Novi svećenik

Nakon 51 godine u Gradu Grobniku slavljena mlada misa. Vlč: Mario Frlan: Samo želim ponizno služiti Bogu

Mirjana Grce

Foto: R. BRMALJ

Foto: R. BRMALJ

Vlč. Mario jučer je mladu misu slavio u crkvi sv. Filipa i Jakova, u svojoj rodnoj župi. Bio je to veliki događaj ne samo za njega osobno i za mjesto iz kojega potječe već i za cijeli Grobnik



RIJEKA Mlada misa vlč. Maria Frlana, novog svećenika Riječke nadbiskupije koju je jučer slavio u crkvi sv. Filipa i Jakova u Gradu Grobniku, u svojoj rodnoj župi, bila je velik događaj ne samo za njega osobno i za mjesto iz kojega potječe. Po mnoštvu okupljenih vjernika, može se reći da je bila velik događaj za Grobnik, ali i za Euharistijsku zajednicu Srca Isusova i Marijina koja ga je također pratila na putu do svećeništva. Mario je na svoju mladu misu otišao s blagoslovom roditelja, i to praćen u procesiji, ali ne iz prilično udaljene rodne kuće, nego iz župnoj crkvi blize kapelice Presvetog Trojstva.


Na slavlju su se okupili i brojni svećenici, a propovijedao je vlč. Đuliano Trdić, župnik Kukuljanova i Škrljeva.


Unutarnji imperativ


– Samo želim ponizno služiti Bogu – u tim je riječima na naše pitanje o svojoj budućnosti ovaj skromni mladi čovjek sažeo svoje planove, pa i snove, svoj unutarnji imperativ. Mladu misu odabrao je slaviti na blagdan Bezgrešnog Srca Marijina, kaže, »kao zahvalu za ljubav i milosti kojima me je cijeloga života obasipala Blažena Djevica Marija, Gospa Trsatska, kojoj posebno posvećujem svoj život i svećeništvo«. Za mladomisničko geslo odabrao je riječi sv. Pavla: »U svemu pobjeđujemo po onome koji nas ljubi«, želeći se, kaže, uvijek uzdati u milosrdnu Božju ljubav koja nikada nikoga ne ostavlja. S mise je, uputivši svoj mladomisnički blagoslov, poručio – »Molite za mene i sve svećenike svijeta«.




Mario Frlan rođen je 1983. godine u Rijeci, odrastao je u svojoj obitelji i na Grobnišćini proveo lijepo djetinjstvo. Kao dječak je volio pohađati vjeronauk i ići na misu. Bio je obično grobničko dijete, ali se u ranoj mladosti, kao i mnogi današnji mladi, udaljio od Crkve. Nakon srednje Ugostiteljske škole u Opatiji, upisao je studij hotelijerstva, odslužio vojni rok u Zagrebu, radio u nekoliko tvrtki u prodaji, komercijali i ugostiteljstvu, uživao u izlascima i zabavi, razmišljao o budućnosti, braku i obitelji, maštao o nekom idealnom životu.


– Iako se izvanjski sve činilo u redu, unutar sebe nisam pronalazio pravi smisao življenja, i u duši sam osjećao sve veću prazninu. Premda nisam živio sakramentalno, u teškim životnim trenucima vapio sam za Bogom i intenzivnije molio ni ne sluteći da će On tako snažno jednoga dana ući u moj život – kaže vlč. Frlan opisujući nekadašnjeg sebe. Dogodilo se to u Godini svećeništva koju je proglasio papa Benedikt XVI. »Te 2009. godine događa se moj povratak Milosrdnom Ocu preko duhovne obnove fra Zvjezdana Linića, u Samoboru.



Providnost Božja htjela je da to bude baš preko fra Zvjezdana, svećenika sveta života s kojim me povezuje ista župa i zavičaj. Zadnja mlada sveta misa u mojoj župi bila je upravo njegova, 1967. godine. Nakon te duhovne obnove moj se život iz temelja mijenja, sve dublje osjećam Božju ljubav kao i sve veću ljubav prema Katoličkoj Crkvi. Svakodnevno sam odlazio na misu u Trsatsko svetište, a na jednom Euharistijskom klanjanju doživio sam Božji poziv«, ispričao je vlč. Frlan dio svoga puta prema svećeničkom pozivu.


Uobičajeni put


Kasnije su na tom putu bili i drugi, a sve mu je postalo jasno na susretu s papom Benediktom XVI. u Zagrebu. Tada je, kaže, »klečeći s Papom i s tisućama mladih pred Euharistijskim Isusom prihvatio Božji poziv – biti svećenik«. »Božja providnost i njegova velika ljubav čudesno me je dovela do Euharistijske zajednice Srca Isusova i Marijina i mog duhovnog oca don Josipa Radića i moje duhovne majke Jozefine Glasnović, po kojima je Bog započeo to svoje djelo u našoj Crkvi. Nakon godinu dana duhovne pripreme u toj zajednici javio sam se našem nadbiskupu mons. Ivanu Devčiću. Primio me je s očinskom ljubavlju i skrbi za svećeničkog kandidata Riječke nadbiskupije«, kaže vlč. Frlan. U Bogoslovnom sjemeništu »Ivan Pavao II.« prošao je uobičajeni put do svećeništva – lani je zaređen za đakona, a 19. svibnja ove godine ga je nadbiskup Devčić u riječkoj prvostolnici redio za svećenika. Od đakonskog ređenja tajnik je nadbiskupa Devčića i tu službu obavlja i sada.