Hrana i zajednica

Od donirane hrane na Korzu kuhali jela iz Sirije i Irana

Ingrid Šestan Kučić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Cilj je osvijestiti javnost, posebno poslovne subjekte, da se hrana donira, a ne baca. Osim toga, želimo pokazati i kako izgleda integracija tražitelja azila i izbjeglica u društvo, kaže Andrej Kljun iz Centra za kulturu dijaloga (CeKaDe)



RIJEKA Tabbouleh, shawarma, sambusa ili pak sirijski omlet – jela su koja su zahvaljujući projektu »Hrana i zajednica« imali priliku probati Riječani, jer zahvaljujući timu kuhara iz Sirije i Irana na Korzu se su pripremala jela koje su mnogi prvi put probali.


Uz isprobavanje okusa Bliskog istoka, oni koje je privukao istočnjački miris sudjelovali su i u popunjavanju polica socijalne samoposluge »Kruh sv. Elizabete«, jer sav prihod od akcije javnog kuhanja donirane hrane utrošit će se za kupnju dugotrajnih namirnica potrebnih socijalnoj samoposluzi.


Hranu za kuhanje donirali su trgovački centri, a petstotinjak obroka koji su mijenjani za donacije pripremljeni su od 15 kilograma mesa, dvadesetak kilograma povrća te pedesetak jaja.




Pojašnjavajući kako je akcija javnog kuhanja prvi put organizirana prije dvije godine, Andrej Kljun iz Centra za kulturu dijaloga (CeKaDe) istaknuo je da se u okviru akcije uz gastronomsku kulturu Bliskog istoka građani upoznaju i s problemom bacanja hrane.


– U Hrvatskoj se godišnje baci 380 tisuća tona hrane. To su okvirni podaci, a moguće je da se baci i više. Projekt »Hrana i zajednica« sufinancira se iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade RH, a provodi ga Centar za kulturu dijaloga s partnerima, Ekonomskim i Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci te Zelenom akcijom iz Zagreba. U sklopu javnog kuhanja donirane hrane građanima Rijeke i okolice kuhao je gostujući tim kuhara iz Sirije i Irana, koji su došli u organizaciji suradne organizacije CeKaDe-a, Isusovačke službe za izbjeglice (JRS) iz Zagreba.



Dobrovoljnim prilozima za porciju jela, građani doniraju novac u svrhu opremanja Socijalne samoposluge sa svim potrepštinama za socijalno ugrožene građane grada Rijeke. Također, građani se informiraju o problemu bacanja hrane te kako se i oni sami mogu uključiti u smanjenje istog.


Cilj je osvjestiti javnost, posebno poslovne subjekte, da se hrana donira, a ne baca. Pored toga, ovom akcijom želimo pokazati i kako izgleda integracija tražitelja azila i izbjeglica u društvo. Želimo pokazati da se kohezijom može puno postići u rješavanju društvenih problema, poput bacanja hrane – kazao je Kljun.


Partnerstvo između fakulteta i organizacija civilnog društva


Vrijednost projekta »Hrana i zajednica« je nešto veća od milijun kuna, a projektom se želi stvoriti održivo partnerstvo između Ekonomskog i Filozofskog fakulteta u Rijeci i 6 organizacija civilnog društva s ciljem uključivanja studenata u društveno koristan rad na kreiranju inovativnih rješenja za problem nedovoljnog doniranja i prekomjerenog bacanja hrane.


Intencija je i da studenti udrugama pomognu unaprijediti zagovaračke i stručne kapacitete, ali i steknu vrijedno iskustvo koje će im pomoći pri zapošljavanju.