Kapitalni projekt

Obnavljat će se osnovna škola Čavle, polaganje kamena temeljca najavljeno za 3. srpnja

Sanja Gašpert

OŠ Čavle – bit će dograđeno krilo zgrade u dolcu, s jugoistočne strane škole / Snimio Ivica TOMIĆ

OŠ Čavle – bit će dograđeno krilo zgrade u dolcu, s jugoistočne strane škole / Snimio Ivica TOMIĆ

Zajedno s radovima, opremanjem, stručnim i projektantskim nadzorom te ishodovanjem potrebne dokumentacije projekt je ukupno vrijedan blizu 14 milijuna kuna, koji će u zajedničkom omjeru, »pola-pola«, financirati PGŽ i Općina Čavle



ČAVLE Polaganjem kamena temeljca, 3. srpnja, započinje kapitalni projekt Općine Čavle – rekonstrukcija Osnovne škole Čavle, zajedno s radovima, opremanjem, stručnim i projektantskim nadzorom te ishodovanjem potrebne dokumentacije ukupno vrijedan blizu 14 milijuna kuna, koji će u zajedničkom omjeru, »pola-pola«, financirati Primorsko-goranska županija i Općina Čavle.


Tim je povodom jučer u prostorijama Općine Čavle svečano potpisan ugovor između Općine Čavle i izvođača radova, tvrtki Makro 5 Inžinjering iz Zagreba i Makro 5 Gradnja iz Kopra, stručnog nadzora (Centurio d.o.o. iz Rijeke) i projektantskog nadzora i glavnog projektanta ZDL Arhitekti.



– Potpisivanjem ugovora završava papirnati dio posla koji je potrajao oko godinu dana. Županija je izradila potrebnu dokumentaciju i investicijski elaborat, a Općina Čavle je pripremila teren, na kojem pripremni radovi počinju već sutra, u srijedu, a početak gradnje polaganjem kamena temeljca 3. srpnja. Vrijednost projekta je 13,2 milijuna kuna, a zajedno s ishodovanjem papirologije oko 14 milijuna kuna, od kojih 50 posto iznosa osigurava Općina Čavle, a isto toliko Županija. Općina Čavle ove je godine u proračunu za tu namjenu osigurala 2,5 milijuna kuna, a Županija dva milijuna kuna. Rok za završetak radova je godinu dana, odnosno do ljeta sljedeće godine, tako da se nadamo kako će dograđeni dio biti useljiv do početka školske godine 2018./19., kazala je načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić, dodajući kako je nositelj cijele investicije Općina Čavle, kao vlasnik objekta.





Zgrada Osnovne škole Čavle sagrađena je 1965. godine, a dograđena 1984. godine. Obuhvaća 3147 m2 unutarnjeg prostora i 2310 m2 uređenog dvorišta, odnosno sportskog igrališta. Škola trenutno raspolaže s 12 klasičnih učionica, tri specijalizirane učionice – kemija/fizika, informatika/tehnička kultura, informatika, dvoranom za tjelesno-zdravstvenu kulturu, knjižnicom, etno učionicom te kabinetima. Uređena je i eko učionica, u čijem je sastavu Mediteranski vrt i kutak s ljekovitim biljem grobničkog kraja. Škola broji ukupno 26 razrednih odjeljenja, odnosno 24 odjela u matičnoj školi i dva kombinirana odjela u Područnoj školi u Gradu Grobniku, s ukupno 591 učenikom. U Školi je zaposleno 16 učitelja razredne nastave, 26 učitelja predmetne nastave, ravnateljica, stručni suradnici – psiholog i knjižničar te ostali radnici, njih ukupno deset, među kojima računovođa, tajnica domar, spremačice i kuhar. U sklopu OŠ Čavle djeluje i Područna škola Grobnik, jedna od najstarijih na području Primorsko-goranske županije. Školska zgrada u Gradu Grobniku izgrađena je 1847. godine, djelomično renovirana 1990., a u potpunosti adaptirana 2013. godine.



Svečanosti je nazočila i pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje PGŽ-a Edita Stilin, koja je kazala kako je rekonstrukcija čavjanske škole novi kapitalni projekt Primorsko-goranske županije.


U sklopu projekta rekonstrukcije školske zgrade u Čavlima bit će dograđeno krilo zgrade u dolcu, s jugoistočne strane škole, a taj je prostor izabran iz više razloga, među ostalima i zbog idealnog osvjetljenja učionica. Glavni sadržaj gradnje je ukupno osam učionica razredne nastave površine po 58 kvadratnih metara svaka, četiri kabineta (13 »kvadrata« svaki), dva sanitarna čvora za djevojčice te dva za dječake (svaki površine 12 »kvadrata«) te sanitarije za invalide, površine pet »kvadrata«, kao i veliki udio zelenih površina.


Dogradnja će obuhvatiti i ulaz u školu, sigurnosno stubište, kao i evakuacijsko dizalo za osobe smanjene pokretljivosti, a ujedno će biti osigurana takozvana topla veza s postojećim objektom školske zgrade. Realizacijom ovog projekta trebao bi biti riješen problem prenapučenosti zbog velikog broja učenika, naime, čavjanska škola broji blizu 600 učenika. Također, uskoro bi škola mogla prijeći u jednosmjenski rad, iako će, nakon realizacije projekta, najvjerojatnije neko vrijeme prvašići biti u međusmjeni.