Poruka mještanima i prethodniku Juretiću

Načelnik Radetić: U Općini Jelenje 15 godina vladao je kriminal!

Sanja Gašpert

Zatekao sam primitivnost, bahatost, prepotentnost i neznanje. Zatekli smo 3,5 milijuna kuna, ali blizu 200 milijuna kuna ne znamo kako je i u što potrošeno. Nije bilo niti službene primopredaje vlasti između mene i bivšeg načelnika Branka Juretića. Niš' va Općini nije štimalo, rekao je načelnik Ervin Radetić

JELENJE Dolaskom u Općinu Jelenje zatekao sam primitivnost, bahatost, prepotentnost i neznanje. Petnaest godina ovdje je vladao kriminal, a vi ste tome svjedočili, ja nisam. Ima dosta »prljavih« stvari, ali nam one nisu potrebne da idemo naprvo. Ipak, spomenut ću neke, pa se tako u posljednjih šesnaest godina službenim vozilom vozilo okolo bez pisanja putnih naloga i uz utrošak od sedam tisuća kuna »po grlu«. Zatekli smo 3,5 milijuna kuna, ali blizu 200 milijuna kuna u proteklim godinama ne znamo kako je i u što potrošeno. Nije bilo niti službene primopredaje vlasti između mene i bivšeg načelnika Branka Juretića. Niš’ va Općini nije štimalo. Plaće su se unaprijed isplaćivale, 27. u mjesecu za tekući mjesec. Naša Općina rekorder je u Primorsko-goranskoj županiji po broju izrađenih projekata pa tako imamo dva puna ormara projekata koji nisu zaživjeli, nego su već i zastarjeli, a na njih su potrošeni ogromni novci. U Općini sam zatekao ljude na koje su se mještani žalili, koji nemaju adekvatnu stručnu spremu za poslove koje rade, pa smo zato na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća donijeli Pravilnik o ustrojstvu jedinstvenog upravnog odjela, u sklopu kojega imamo mogućnost zapošljavanja dijela stručnog kadra od mog osobnog povjerenja, kazao je načelnik Općine Jelenje Ervin Radetić na sinoćnjem predstavljanju programa »100 dana od izbora – Ča je bilo i ča će biti«, koje je u Domu kulture Dražice okupilo veliki broj mještana.   




– KUD Zvir posebna je priča. Zvir je institucija naše Općine i traje desetljećima, ali je postala privatna firma nekoliko obitelji. Zvirovci su bili u Meksiku, Grčkoj, a sada, kako sam čuo, planiraju čak i put u Šangaj. Zvir je brend i to će ostati, ali ne pod dosadašnjim uvjetima financiranja. Od Općine su za putovanja tražili 100 tisuća kuna, a dobili 160 tisuća kuna, samo da bi bivši načelnik i njegova supruga mogli putovati s njima. Tražio sam objašnjenja, ali ih nisam dobio, rekao je Radetić.



Ljetna i zimska služba


Kao jedan od primjera »beskorisno utrošenih proračunskih sredstava« Radetić je istaknuo i Komunalno društvo Jelen, koje je u stopostotnom vlasništvu Općine Jelenje, koje, kako je kazao, godišnje troši 3,5 milijuna kuna, a ne zna se tko i što, te gdje radi.    – Moramo se organizirati, pa je tako moja ideja da KD Jelen obavlja ljetnu, a DVD Jelenje zimsku službu. KD Jelen ima mogućnost održavanja groblja, a mi smo taj posao povjerili koncesionaru. Brojni su radovi obavljeni preko KD-a Jelen, a firme koje su ih izvodile naglo su se ugasile i ostavile brojne krovove koji za vrijeme kišnih dana puštaju na sve strane. Ugovore o djelu trebamo riješiti na način da Grobničani budu nositelji posla na našem području. Zelene površine održavaju se samo u centru. Čim prije trebamo riješiti problem s KD-om Jelen, jer je stečaj najgora opcija u ovom slučaju, istaknuo je Radetić.

U svom obraćanju mještanima osvrnuo se i na problem neriješenih vlasničkih odnosa i zemljišnih knjiga, pa tako mnogobrojni mještani imaju posjedovne, a malobrojni i vlasničke listove.





