Sjednica Senata

Od iduće godine skuplji upisi na riječko Sveučilište: Evo na što će se utrošiti sredstva

Ingrid Šestan Kučić

Foto: R. BRMALJ

Foto: R. BRMALJ

Razlog povećanja, prema pojašnjenju rektorice prof. dr. Snježane Prijić Samaržija, projekt je izgradnje novog paviljona u kampusu na Trsatu u čijim će troškovima participirati i sami studenti



RIJEKA Senat Sveučilišta u Rijeci na jučerašnjoj je sjednici donio odluku o troškovima upisa u prvu i više godine studija u 2019./2020. akademskoj godini, a prema toj odluci od iduće akademske godine ti će troškovi biti za 50 kuna veći nego do sada.


Tako će trošak prvog upisa u prvu godinu studija iznositi 380 kuna, a u više godine studija bit će 300 kuna.


Razlog povećanja, prema pojašnjenju rektorice prof. dr. Snježane Prijić Samaržija, projekt je izgradnje novog paviljona u kampusu na Trsatu u čijim će troškovima participirati i sami studenti.




– Riječ je o studentskoj solidarnosti koja je dogovorena i sa Studentskim zborom Sveučilišta u Rijeci, a i sam radni naziv projekta izgradnje novih smještajnih kapaciteta je »Solidarnost – studenti studentima«. Naime, kompletan iznos troškova upisa namijenjen je podizanju studentskog standarda, a ove smo godine točno specificirali koliki dio iznosa ide za što.


Tako će se 110 kuna od uplaćenog troška upisa izdvajati za unapređenje studentskog smještajnoj standarda pri čemu se dio ovog iznosa u visini od 50 kuna za ovu svrhu izdvaja zaključno s akademskom godinom 2028./2029. Dakle, ukupno 10 godina. Ta će se sredstva zajedno s vlastitim sredstvima Sveučilišta, sredstvima Riznice, kao i kreditnim sredstvima koristiti za financiranje izgradnje novog paviljona koji će imati 300 ležajeva, najavljuje rektorica.


Ujedno dodaje kako se radi o jedinstvenom slučaju studentske solidarnosti u Hrvatskoj, a želja je sadašnjih generacija studenata stvoriti studentske smještajne kapacitete za buduće generacije studenata. Uz usuglašavanje oko visine troškova upisa članovi Senata su na sjednici dali zeleno svjetlo i subvencioniranju troškova studentskog smještaja za studente slabijeg ekonomskog statusa, potvrdili su i odluku Fakultetskog vijeća Ekonomskog fakulteta o izboru prof. dr. Alena Hosta za dekana te ustanove, a donesena je odluka o dodjeli 100 stipendija za izvrsnost redovitim studentima Sveučilišta u Rijeci kao i odluka o dodjeli Rektorovih nagrada u akademskoj godini 2018./2019.


Petanest rektorovih nagrada za izvrsnost bit će dodijeljene studentima povodom proslave Dana Sveučilišta, a po prvi put ove godine rektorovom nagradom bit će nagrađen i najbolji studentski projekt.


Članovima Senata predstavljena je i nova web stranica Sveučilišta koja bi trebala biti u funkciji do kraja ovog tjedna, a naglašeno je i pokretanje zajedničkog preddiplomskog studija logopedije Sveučilišta u Rijeci i Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji kreće od jeseni 2019./2020. Naime, zbog postupka akreditacije koji još uvijek traje upisi za 30 mjesta novog studija bit će provedeni na jesenskom roku.


Veće školarine za studije informatike te politehnike


Senat je prihvatio i prijedlog odluke o visini participacije u troškovima studija, a puni iznos participacije za većinu studijskih programa ostaje nepromijenjen. Iznimka su preddiplomski i diplomski studiji Odjela za informatiku i diplomski sveučilišni studij Politehnike i informatike Sveučilišta u Rijeci koji su odlukom hrvatske Vlade svrstani u STEM područje te je stoga prihvaćeno predloženo povećanje školarine za te studijske programe s dosadašnjih 5.500 na 7.370 kuna.


Riječ je o iznosu školarine koju su do sada imali studiji koji se izvode u znanstvenom području tehničkih i biotehničkih znanosti, kao i nastavnom području tehničkih i biotehničkih struka i studiji Odjela za matematiku i Odjela za fiziku.


Studiji koji se izvode u znanstvenom području društvenih i humanističkih znanosti, nastavnom području društvenih i humanističkih struka te studiji Učiteljskog fakulteta i Kulturalni studiji Filozofskog fakulteta imat će kao i do sada iznos od 5.500 kuna, dok će puni trošak studija od 9.240 kuna kao i do sada biti za studije koji se izvode u znanstvenom području biomedicine i zdravstva, nastavnom području struke biomedicine i zdravstva, kao i studiji Odjela za biotehnologiju i Akademije primijenjenih umjetnosti.