Nulta tolerancija

OPAČIĆ: Nitko me neće zastrašiti, ovo je moj grad

Marinko Glavan

Arhiva NL .

Arhiva NL .

Policija je ovo djelo ocijenila kao pozivanje na nasilje i mržnju, a to nije banalna stvar. Zbog toga vjerujem da će počinitelj biti pronađen te da neće sve ostati samo na javnim osudama jer već sutra možemo očekivati da će se dogoditi i neki teži incident. Ne smijemo ovo olako shvatiti, rekao je jučer Mile Opačić



Osjećao sam se baš jadno kad sam ugledao svoj automobil išaran nacionalističkim i prijetećim porukama. Ne mogu vjerovati da se tako nešto može dogoditi 2017. godine, jer se nije događalo ni u ratnim devedesetima, kaže Mile Opačić, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Rijeke i gradski vijećnik, kojemu je nepoznati počinitelj išarao osobni automobil simbolima četiri »s« i nacionalističkim porukama.


Opačić ističe kako se nakon tog nemilog incidenta ne osjeća nimalo ugodno.


– Cijeli život živim u Rijeci, ovo je grad u kojemu sam išao u osnovnu školu, u kojem sam odrastao. Mogao sam nebrojeno puta otići, ali nisam i nemam namjeru. Nitko neće svojatati moj grad, jer nije ničiji više nego što je moj, poručuje Opačić.




On ističe da se dugi niz godina bavi politikom, ali nikad nije želio pozornost, već mu je prvenstveni cilj bio rad na ostvarivanju prava nacionalnih manjina, kao i boljitak svih građana Rijeke.



U osudi incidenata pridružio se i Primorsko-goranski savez (PGS), iz kojeg poručuju kako je riječ o »strašnom i sramotnom činu, sračunatom kako bi se među građane unio nemir, nesigurnost i nepovjerenje«, kao i nepovjerenje u represivni i pravosudni sustav RH.


– To je čin neprijatelja Hrvatske, sada uperen protiv osobe, časnoga gradskog vijećnika srpske nacionalnosti Mile Opačića, koji ničim nije zavrijedio takav postupak, a u konačnici to je čin protiv Republike Hrvatske i svih nas koji u njoj želimo mirno živjeti, svi zajedno, neovisno jesmo li pripadnici većinskog ili nekog od manjinskih naroda. Ustav i zakoni RH proklamiraju apsolutnu jednakost neovisnu o spolu, dobi, rasi, vjeri ili nacionalnoj pripadnosti i Primorsko goranski savez to poštuje i uvažava, zalažući se za takvu Hrvatsku, koja je domovina i država svima, pa i pripadnicima srpskoga naroda, kao i vijećniku Mili Opačiću našem sugrađaninu i prijatelju koji je izložen vandalskom činu. Uvjereni smo da će policija savjesno obaviti svoj zadatak, te otkriti počinitelja, a da će Rijeka i dalje, zahvaljujući većini svojih gradjana, ostati tolerantan grad. Neće nas uplašiti kukavice koje pod okriljem noći žele širiti nered, nemir i strah. To u Rijeci neće proći, a sigurni smo ni u Hrvatskoj. Hrvatska će biti slobodna, demokratska, uljuđena i pravna država, neovisno što se nekim »mračnim noćnim silama« to ne sviđa, stoji u priopćenju PGS-a, koje potpisuje počasni predsjednik Nikola Ivaniš.



– Godinama se već u politici bavim ne samo pitanjima srpske nacionalne manjine, nego svih ostalih nacionalnih manjina u Rijeci. Bavit ću se time i dalje, bez obzira na ovo zastrašivanje, koje neće utjecati ni na rad Vijeća srpske nacionalne manjine u Rijeci. Ljudi mi se često obraćaju sa svojim problemima, kao predsjedniku Vijeća, ali i gradskom vijećniku, a ja im nastojim pomoći i na to sam ponosan i sigurno neću prestati zbog ovog sramotnog čina, kaže Opačić.


O uzrocima incidenta, Opačić kaže kako ne želi nikoga unaprijed osuđivati ni prozivati, no upozorava kako nije riječ o bezazlenom događaju.


– O svemu je obaviješten i premijer, kao i ministar policije. Inače policija je ovo djelo ocijenila kao pozivanje na nasilje i mržnju, a to nije banalna stvar. Zbog toga vjerujem da će počinitelj biti pronađen, te da neće sve ostati samo na javnim osudama putem medija, jer već sutra možemo očekivati da će se dogoditi i neki teži incident, gdje neće stradati samo automobil. Ne smijemo ovo olako shvatiti, kaže Opačić, dodajući kako ga posebno žalosti što se incident odigrao baš na Dan pobjede.


– Indikativno je da je odabran baš taj datum. Što je to trebalo značiti, možda da trebam otići iz svoje zemlje i grada. Neće me dovesti do takvog afekta, ja i dalje želim mirno i pošteno živjeti i raditi u svom gradu, zaključuje Opačić.



Konsternirani smo događajem u noći s 4. na 5. kolovoza na Vežici, gdje su Mili Opačiću išarali auto porukama koje u sebi nose mržnju zbog njegove etničke pripadnosti, poručio je u ime Koordinacije srpskih organizacija Rijeke i PGŽ-a Milan Popadić, predsjednik Zajednice Srba Rijeka.


