Najveća odšteta dosad

Nepravomoćna presuda: Maškarinu gotovo 6 milijuna kuna naknade za amputiranu potkoljenicu

Slavica Kleva

Miroslav Maškarin je nakon izlaska iz sudnice u vrlo emotivnom govoru i suzama u očima kratko  rekao kako je sretan jer  je nakon devet i pol godina dobio pravdu

Miroslavu Maškarinu, 29-godišnjem Rabljaninu komu je nakon rutinskog operativnog zahvata odstranjenja upaljenog crvuljka u ljeto 2006. godine amputirana lijeva potkoljenica, danas je nepravomoćno dosuđena novčana naknada u iznosu od 5.994.759,31 kunu.Nalaže se Republici Hrvatskoj i KBC-u Rijeka da solidarno nadoknade na ime neimovinske i imovinske štete tužitelju Maškarinu, kazala je sutkinja Katrarina Bajčić Ivančević, sutkinja Građanskog odjela Općinskog suda.

Tako glasi nepravomoćna presuda u postupku koji je Maškarin vodio protiv države i protiv KBC-a, a na ime imovinske i neimovinske štete tražio je nešto više od 13 milijuna kuna.


Radi se o najvećoj isplaćenoj nepravomoćnoj šteti do sada u Hrvatskoj.


Novinarima se kratko obratio Miroslav Maškarin nakon izlaska iz sudnice. U vrlo emotivnom govoru i suzama u očima kratko je rekao kako je sretan jer  je nakon devet i pol godina dobio pravdu:”Malo sam potresen, nemojte mi zamjeriti, dok se ne slegnu dojmovi.”




Njegova odvjetnica Ingrid Barić, koja je od samih početaka vodila Maškarina kroz sudsku parnicu također nije mogla sakriti emocije.


Kratko je rekla da je iznos pristojan. No vidjet ćemo, dodala je, koliko će to iznositi s kamatama.


– Žao mi je što Vlada i KBC nisu pristali na nagodbu, no sad je nova vlada i pušu novi vjetrovi. No konkretnije ćemo znati kad vidimo što točno piše u presudi. U svakom slučaju, veliko je olakšanje jer će Miroslavu itekako pomoći novci, kazala je.


Odvjetnik Goran Gatara koji zastupa KBC kratko je rekao da nepravomoću presudu ne komentira, a daljnji postupci, odnosno žalba na presudu ovisit će o stranci, odnosnu KBC-u koji zastupa, to jest kako će se oni postaviti u ovom parničnom postupku.