Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. studenoga 2019.
Ispis članka: Nemanja Cvijanović nema formalne uvjete za ravnatelja MMSU-a - Novi List

NoviList.hr

Nemanja Cvijanović nema formalne uvjete za ravnatelja MMSU-a

Propao natječaj

26. siječanj 2012 20:25

Napisao: Nela Valerjev Ogurlić

Na natječaj se javio samo jedan kandidat – akademski slikar i voditelj galerije SIZ Nemanja Cvijanović – ali on prema mišljenju Upravnog vijeća MMSU–a ne zadovoljava formalne uvjete natječaja

MMSU Rijeka / Foto Petar FABIJAN

RIJEKA Akademski slikar Nemanja Cvijanović jedini je kandidat koji se javio na natječaj za izbor novog ravnatelja riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, ali je Upravno vijeće Muzeja na  zaključilo da ne ispunjava formalne uvjete koji su bili raspisani u natječaju. Prema riječima predsjednice Upravnog vijeća Maje Franković, Nemanja Cvijanović nije predočio dokaz da je najmanje 5 godina radio u muzejskoj struci, a niti dokaz da ima najmanje 10 godina rada u kulturi. 

   Dubina krize

– S obzirom na to da jedini prijavljeni kandidat ne udovoljava uvjetima natječaja, Stručno vijeće o njegovoj kandidaturi neće ni raspravljati, nego će biti raspisan novi natječaj. U ovom trenutku ne znam kada, ali ćemo svakako nastojati da to bude što prije – kazao nam je pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar nakon što je primio vijest da je natječaj propao. 

    – Sigurno je da zbog samo jedne prijave koja je stigla na natječaj možemo biti nezadovoljni. Mislim da to ukazuje na dubinu krize u ustanovi o kojoj govori i činjenica da nitko od zaposlenih kustosa nije želio biti v. d. ravnatelja. Očito je da negativnosti koje su se stvarale više od desetljeća ne mogu biti ispravljene u nekoliko mjeseci pozitivnih ambicija. No, neću biti pesimist nego ćemo se pobrinuti da se tom krizom bavimo i nađemo rješenje zadovoljavajuće za Grad, Muzej i sve građane – rekao je Šarar koji u pozitivna nastojanja ubraja i odluku da se odustane od izgradnje nove muzejske zgrade prema predviđenom projektu, što se je – po njegovu mišljenju – trebalo pozitivno odraziti i na natječaj. 

    – Siguran da je taj projekt bio teret svima. Stvari su sada mnogo bliže realitetu, što i budućeg ravnatelja stavlja u povoljniju poziciju – pojasnio je svoje viđenje. 

   Različite interpretacije

Na pitanje kako tumači odluku Branka Franceschija da odustane od natječaja, iako je s Gradom o tome vodio najozbiljnije pregovore, a onda zaključio da je podrška na koju može računati »više deklarativne nego operativne prirode«, Šarar je kazao kako je očito došlo do »različitih interpretacija konkretnosti nekih dogovora«. Pitali smo ga i za ocjenu Upravnog vijeća vezano uz kandidaturu Nemanje Cvijanovića, o čemu je rekao: 

    – Upravno vijeće je definitivo stručno da procjenjuje ispunjavanje referenci kandidata u odnosu na natječajne kriterije. Siguran sam da su umjetničke reference Nemanje Cvijanovića vrlo visoke, a i da je kao voditelj galerije SIZ postavio vrlo visoke kriterije. No, procjena Upravnog vijeća se očito odnosi na upravljanje ustanovom s 18 zaposlenih, za što te reference nisu dostatne.