– Ideja o ujedinjenju općina Čavle i Jelenje nije nikakav Radetićev referendum nego je to ono što je bitno za boljitak cijele Grobnišćine, jer bez ujedinjenja dviju grobničkih općina nema uspjeha. Ukoliko se ujedinimo bit će nam svima bolje i lakše ćemo raditi za dobrobit mještana, a nikako nećemo ugasiti Općinu Jelenje kako to neki govore. Ujedinjenjem trebamo postići da od Banskih vrata sve bude naše, da vratimo ono što je nekada bilo naše, a danas nije, jer su nam to oduzeli Linić, Stilinović i Črnjar. Veli je dom uvijek bio jelenjski, a mići čavjanski. Međutim, nekima to ipak ne odgovara, pa su me, tako, prije nekoliko dana zvali ljudi iz Zagreba koji su mi nudili mjesto ravnatelja KBC-a Rijeka ukoliko prestanem s tom zajebancijom u vezi s referendumom.



– Za neč prepisat treba vam kariola soldih. Dvadesetak je slučajeva u kojima je Općina Jelenje tužena upravo zbog neriješenih vlasničkih odnosa i to ćemo pokušati riješiti što prije i izvan suda. Općina je tu da pomogne i molim malo strpljenja. Jedan od primjera je slučaj iz 2003. godine u kojem je Općina Jelenje privatnoj osobi prodala, kako se poslije pokazalo, nepostojeći teren. Čovjek je za to dao novce, ali na blok računu uplatom direktno u blagajnu, a ta financijska sredstva nikada nisu ušla u proračun, niti im ima traga. Općina Jelenje mora biti servis građanima, jer mi smo tu zbog vas. Vi imate pravo u svakom trenutku doći u Općinu i doznati sve što vas zanima, od toga kolike su nam plaće pa do toga na što sve trošimo proračunska sredstva. Zbog toga želim zaposliti ljude koji znaju struku, tako da vi uvijek možete dobiti odgovor na vaše pitanje, kao i traženu informaciju – rekao je načelnik.   

Domaći stručni ljudi


Radetić je nekoliko puta ponovio tezu kako u Općini Jelenje trebaju raditi samo domaći, stručni ljudi, a domaćim ljudima trebali bi se, istaknuo je, iznajmiti, ili čak i prodati i prazni poslovni prostori. Također, promjene je najavio i u vodstvima udruga koje djeluju na jelenjskom području, kako se one ne bi pretvarale u privatne firme, u kojima je među članstvom sve više stranaca.    – Općina Jelenje nije do sada imala niti dobar način u određivanju najamnina za poslovne prostore, koje su za neke bile opravdano previsoke, a za druge preniske, pa smo i to riješili na pravedniji način. To je rezultiralo redovnijim plaćanjem najma i većim prilivom sredstava u proračun po toj osnovi, istaknuo je. Najavljujući projekte za sljedeće razdoblje, Radetić je istaknuo izgradnju hospicija u prostoru stare škole u Jelenju, što bi moglo početi već u ovoj godini, a završiti za dvije godine te zaposliti tri do četiri liječnika i desetak medicinskih sestara s jelenjskog područja. – Potpisali smo ugovor za novu katastarsku izmjeru da pomognemo mještanima u rješavanju zemljišnih knjiga, zaposlili smo tri djevojke s našeg područja, pravnice i ekonomistice, a u planu je zapošljavanje i u sektoru izrade projekata za dobivanje fondova Europske unije. Sređujemo i socijalni program, jer puno je lačnih judi. Više nećemo ništa graditi niti uređivati u centru, točnije u Dražicama, nego sada krećemo uređivati općinu od periferije, Podhuma, Brnelića, Podkilavca i Kukuljana. Želimo da i vi sudjelujete u našim projektima sa svojim prijedlozima i primjedbama, pa ćemo tako sljedeću sjednicu Općinskog vijeća održati u Lukežima, kazao je Radetić. Mještani su sinoć imali prigode i obratiti se novom načelniku s pitanjima i problemima koji ih muče, pa je tako Jasenka Juretić ukazala na problem urušavanja stare škole u Trnovici, Zoran Sobotinčić istaknuo je Dubinu u Dražicama kao ruglo, ne samo općine Jelenje, nego cijele Primorsko-goranske županije, Radovan Silić nužnost uređenja ceste između Brnelića i Milaša, a Anita Zaharija problem sporednih cesta u Podhumu, koje su potopljene za vrijeme svake kiše. Odgovarajući mještanima, Radetić je kazao kako je upoznat s problemima te kako će se oni rješavati kako dođu na red i sukladno mogućnostima te još jednom podsjetio kako će rješavanje nekih od njih, poput Dubine, usporiti neriješeni vlasnički odnBosi.