Sulude prijetnje i napadi

“Neće ti pomoć’ ni kamere, ni čuvar. Nas je više”: Vlasnik kuće ispod Krčkog mosta na udaru vandala

Andrej Petrak

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Zagrepčanin dr. Josip Godec mislio je da je učinio dobru stvar i za sebe, ali i za kupače, no ubrzo se našao na meti onih kojima se to nije svidjelo – najprije su mu uništili i išarali ogradu, zatim je na svome vozilu pronašao prijeteću poruku, a na kraju je netko u noći s nedjelje na ponedjeljak stepenice zalio katranom, smolom i mašću



Dr. Josip Godec učinio je sve što je u njegovoj moći da sebi i posjetiteljima koji uživaju u ljetnim radostima na plaži blizu njegove kuće, smještene odmah ispod Krčkog mosta s kopnene strane, boravak ondje učini ugodnijim, ali sve to nije spriječilo nepoznatog nekog da dr. Godeca maltretira i uništava njegovu imovinu.


Godinama je naš sugovornik ulagao u molić što se nalazi točno ispod njegove kuće, a onda je ove godine odlučio urediti i stepenište, kojima se kupači točno pokraj kuće spuštaju do mora.


Uložio je u izgradnju stepenica s rukohvatom koje su smještene na njegovom zemljištu, a ogradio je dio svog zemljišta na kojem parkira automobil, gdje su se kupači inače spuštali do mora.




Mislio je da je time učinio dobru stvar i za sebe, ali i za same kupače koji su sad dobili kraći i sigurniji put do mora, a da pritom nisu morali prolaziti praktički kroz njegovo dvorište. Uostalom, stepenište koje je dr. Godec uredio ujedno predstavlja i najsigurniji dio cijelog tog puta, uređenog u vrijeme izgradnje Krčkog mosta.



Katran i poruka


Reklo bi se, izuzetno fer i pohvalan potez koji olakšava boravak svima koji se vole okupati na tom mjestu. No, tad počinju problemi za dr. Godeca. Najprije mu je nepoznati nekoliko tjedana unazad uništio novopostavljenu ogradu i sprejem išarao mjesto na kojem parkira svoj automobil, gnusnim porukama u kojima se spominju Srbi, četnici i prijetnje u stilu »samo probaj zatvorit put«.


Na stranu to što je vandal u potpunosti promašio metu, jer riječ je o rođenom Zagrepčaninu, no na tome se nije zaustavio. Maltretiranja i prijetnje kulminirale su u noći s nedjelje na ponedjeljak, kad je netko u naletu teško razumljive frustracije i bijesa razmazao katran i smolu i po moliću ispod kuće dr. Godeca i po ondje privezanoj brodici u njegovom vlasništvu. No, ni tu nije stao, već je po stepeništu koji vodi do molića na nekoliko mjesta nanio nekakvu tešku industrijsku mast. I sreća je u nesreći da je tu mast na stepenicama ujutro primijetio sin našega sugovornika, Gordan Godec, jer da su se na tom mjestu slučajno poskliznuli njegovi majka i otac, oboje već u poznim godinama, tko zna kako bi se proveli i s kakvim ozljedama završili.


Foto S. Drechsler


Foto S. Drechsler



– Zaista, tko zna što bi bilo da nisam to jutro primijetio i da su se stepeništem do molića spuštali moj otac ili majka. Katran i smola pobacani su posvuda i sad ćemo imati grdnih problema dok to sve opet očistimo – rekao je Gordan Godec.


Na automobilu njegova oca ostala je zakvačena prijeteća poruka, otipkana na pisaćem stroju, kao da je, primijetit će Gordan Godec, iz vremena KGB-a ili sličnih službi. U poruci doslovno piše: »Srbine, nećešti odredjivat Hrvatima kuda će ići na hrvatsko more. Okupatore i uzurpatore je pomela ‘Oluja’ 95. Budeš li zajebavao poći ćeš tamo odakle si došao. Neće ti pomoć ni kamere ni čuvar ni svi euri. Nas je više. Uvidom u katastar u općini Kraljevica utvrdjeno je da ovo ne pripada tebi. Ovdje si gost i tako se ponašaj. Idiote stari«.



Moralna šteta


Policijski službenici ujutro su obavili uviđaj, a kako saznajemo, sadržajem prijeteće i uvredljive poruke otipkane na pisaćem stroju pozabavit će se i kriminalistička policija.


Dr. Josip Godec prisjeća se da je na moliću zadnji put bio noć prije oko 22 sata pa se ovaj vandalski čin morao dogoditi kasnije tijekom noći. I dalje ne može shvatiti zašto se netko na ovaj način okomio na njega, pogotovo što nikakvih problema dosad nisu imali, a kuću ondje imaju već desetljećima.


Foto S. Drechsler


Foto S. Drechsler



– Zahvaljujući stepenicama koje sam postavio ljudima je sad još lakše i brže proći do mora. Nije mi bio problem ni to što sam ih izgradio na svom zemljištu i pustio na korištenje svima. Čak sam postavio i rukohvat kako bi ljudima bilo lakše onuda prolaziti. Ni sam ne znam kako se ljudi spuštaju gornjim dijelom tih stepenica, jer ondje je dosta strmo i nesigurno. I sad se odjednom suočavamo s prijetnjama i uništenjem imovine – pojašnjava Josip Godec.


I nije našem sugovorniku materijalna šteta ono najgore što se dogodilo, već je ostao osobno povrijeđen zbog cijele situacije, a pogotovo zbog sadržaja poruke.


– Ne znam samo kako su došli na Srbe, ja sam rođeni Zagrepčanin! Jedni smo od rijetkih Hrvata koji su se vratili iz Njemačke, ovdje ulažu i rade. Nakon fakulteta radio sam u Ludbregu, ondje bio šef dentalne stanice. Nisam se htio upisati u partiju, a kad sam vidio da za mene ovdje nema budućnosti, odselio sam se u Njemačku. Poslije sam se odlučio vratiti sa sinovima. Svi sad ovdje imaju kuće, htio sam da budu vezani uz domovinu. I sad se nađemo na meti ovako zločestih ljudi! Moralna šteta tu je najgora! Počelo se s prijetnjama i uništavanjima, a da nam se nitko nije ni obratio ni pokušao razgovarati. Da je došao kod nas pred kuću, primili bi ga, porazgovarali pa i proširili stepenište ako treba – objašnjava dr. Josip Godec.


Njegov poziv na razgovor, kaže, i dalje je otvoren, ali po sadržaju pisma koje su primili, boji se da bi se ovakve gnusne akcije mogle nastaviti.