Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. studenoga 2019.
Ispis članka: ODLAZAK POD UPITNIKOM Robot riječkih gimnazijalaca spreman, ali nedostaje još sto tisuća kuna za put u SAD - Novi List

NoviList.hr

ODLAZAK POD UPITNIKOM Robot riječkih gimnazijalaca spreman, ali nedostaje još sto tisuća kuna za put u SAD

Žele na natjecanje FIRST

25. veljača 2018 14:13

Napisao: Ingrid Šestan Kučić

Prikupi li Gimnazija potreban novac, riječki će učenici biti prvi hrvatski tim na prestižnom natjecanju u Hempsteadu na kojemu se okupljaju najkvalitetniji mladi robotičari srednjoškolci

Svi spremni za put – gimnazijalci koji su osmislili konstrukciju, izradili nacrte i sastavili robota i njihovi mentori / Snimio Marko GRACIN

RIJEKA   Učenici Gimnazije Andrije Mohorovičića izradili su robota koji pored toga što se kreće može podignuti kocke na visinu od dva metra, a kada bude bio u cijelosti gotov moći će podignuti i sam sebe.

Sedmero učenika te škole, predvođeno mentorima Patricijom Nikolaus i Goranom Bonetom, na izradi robota neumorno rade od studenoga kad su se prijavili na međunarodno natjecanje u robotici FIRST (For Inspiration and Recognition od Science and Technology) – Robotics Competition koje svake godine u SAD-u okupi 400 tisuća mladih ljudi.

Tri faze projekta

Riječki su gimnazijalci prvi i jedini hrvatski srednjoškolci koji su se prijavili na natjecanje, međutim, iako je robot skoro gotov, nad njihovim odlaskom u SAD još uvijek stoji znak upitnika, jer im nedostaje novca kako bi svoje putovanje realizirali.

Pojašnjavajući kako krajem ožujka u SAD najprije treba otputovati gotov robot, a potom bi u travnju u avion trebalo sjesti sedmero učenika i dvoje mentora, ravnatelj Gimnazije Andrije Mohorovičića Henrry Ponte kazao je kako im za taj poduhvat nedostaje sto tisuća kuna.
– Podijelili smo projekt na tri faze, a sada smo na završetku druge faze. Do sada smo utrošili sredstva za prijavu na natjecanje i nabavku dijelova za robota i to uz pomoć donatora među kojima je i jedan anonimni donator iz SAD-a koji nam je poslao 600 američkih dolara i iako ne znamo tko je, željeli bismo mu se posebno zahvaliti – kazao je ravnatelj. Sama prijava na natjecanje koštala je šest tisuća američkih dolara, dok su dijelove za robota platili tri tisuće kuna. Pomoć u sastavljanju robota učenici su imali i od Tehničkog fakulteta te Znanstveno-tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci, a ideja za sudjelovanje na natjecanju potekla je od samih učenika i to od Borne Massaria koji kaže kako mu je to predložio obiteljski prijatelj.

– Svake godine organizatori natjecanja odrede temu, a ove je godine tema izraditi robota koji može podizati kocke i samog sebe. Sami smo osmislili konstrukciju, izradili nacrte i sastavili robota, a ono što nam nedostaje su sredstva za treću fazu našeg projekta što podrazumijeva odlazak u SAD – kazao je Borna.

Županija već pomogla

Natjecanje se održava u Hempsteadu gdje bi uz Bornu prvi hrvatski tim trebali činiti i Elizaveta Chernova, Darijan Jelušić, Andrej Čizmarević, Lucija Žužić, Luka Greblo i Ian Golob. Gotovo svi oni iza sebe već imaju zapažene rezultate na županijskim i državnim STEM natjecanjima te dijele interes prema robotici, informatici, matematici i tehnologiji.

Među prvima školi je pomoć pružila Primorsko-goranska županija financirajući gimnazijski projekt s 40 tisuća kuna, a pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edita Stilin kaže da je osnivač time pokazao kako je prepoznao projekt.

Pojašnjavajući kako je misija FIRST natjecanja potaknuti mlade ljude da budu znanstvenici, vođe i inovatori u tehnologiji, mentorica Nikolaus kazala je da se radi o prestižnom natjecanju koje okuplja najkvalitetnije mlade robotičare srednjoškolce. Prikupi li Gimnazija sredstva, riječki će tim biti prvi hrvatski tim na FIRST natjecanju, a s njima će se iz SAD-a vratiti i robot koji će služiti za edukaciju budućih generacija te škole.