Reakcije župana i omišaljske načelnice

ONI SU DIGLI RUKE ZA LEX LNG! Ahmetović: Ljudi bez svojeg ja; Komadina: Izdali su svoj kraj

Marinko Glavan

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Za ljude bez trunke savjesti ipak su važniji osobni interesi, dizanje ruku po naređenju, strančarenje, podilaženje i ulizivanje velikom stranačkom vođi koji im određuje stranačku i političku budućnost. To su Josip Borić, Tomislav Klarić, Ivan Kirin, Anton Kliman i Ermina Ljekaj Prljaskaj, kazala je ogorčena načelnica

RIJEKA – Saborske zastupnike s područja Primorsko-goranske županije koji su glasovali za Lex LNG načelnica Općine Omišalj Mirela Ahmetović nazvala je »ljudima bez svojeg ja i političarima bez vlastitog stava«, komentirajući usvajanje kontroverznog zakona većinom glasova u Saboru. – Možda smo se negdje duboko u sebi i nadali da će dio zastupnika, barem onih s područja Primorsko-goranske županije i 8. izborne jedinice, poslušati želje i prihvatiti argumente građana te glasati prema vlastitoj savjesti, ali su za ljude bez trunke savjesti ipak važniji osobni interesi, dizanje ruku po naređenju, strančarenje, podilaženje i ulizivanje velikom stranačkom vođi koji im određuje stranačku i političku budućnost. To su Josip Borić, Tomislav Klarić, Ivan Kirin, Anton Kliman i Ermina Ljekaj Prljaskaj, kazala je ogorčena načelnica, najavljujući nastavak borbe protiv gradnje plutajućeg LNG terminala svim sredstvima.

– Dakako, bili smo pripravni na takvu varijantu, a to znači da ulazimo u novu fazu borbe. Prvenstveno institucionalnu, pravnu i političku, i u Hrvatskoj i u Europi i na kraju svijeta ako treba. Ali na raspolaganju nam stoji i pregršt ostalih mehanizama za borbu protiv projekta kojega ne želi ama baš nitko na otoku Krku. A nešto će se pitati i nezadovoljne građane. Mnogi od njih vape za novim akcijama, prosvjedima, blokadama. Ja kao načelnica ne smijem pozivati na blokadu Krčkog mosta, ali odluče li se udruge i građani i za takvo izražavanje nezadovoljstva, svakako ću biti s njima. Bude li prosvjeda, bit ću u prvom redu. Ne zaboravite, svojevremeno sam rekla da će, krene li gradnja terminala, bager morati prvo pregaziti mene. Dakle, da, bager će morati najprije preko živih barikada, a ja ću se potruditi da to budu barikade za povijest, rekla je Ahmetović.


Na zastupnike s područja županije koji su u Saboru digli ruke za Lex LNG obrušio se i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina. – Zastupnici iz Primorsko-goranske županije koji su glasovali za budućnost svojih političkih karijera, a ne za budućnost svoga kraja, izdali su svoj kraj i građane koji su im dali povjerenje da ih zastupaju. Suprotno jednoglasnom stavu Županijske skupštine i Općine Omišalj, gdje nitko nije bio za plutajući LNG terminal. Rasprava o ekološkim temama, konkretno o Marišćini, na sjednici županijske skupštine također je pokazala da je HDZ za štetan projekt plutajućeg LNG terminala na Krku, a protiv Marišćine, sanacije Sovjaka i Viševca, odnosno prvog ekološki prihvatljivog projekta zbrinjavanja u Hrvatskoj, rekao je Komadina.