Oporba tražila opoziv

OKRŠAJ NA MARATONSKOJ SJEDNICI Erik Fabijanić ostao na čelu Županijske skupštine

Tihana Tomičić

U zahtjevu za opozivom pisalo je i da Fabijanić pokazuje prijezir prema vijećnicima / Snimila Tihana TOMIČIĆ

U zahtjevu za opozivom pisalo je i da Fabijanić pokazuje prijezir prema vijećnicima / Snimila Tihana TOMIČIĆ

Rasprava koja se o radu Fabijanića vodila bila je vrlo burna: iz HDZ-a su ga optužili da vrijeđa vijećnike, da ih ne štiti nego dapače napada, da se ponaša kao produžena ruka izvršne vlasti, da je bio višekratno upozoravan na nepravilnosti kod raznih natječaja u Županiji, a nije reagirao, i na kraju kao najveći krimen, da je vijećnici Mosta Nerei Pulić rekao da su njezini stavovi »fašistički«, jer je bila predložila da se novac iz proračuna umjesto na Platak, usmjeri u pomoć trećemajcima



RIJEKA Sjednica Skupštine Primorsko-goranske županije protekla je u velikom okršaju oporbe i vladajućih na dvije teme: Marišćini i pokušaju opoziva predsjednika Skupštine Erika Fabijanića, koji nije uspio jer oporba nije prikupila potrebne 24 ruke.


Cjelokupna združena skupštinska oporba zatražila je opoziv predsjednika Skupštine Erika Fabijanića, ali na kraju je za njegov opoziv sa čela regionalnog parlameta ipak glasala manjina od 18 vijećnika oporbe, dok je Fabijanić dobio podršku 23 vijećnika SDP-ove koalicije, a nezavisni Hrvoje Burić ostao je suzdržan.


Objašnjenja radi, da je Burić i podržao Fabijanićev opoziv, to ne bi bilo dovoljno za smjenu, pa je onda Burić izjavio: »Ja sam ovdje irelevantan, pa ću ostati suzdržan«.




Naime, za smjenu su bile potrebne najmanje 24 ruke, a u Skupštini koja je podijeljena točno po pola na 23:23 između oporbe i vladajućih nema prevage za donošenje takve odluke.


Optužen za prijezir


Rasprava koja se o radu Fabijanića vodila bila je vrlo burna: iz HDZ-a su ga optužili da vrijeđa vijećnike, da ih ne štiti nego dapače napada, da se ponaša kao produžena ruka izvršne vlasti, da je bio višekratno upozoravan na nepravilnosti kod raznih natječaja u Županiji, a nije reagirao, i na kraju kao najveći krimen, da je vijećnici Mosta Nerei Pulić rekao da su njezini stavovi »fašistički«, jer je bila predložila da se novac iz proračuna umjesto na Platak, usmjeri u pomoć trećemajcima.


U zahtjevu za opozivom pisalo je i da Fabijanić pokazuje prijezir prema vijećnicima. 


– Legitiman stav vijećnice nazvali ste fašizmom, to je nedopustivo. Mi smo svi ovdje demokrati i antifašisti, i ne dozvoljavamo da tako govorite, rekao je HDZ-ov Lovorko Gržac, ali odgovorio mu je Marko Mataja Mafrici iz SDP-a da u njihovoj koaliciji prijezir ne stanuje, dok je Gržcu poručio da je i sam u KD Murvica izabran dekretom, a ne na natječaju pa da je HDZ-u bolje da ne drži prodike o tome. »Bolje da ni ne pitate vašeg kolegu Beakovića koji stalno govori o našim natječajima, što misli o tome«, rekao mu je Mafrici. 


HDZ-ovci su uzvraćali da Fabijanić ne poštuje poslovnik Skupštine i da zato mora otići, a Loris Rak (SDP) odgovorio im je da se može razgovarati o Fabijanićevom stilu, ali da je ipak ovdje riječ samo o dojmu, a ne i kršenju poslovnika ili zakona.


