Prijedlog MUP-a

Od 1. srpnja još 94 grada dobivaju svoje registarske oznake: Kastvu KS, Crikvenica traži CK

Andrej Petrak

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Hoće li Matuljci imati tablice opatijski OP ili kastavski KS, a Viškovljani kastavski KS ili idalje riječki RI, trebalo bi biti poznato kad MUP donese potrebne pravilnike



Od 1. srpnja kastavski vozači mogli bi se voziti u automobilima s tablicama KS, bakarski s tablicama BA, a vozači u Opatiji moći će na svoja vozila staviti OP i imati iste registarske oznake, kao i na svojim brodicama. Ministarstvo unutarnjih poslova pripremilo je prijedlog oznaka gradova na novim registarskim pločicama, prema kojem bi svih 128 gradova u Hrvatskoj imalo svoju slovnu oznaku.


Vlasnicima vozila, uz nadoplatu, bit će ostavljena mogućnost da, neovisno o mjestu prebivališta ili sjedišta, i sami odrede početna dva slova na registarskim pločicama. No, i nakon 1. srpnja vozači će i dalje moći voziti sa sadašnjim registarskim pločicama, dok će obvezu stavljanja imati samo nova vozila.


Dosad su registarske oznake na tablicama imala 34 grada u Hrvatskoj, a od 1. srpnja uvest će se i novih 94. Gradovi svoje mišljenje na predloženu registarsku oznaku mogu dostaviti do 7. travnja, a čini se da će od primorsko-goranskih gradova to učiniti Crikvenica. Dok MUP-ov prijedlog većini jadranskih gradova ostavlja istu oznaku, kao što je već imaju na brodicama, to nije slučaj s Crikvenicom, gdje se umjesto CK predlaže CR.



Bakar– BACrikvenica– CRČabar– ČBDelnice– DEKastav– KSKraljevica– KVKrk– KKMaliLošinj– MLNovalja– NON.Vinodolski– NVOgulin– OGOpatija– OPPag– PGRab– RBSenj– SE


Kastavski gradonačelnik Ivica Lukanović kaže da im je oznaka KS prihvatljiva, jer poznato je da je KA oznaka Karlovca.– Ne znam koji su razlozi da se uvode posebne registracije čak i za manje sredine, no nisam se time puno bavio. Oznaka KS nam je prihvatljiva. Znam da se mnogi Kastavci identificiraju s Rijekom, ali ovakav način promocije manjih sredina nije loš, rekao je Lukanović. Gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić ističe: »Kad već mora biti nova registracija, neka bude BA, jednako kao i za barke. Bit će simpatično«. No, ne sviđa mu se bespotrebno trošenje novca na uvođenje novih registarskih oznaka, kad su se građani već navikli da imaju registracije većih gradskih centara.Zasad je nejasno koje će registarske oznake nositi vozila iz općina koja se nalaze u blizini gradova koji sad dobivaju nove oznake. Hoće li Matuljci imati tablice opatijski OP ili kastavski KS, a Viškovljani kastavski KS ili idalje riječki RI, trebalo bi biti poznato kad MUP donese potrebne pravilnike.

Opširnije u tiskanom izdanju Novoga lista