– Budući da je Mile predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine za grad Rijeku i predstavnik srpske manjine u Gradskom vijeću, ove poruke razumijevamo kao poruke upućene svim pripadnicima naše zajednice u Rijeci. Mi u Koordinaciji srpskih organizacija za grad Rijeku i PGŽ najoštrije ih osudjujemo i zahtijevamo od odgovornih intitucija države u prvom redu policije da pronadje počinitelja i da ga se na primjeren način kazni. Izbor datuma i osobe za gnusan čin vrlo je indikativan i zahtijeva temeljitu istragu pogotovo što dolazi iza neprimjerenih poruka poslanih u prošlu srijedu na e-mail Vijeća srpske nacionalne manjine, kaže Popadić.



Nenormalno ponašanje


Incidentom u kojem je išaran Opačićev automobil zatečen i, kako je kazao, neugodno iznenađen ostao je i Lucijan Vukelić, predsjednik riječkog HDZ-a i gradski vijećnik.


– Osuđujem svaki oblik vandalizma, a ovaj čin je neshvatljiv i neprihvatljiv u Rijeci. Neprimjereno je i nenormalno u našem gradu obračunavati se s bilo kime na takav način. Prošlo je 26 godina od početka rata i 22 godine od Oluje kojom je okončan, ali u Rijeci nije bilo ovakvih ispada. Rijeka je grad tolerancije, ali i grad koji je u Domovinskom ratu imao odaziv na mobilizaciju od 97 posto. Odlazili smo, moji suborci i ja, na ratište bez obzira na nacionalnu pripadnost. Sa mnom su na bojištu bili i Srbi i Crnogorci i Kosovari i Bošnjaci, i svi smo zajedno branili svoju domovinu. Zbog toga smatram da je ovo nedoličan čin osobe koja nije pri sebi, jer ne mogu zamisliti niti jedan drugi realan i racionalan razlog i povod. Gospodin Opačić u Rijeci živi čitav svoj život. Na institucijama je da odrade svoj posao, kako se ne bi ponavljali ovakvi nemili događaji, koje kao predsjednik gradske organizacije najoštrije osuđujem, kazao je Vukelić, koji je također osudio i oštećivanje spomenika poginulim antifašističkim borcima na Podmurvicama.


– Ne razumijem taj čin. Moramo početi razlikovati antifašizam od komunizma. Izvorni antifašizam nastao je u Rijeci, Primorju i Istri, kao odgovor na teror talijanskih fašista. Nastao je puno prije Drugog svjetskog rata, kao težnja prvenstveno hrvatskog naroda za oslobođenjem od fašizma. Mi smo kao stranka protiv svakog oblika totalitarnih režima, i baš zbog toga se antifašizam ne smije poistovjećivati s komunističkim režimom nakon Drugog svjetskog rata, te osuđujem i oštećivanje spomenika na Podmurvicama, rekao je Vukelić.



Osuda stiže i iz Demokratskog saveza Srba, čiji predsjednik Jovica Radmanović očekuje da počinitelji budu pronađeni.


– Demokratski savez Srba najoštrije osuđuje vandalizam počinjen u naselju Vežica usmjeren na istaknutog pripadnika srpske zajednice. Grad Rijeka je oduvijek bio grad koji se mogao ponositi načelima multietičnosti i multikulture stoga smo zatečeni s izljevom netrpeljivosti usmjerenom prema cjelokupnoj srpskoj zajednici.


Očekujemo od odgovornih intitucija države, u prvom redu policije da provede sve potrebne radnje i pronađe počinitelja, poručuje Radmanović.



Poruka svim Srbima


Osuda je stigla i od gradskog vijećnika Akcije Mladih Andreja Briščika, koji podsjeća kako su nacizam i fašizam u Europi nastali i počeli bujati u uvjetima neimaštine, kada je gladnim narodom bilo lako manipulirati, te se pita ponavlja li se povijest i danas.


– U Hrvatskoj se teško dolazi do kvalitetnog posla, mladi nemaju perspektivu ostati u državi u kojoj su rođeni. U ovako teškoj situaciji u zemlji lako je manipulirati građanima, a ova dva teška šovinistička djela rezultat su toga. Ispisivanjem šovinističkih, ustaških, neonacističkih, kako ih tko voli nazvati, poruka po automobilu kolege gradskog vijećnika gospodina Opačića poslana je jasna poruka svim Srbima i pripadnicima nacionalnih manjina u gradu Rijeci. Jesu li vandali zapitali kako se osjeća i kako će se osjećati obitelj gospodina Opačića, jesu li svjesni straha koji sada osjećaju u vlastitom gradu, državi ili im je upravo to bila i nakana – da unesu strah u navodno najtolerantnijem gradu u Hrvatskoj, pita se Briščik.


Što se tiče partizanskog spomenika na Podmurvicama, dodaje, nevjerojatno je da se baca boja i pljuje po poginulim partizanima koji su se borili protiv fašizma i nacizma.


– Nevjerojatno je da se pljuje po vlastitim djedovima koji su dali život za slobodu, djedovima koji su se borili protiv šovinizma, koji su se borili protiv holokausta, koji su se borili za mir, borili su se protiv diskriminacije. To dokazuje da se pojedinci ne slažu sa demokracijom u kojoj su svi jednaki pred zakonom, kaže Briščik, pozivajući da se stane na kraj sličnim incidentima i dizanju tenzija.


– Ovo je točka na i, kap koja je prelila čašu, ova djela nam trebaju biti poruka da je širenje mržnje uzelo maha. Od državnog vrha i lokalne samouprave preko škola i kućnog odgoja treba stati na kraj širiteljima mržnje i da se napokon svi građani i gosti Republike Hrvatske osjećaju sigurni bez obzira na nacionalnu i seksualnu pripadnost. Počinitelje ovih kriminalnih djela treba što prije pronaći i adekvatno kazniti. Poruka je vrlo jasna: nulta tolerancija na poruke mržnje, nulta tolerancija na šovinizam i neonacizam, zaključuje Briščik.