Promijenjeni svi službeni automobili

Novi vozni park riječkog gradonačelnika: Obersnel “lagunu” zamijenio “talismanom”

Damir Cupać

Gradonačelnik Vojko Obersnel sada na raspolaganju ima renault talisman  / snimio R. BRMALJ

Gradonačelnik Vojko Obersnel sada na raspolaganju ima renault talisman / snimio R. BRMALJ

Zbog isteka ugovora o najmu do sada korištena vozila su vraćena, a temeljem novog ugovora, opet sklopljenog s AC Integrom, unajmljena su druga, među kojima i vozilo za prvog čovjeka grada. Novi automobil iste je, srednje klase, samo je promijenjen model jer se laguna više ne proizvodi



 Netom nakon što je završio drugi krug lokalnih izbora mnogi politički suparnici gradonačelnika Vojka Obersnela primijetili su da se počeo voziti u novom automobilu i da nema više renault lagunu koja je bila njegovo službeno vozilo. Krenulo je negodovanje, a pojavila se i informacija da renault lagune nema jer je gradonačelnik imao prometnu nezgodu. Budući da su službeni automobili gradske uprave nešto što plaćaju građani Rijeke, zanimalo nas je zbog čega riječki gradonačelnik vozi novi automobil i koliko to košta.


– Novi službeni auto nema samo gradonačelnik već su promijenjeni svi službeni automobili koji se koriste u Gradu Rijeci. Naime, istekao je ugovor o najmu vozila temeljem kojeg je Grad Rijeka donedavno imao službena vozila te je nakon provedenog postupka javne nabave sklopljen novi ugovor. Zbog isteka ugovora o najmu do sada korištena vozila su vraćena, a temeljem novog ugovora, unajmljena su druga. Novi automobili stizali su sukcesivno, od početka godine do početka lipnja – navodi se u odgovoru Odjela za gradsku samoupravu i upravu.


Tako je nabavljen i automobil renault talisman initiale koji koristi gradonačelnik. Ovo službeno vozilo nalazi se u najmu Grada Rijeke, temeljem provedenog postupka javne nabave.





Što se tiče prometnih nezgoda u kojima je sudjelovao gradonačelnik, a negdje su se počeli pojavljivati podaci od njih devet, u Odjelu za gradsku samoupravu i upravu tvrde da to nije točno.


– Gradonačelnik je u svih 17 godina mandata sa službenim vozilom imao samo jednu, manju prometnu nezgodu kada nije zabilježena šteta na vozilu. Riječ je nesreći u kojoj je, srećom samo lakše ozlijede, zadobila pješakinja. Ta je nesreća poznata javnosti i o njoj su izvještavali i mediji. Inače, sve štete koje nastanu na službenim vozilima za cijelo vrijeme trajanja ugovora pokrivene su policama obveznog i kasko osiguranja. Trošak polica uključen je u cijenu, odnosno snosi ga ponuditelj u ovome slučaju A.C. INTEGRA d.o.o. – kažu u Odjelu za gradsku samoupravu i upravu.


 



Srednja klasa


– Dakle, ovaj automobil nije bio predmet pojedinačne kupnje za potrebe gradonačelnika, već je jedno od ukupno 18 vozila koja su bila predmet nabave najma službenih automobila za potrebe Grada Rijeke, a postupak je okončan u listopadu 2016. godine – pojasnili su u Odjelu za gradsku samoupravu i upravu. Vlasnik vozila je tvrtka A.C. Integra d.o.o. iz Rijeke, s kojom je kao najpovoljnijim ponuditeljem, nakon završetka postupka nabave zaključen Okvirni sporazum za razdoblje od tri godine, a zatim i godišnji ugovor o najmu. Ugovor s tvrtkom A.C. Integra d.o.o. iz Rijeke vrijedan je oko 1,7 milijuna kuna i odnosi se na trogodišnje razdoblje. U Gradu Rijeci ističu kako je u odnosu na proteklo trogodišnje razdoblje traženo jedno vozilo manje te je i postignuta cijena za nešto više od sto tisuća kuna niža od cijene u proteklom trogodišnjem razdoblju.


– Automobil u najmu koji je bio na dosadašnjem korištenju gradonačelnika (renault laguna, initiale), u međuvremenu je vraćen najmodavcu na njegov zahtjev, također tvrtki A.C. Integra, a umjesto njega isporučen je automobil renault talisman koji u potpunosti odgovara uvjetima i specifikacijama iz natječajne dokumentacije. Uvjeti i specifikacija nisu mijenjani u odnosu na prethodno razdoblje kada je gradonačelnik koristio lagunu. Isporučitelj je ponudio vozilo marke talisman s obzirom na to da se laguna više ne proizvodi – navode u odgovoru iz Grada Rijeke, napominjući da se radi o automobilu srednje klase, kakvog je gradonačelnik i do sada vozio.



8 suzuki swifta


3 suzuki vitare (osobno vozilo – benzinac)


3 suzuki vitare (osobno vozilo – dizel)


1 suzuki vitara (dizel)


dacia dokker (dostavno vozilo)


renault talisman (dizel)



Trogodišnji ugovor


Prema sklopljenom ugovoru Grad Rijeka u najmu ima osam automobila marke suzuki swift, tri osobna automobila suzuki vitara, tri osobna automobila s dizel motorom suzuki vitara, jedan automobil s dizel motorom i to također suzuki vitara, jedno dostavno vozilo i to dacia dokker te jedno vozilo s dizel motorom – renault talisman.


– Vozila koriste svi zaposlenici Grada Rijeke, ovisno o potrebama posla, a jedino gradonačelnik i njegovi zamjenici automobile imaju stalno na raspolaganju. Dodatno moramo naglasiti kako Grad Rijeka na ovaj način nabavlja vozila od kada je uspostavljen zakonodavni okvir javne nabave u današnjem obliku, dakle od 2001. godine. Predmet nabave uvijek je najam službenih vozila i to u pravilu s ciljem zaključivanja okvirnog sporazuma s najpovoljnijim ponuditeljem na razdoblje od tri godine. Naime, takva je dinamika ocijenjena optimalnom na osnovi izrađene studije isplativosti – zaključili su u Odjelu za gradsku samoupravu i upravu.