Svečana akademija

Obilježen Dan oslobođenja Rijeke: 3. maj i brodogradnja moraju ostati dio riječke budućnosti

Damir Cupać

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj



RIJEKA Danas kad se u Rijeku ulaže više milijardi kuna europskih, gradskih i državnih sredstava kroz komunalnu infrastrukturu, nove muzeje, knjižnicu, dječju kuću, kroz nove prometnice i vrtiće, a nadam se, uskoro i novu bolnicu na Sušaku, Luka različitosti gradi novu budućnost. To je razvoj kojim mladim ljudima želimo pokazati da ima razloga da ostanu i vrate se u Rijeku. Iskreno se nadam da Vlada neće dozvoliti da simbol riječke pobjede nad fašizmom, naš 3. maj prestane postojati.


Jer 3. maj je i tradicija i veliki potencijal ovoga grada, to su tisuće vrijednih i sposobnih ruku koje već mjesecima ne primaju plaću. To su ljudi koji znaju raditi brodove, ali se mogu i prilagoditi tržištu u vremenima u kojima živimo. Još jednom i s ovoga mjesta vjerujem da iz ovih najgorih trenutaka u brodogradilištu možemo izaći s pobjedom i opstankom proizvodnje.


Vjerujem da će ipak biti odgovornosti da brodogradnja ostane dio riječke budućnosti, poručio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel na Svečanoj akademiji u povodu Dana oslobođenja Rijekle koja je tradicionalno održana u Guvernerovoj palači.




On je dodao da je razvoj Rijeke temeljen na znanju, znanosti i inovativnoj proizvodnji, na kulturi i novim industrijama, na svim mogućnostima koje donosi digitalizacija.


– To je razvoj temeljen na otvorenosti i tolerantnosti za sve, za većinu i manjinu, za prosječne, nadarene, one kojima treba pomoć, za one koji misle i rade drugačije. Imao priliku biti na predstavljanju hrvatskog prijevoda knjige Umberta Eca – »Vječni fašizam« u kojoj Eco zaključuje da se fašizam danas može vratiti u najnevinijim oblicima i da je »naša dužnost da ga razotkrijemo i da ukažemo prstom na svaku od njegovih novih formi – svakoga dana u svakom dijelu svijeta«. U toj se knjizi citiraju i Rooseveltove riječi koje glase: »Sloboda i oslobađanje zadaci su kojima nikad nema kraja. Neka to bude naša misao vodilja: Nemojte zaboraviti!«, poručio je Obersnel.


Riječki gradonačelnik podsjetio je da je 3. maja 1945. godine Rijeka oslobođena od fašizma i da je toga dana bitka za Rijeku vratila gradu najveće bogatstvo što ga jedan narod može poželjeti i imati – slobodu!


Potpredsjednik  Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike  Hrvatske i predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije Dinko Tamarut poručio je da je Rijeka prije 74. godine oslobođena čime je završeno desetljetno mračno razdoblje grada koji je prvi osjetio što je to fašizam dvadesetih godina prošloga stoljeća.