»Dapače, Fabijanić preekstenzivno koristi poslovnik, vi stalno dobacujete i vičete, a on vam i ne izriče opomene. Ovu raspravu pokrenuli ste samo kako biste povrijedili ugled kolege Fabijanića«, rekao im je Rak.



Skupština je dala jednoglasnu podršku za prijedlog iskazivanja interesa za sudjelovanje u projektu obnove stadiona Kandrida, što je isto bio oporbeni prijedlog, ali Komadina je naglasio: »Mene vaši prijedlozi vesele jer se izgleda vjeruje da je Županija poželjan partner, da može, zna i hoće, ali ne možemo uvijek baš sve umjesto drugih. Naravno, ako će Kantrida biti javni prostor za nogomet i druge sadržaje, spremni smo sudjelovati«.



Iz oporbe su vladajuće i Fabijanića međutim optužili i da su manipulirali aktualnim satom, jer su otvorili prijave pola sata ranije nego inače pa su se javili samo vijećnici SDP-ove koalicije, samo kako bi vijećnike oporbe onemogućili da postavljaju pitanja.


SDP-ovi vijećnici su kazali da je oporba, da je htjela biti konstruktivna, izašla sa svojim kontraprijedlogom za novog predsjednika.


Fašizam – teška riječ


– Ali sve je to nebitno, dovoljno je samo reći da je Fabijanić vijećnici Pulić rekao da govori fašistički. To je grozno i zato mora otići, a vi si slobodno opet izaberite nekoga iz svojih redova, ako možete, a ne znam da li možete jer smo vam već u više navrata ovdje držali čak i kvorum, rekao je Dinko Beaković iz HDZ-a.


»Znamo što je fašizam, zlo, i ta teška riječ ne može se izgovarati bez posljedica. Narušen je ugled ove Skupštine«, rekla je i Ines Strenja Linić iz Mosta, dok je Mario Alempijević (AM) ocijenio da je Skupština s Fabijanićem postala nefunkcionalna. 



Poništeni natječaj u Domu za starije Mali Kartec gdje je kandidatkinja bila Bernardica Juretić bio je glavna tema aktualnog sata, a pročelnica Dragica Marač ponovila je da je poništen zbog spajanja ustanova na Krku i Rabu, i da to nema veze s politikom.No, Lovorko Gržac je pitao kako to da ona u medijima izjavljuje da su ravnatelji županijskih ustanova različitih stranaka i ideologija: »Kako vi to znate, kako ste to istražili tko je koje ideologije«, pitao je ljutito Gržac, na što mu je ona odgovorila: »Razgovorom. Mi ovdje razgovaramo otvoreno i zna se tko je kakvog svjetonazora, ali te razlike nam ne smetaju da radimo zajedno«, kazala je.Marko Mataja Mafrici HDZ-ovcima je poručio: »Želite uhljebiti Bernardicu u PGŽ, e pa nećete, niste ni prije, morat ćete za to dobiti malo više glasova na izborima«.


No, Srđan Srdoč iz IDS-a koji je dio vladajuće koalicije podsjetio je:


– Koliko se sjećam, svi ste vi glasali za Fabijanića prije godinu i pol, i on je vaš izbor koliko i naš. Ponašate se populistički, prenaglašavate probleme bez nuđenja rješenja i širite histeriju oko jedne nespretne izjave, rekao je Srdoč.


Hrvoje Burić rekao je kako on osobno tada za Fabijanića nije glasao, a budući da većine za prijedlog nema, on je odlučio biti suzdržan.


Erik Fabijanić na kraju je rekao kako je očito i HDZ-ov premijer Andrej Plenković nadahnut njegovim govorima, jer je upravo jučer Brunu Esih nazvao »Goebbelsom«. 


– Ja sam se za svoju izjavu ispričao, a vi da ste odgovorni, predložili biste svoje kadrovsko rješenje. No, vaš je cilj samo politiziranje, zaključio je.