Gradonačelnik o pro-life inicijativi

Obersnel osudio prosvjed ispred riječke ginekologije

Barbara Čalušić

Stav dr. Hallera da je provođenje ove inicijative demokratko pravo njezinih članova, Obersnel je ocijenio kvazi-demokratskim. Ginekolog dr. Dubravko Lepušić okupljanje je nazvao agresijom nad pacijenticama



RIJEKA » Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel osudio je okupljanje pro-life inicijative »40 dana za život« u samom krugu Kliničkog bolničkog centra Rijeka, pod prozorima soba u kojima borave pacijentice, novorođenčad i rodilje Klinike za ginekologiju i porodništvo. Stav sanacijskog upravitelja KBC Rijeka prof. dr. Hermana Hallera koji je jučer u našim novinama ustvrdio da je provođenje ove incijative demokratko pravo njezinih članova, Obersnel je ocijenio kvazi-demokratskim.


  – Zakoni naše zemlje još uvijek dozvoljavaju da žene odlučuje o svojem tijelu i svojem životu. Ja se duboko nadam da će tako i ostati i da nitko neće dozvoliti da se dostignute razine individualnih prava i sloboda odreknemo. Uopće se ne slažem s kvazi-demokratskim stavovima da »svatko ima pravo na prosvjed« na svakom mjestu, a pogotovo ne u krugu bolnice. Bolnica, u kojoj, među ostalima, borave i bolesne osobe, tek rođene bebe i njihove majke ili pak buduće majke koje zbog zdravstvenih komplikacija moraju u bolnici čuvati trudnoću, i nije najbolje mjesto za prosvjed i izražavanje stava bilo koje društvene skupine pa tako ni članova molitvene pro-life inicijative, ustvrdio je Obersnel koji ne vidi kako bi pro-life aktivisti preuzeli odgovornost za ilegalne pobačaje, kao rezultat njihove zakonske zabrane.


Pobornik edukacije


Obersnel dodaje da je po ovom osjetljivom pitanju pobornik edukacije, a za zabranu pobačaja za koju se moli inicijativa »40 dana za život« Obersnel samo kratko kaže: »Ni u kojem slučaju«.


Osim pro-choice stava riječkog gradonačelnika, grad nema poluge kojom bi eventualno mogao zaustaviti okupljanja aktivista na ulazu u riječku Kliniku za ginekologiju i porodništvo. Kako nam je poručeno iz ureda gradonačelnika, Grad Rijeka nema ingerencije nad onim što se dešava u krugu KBC-a.   Da ovakvoj inicijativi nije mjesto u krugu bolnice, potvrđuju i stručnjaci.   – Nema nikakvog spora oko toga da ovakve inicijative utječu negativno na rodilje i pacijentice koje se u ovom trenutku nalaze u bolnici, komentar je ginekologa dr. Dubravka Lepušića, inače jednog od autora zdravstvenog odgoja, i to njegovog četvrtog modula koji je posvećen spolnosti i spolnom zdravlju mladih.   Dr. Lepušić koji radi kao ginekolog u KBC Sestara milosrdnica, gdje se također okupljaju članovi pro-life inicijative »40 dana za život«, kaže da u svojoj bolnici zasad nije primjetio da aktivisti ulaze u neposredni krug bolnice kao što je to slučaj u Rijeci. Prema njegovom mišljenju, takav se slučaj može okarakterizirati kao krajnje neopravdana agresija nad pacijenticama.

 


 Pravo žene na izbor


– Nisam siguran da su bolnice prava adresa za pro-life inicijativu. Naime, ti aktivisti dolaze pred bolnice i traže od nas liječnika da radimo protiv zakona. Ako doista žele mijenjati zakon, onda mislim da bi prave adrese za njihovu inicijativu trebala biti ministarstva zdravlja i pravosuđa, kaže dr. Lepušić.   Za sebe kaže da je kao liječnik i ginekolog i sam protiv pobačaja, ali nikako nije protiv prava žene na izbor jer, kako dodaje, žena koja je doniejla takvu odluku realizirat će je bez obzira na proteste jer ona ima svoj čvrsti razlog.   – Ono što se nas kao liječnika jedino mora ticati jest da se takvi zahvati obavljaju po svim pravilima struke, smatra dr. Lepušić i upozorava:   – Ne može se dogoditi da neke bolnice takve zahvate uopće ne obavljaju ili pak u takvim situacijama ponižavaju žene. Svatko od nas ima pravo na priziv savjesti, ali isto tako moram reći da je svatko tko je odabrao ginekologiju kao specijalizaciju znao što će raditi u okviru svoga posla. Osim odbijanja obavljanja prekida trudnoće, neki kolege danas odbijaju izvoditi asistiranu oplodnju ili pak amniocentezu što drugim riječima znači da ne obavljaju 20 posto svog posla, zaključuje dr. Lepušić.