U znaku obljetnice

Najavljeno Margaretino leto, evo što donosi nova koncepcija

Sanja Gašpert

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Program počinje 29. lipnja u 18 sati Šetnjom kroz povijest s temom »Doba Marije Terezije«, uz Barokni dvorac na Trgu vrata, stručno vođenje po Gornjem gradu, glazbene nastupe na trgovima te koncert Damira Kedže



BAKAR – Šetnjom kroz povijest sljedeće subote, 29. lipnja kreće ovogodišnje Margaretino leto, kulturno-zabavna manifestacija koju i ove godine organiziraju Grad Bakar i Turistička zajednica Grada Bakra, a koja će biti održana od 29. lipnja do 27. srpnja, najavljeno je na konferenciji za novinare.


Kako je tom prigodom istaknuo bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić, ovogodišnja, inače već tradicionalna ljetna manifestacija, bit će organizirana u nešto drukčijem konceptu, uz održavanje nekih već tradicionalnih događanja poput Pomorske bitke, BIS Festa, Bakarskih susreta, s intencijom da se dio događanja »prebaci« na kolovoz, ali i održi u sklopu programa Jesen u Bakru. Klarić je, također, kazao kako se Bakru, koji je u prošlosti pretrpio ekološko zlo, ovakvim događanjima vraća život kakav svojom tradicijom i poviješću zaslužuje.


Programe ovogodišnjeg Margaretinog leta najavila je zamjenica direktorice bakarske Turističke zajednice Tanja Tomas, koja je istaknula kako je ovogodišnja manifestacija u znaku obljetnica – 240. obljetnice otkako je Marija Terezija proglasila Bakar slobodnim kraljevskim gradom i 10. godišnjice održavanja rekonstruirane Pomorske bitke.




– U organizaciji Margaretinog leta svake nam godine pomaže bogata kulturno-povijesna baština Bakra. Program ove godine počinje 29. lipnja u 18 sati Šetnjom kroz povijest s temom »Doba Marije Terezije«, uz Barokni dvorac na Trgu vrata, stručno vođenje po Gornjem gradu, glazbene nastupe na trgovima u staroj gradskoj jezgri, svečano otvorenje Leta ispred Kaštela te koncert Damira Kedže. Slijedi, dan kasnije, 30. lipnja, Raspjevani Žal, u organizaciji Društva Naša djeca Bakar i Praputnjarskih slavića, uz likovnu radionicu i susret dječjih zborova.


Tradicionalna, ove godine jubilarna deseta Pomorska bitka bit će održana na sam blagdan sv. Margarete, 13. srpnja, uz mletačke jedrenjake, pomorske postrojbe te prvi put i Male bakarske mažoretkinje. Program toga dana počinje jutarnjim pohodom na Risnjak u organizaciji PD-a Bakar, a najavljene su i svete mise, Margaretin sajam, kao i druga Mala pomorska bitka u Gradskom vrtu, uz veliki gusarski brod, potragu za blagom i razgledavanje broda Hrvatske ratne mornarice, kazala je Tomas, najavljujući za 19. srpnja koncert klape Kampanel na Žalu ribara te 27. srpnja Bakarske susrete i koncert Maura Staraja i La bande, također na Žalu ribara.



Novinarima se u ime generalnog pokrovitelja, INA – Rafinerija nafte Rijeka, obratila rukovoditeljica kontrole kvalitete Diana Hajdo, koja je kazala kako Margaretino leto obogaćuje turističku i kulturnu ponudu Bakra, a INA je dugogodišnji sponzor manifestacije.


– Vesele nas nove ideje svake godine, a INA podržava sve projekte važne za lokalnu zajednicu. Tako smo ove godine pomogli obnovu dječjeg igrališta na Krasici, a stalnu suradnju imamo s Osnovnom školom Bakar i Pomorskom školom Bakar, kazala je Hajdo.


BIS Fest 5. srpnja


Jedan od također već tradicionalnih događanja Margaretinog leta je BIS Fest – Festival Bakar i serenade, ove godine najavljen za 5. srpnja u 21 sat, u kojem će nastupiti Tamara Brusić, Martina Majerle, Katja Budimčić, Lucija Rajnović, Voljen Grbac, Antonio Krištofić, Damir Kedžo i Nikola Peršić i Koktelsi, a voditelj programa je Mario Lipovšek Battifiaca.


– Prvi BIS Fest održan je 2013. godine i od tada se održava u kontinuitetu. Posebnost festivala u tome je što izvođači pjevaju po dvije pjesme na zadane teme, a ove će godine to biti pjesme iz glazbenog opusa Škrljevčanina Ljube Pavešića i pjesme s Eurosonga, budući da se ove godine obilježava 30. godišnjica pobjede zadarske grupe Riva na Eurosongu. Na Facebook stranici Grada Bakra i Radio Istri festival će se moći pratiti direktno, kazala je pročelnica Ureda Grada Bakra Maja Šepac Rožić.