Svjetski dan voda

Nove špine: Riječka voda na dar svim šetačima na Korzu

Damir Cupać

Učenici OŠ Kozala i gradonačelnik popili čašu vode iz špine na Jelačiću / Snimio  Ivica TOMIĆ

Učenici OŠ Kozala i gradonačelnik popili čašu vode iz špine na Jelačiću / Snimio Ivica TOMIĆ

Priča oko riječke vode traje stoljećima. Rijeka u grbu ima ćup iz kojega teče voda. Zahvaljujući našim stalnim ulaganjima u vodoopskrbu i zaštitu izvorišta, sačuvali smo kvalitetu riječke vode, rekao je gradonačelnik Obersnel



RIJEKA  Gradonačelnik Vojko Obersnel popio je čašu vode zajedno s 20 učenika Osnovne škole Kozala iz novopostavljene riječke špine na Trgu bana Jelačiča koja je smještena odmah do fontane prijateljstva. Na taj način nastavljeno je obilježavanje Svjetskog dana voda i promocija novih riječkih špina koje su, uz postojećih 25 lokacija u gradu, postavljene na još četiri – spoj Korza i Trga 128. brigade HV-a, Trsatskim stubama i Centru Zamet.


Obersnel je ravnateljici Osnovne škole Kozala Kim Anić darovao novi riječki suvenir, čašu na kojoj je napisano »Riječka voda«.


– Priča oko riječke vode traje stoljećima. Rijeka u grbu ima ćup iz kojega teče voda. Zahvaljujući našim stalnim ulaganjima u vodoopskrbu i zaštitu izvorišta, sačuvali smo kvalitetu riječke vode. Ona je u Rijeci prepoznata, a ovim projektom želimo omogućiti da je prepoznaju svi koji dođu u naš grad. Do sada je postavljeno više od 25 špina na različitim lokacijama, a sada imamo i dvije u središtu grada. Nastojat ćemo pokriti sva riječka područja kako bi se riječku vodu mogli piti ljudi dok šeću – izjavio je Obersnel.




Riječki gradonačelnik naveo je da je izrada četiri špine i 1.500 čaša za riječku vodu koštala 100-tinjak tisuća kuna. Budući da je na otvorenju špina prosvjedovao Milivoj Mićo Antolović zbog neoriginalnosti rješenja, zanimalo nas je zbog čega one nisu kvalitetnije dizajnerski osmišljene.


– Imali smo malo vremena za realizaciju projekta koji je vremenski povezan s obilježavanjem Svjetskoga dana voda. Riječ je o špinama koje se serijski proizvode. Nastojat ćemo kroz neko vrijeme na lokacijama u središtu grada postaviti špine koje će biti atraktivnijega izgleda, ali za to su potrebni i vrijeme i novac jer nije riječ o maloj investiciji – pojasnio je Obersnel.