanju i zaključivanju, a sve to u vrhunskim uvjetima koje omogućuje Nacionalni centar tehničke kulture. Osnovnoškolski program uključuje desetodnevne radionice u kojima učenici kroz različita područja tehničke kulture (modelarstvo, konstruktorstvo, elektronika, elektrotehnika, robotika, automatika…) i različite informatičke i kreativne programe izrađuju tehničku tvorevinu te ukrasne i uporabne predmete.


Od 2011. godine u sklopu Ljetne škole pokrenut je i program za srednjoškolce s ciljem poticanja na upis tehničkih i proizvodnih fakulteta. Program je namijenjen učenicima koji su završili osmi razred ili pohađaju srednje nestrukovne škole, a imaju razvijen interes za robotiku, elektroniku, elektrotehniku, automatiku i programiranje.


Dio učenika već ima prva mjesta na natjecanjima


Jučer je polaznike radionica posjetio predsjednik Hrvatske zajednice tehničke zajednice tehničke kulture Ivan Vlainić i interaktivno sudjelovao u radionicama, u kojima sad sudjeluju osnovnoškolci.


– Imamo tri termina Ljetne škole tehničkih aktivnosti u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici, prva dva su za osnovnoškolce, a treći za srednjoškolce, a sad je u tijeku drugi termin, dakle za osnovnoškolce. Dio učenika sudjelovanje u ovom radionicama zaradio je osvajanjem prvih mjesta na raznim natjecanjima, neke su poslali roditelji, a neki su došli u organizaciji udruga tehničke kulture, pojasnio nam je Vlainić.