Zajednički vapaj za spas

Na petu godišnjicu ulaska “3. maja” u Uljanik grupu rasprava o opstanku riječkog škvera

Orjana Antešić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Na petu godišnjicu ulaska "3. maja" u Uljanik grupu rasprava o opstanku riječkog škvera



RIJEKA Alarmatno stanje u »3. maju« i pitanje njegovog opstanka tema su današnje zajedničke sjednice riječkih i županijskih vijećnika s koje bi trebala biti odaslana snažna politička poruka i podrška nastojanjima da se spasi proizvodnja na trećemajskim navozima i 1.700 ljudi, koliko ih je ukupno zaposleno na riječkom lokalitetu Uljanik grupe.


Sjednica će se održati u trenucima dok se još uvijek u resornim ministarstvima gospodarstva i financija »brusi« program restrukturiranja Uljanik brodogradilišta, kojeg su dostavili iz Pule i čiji su troškovi procijenjeni na blizu 600 milijuna eura. 


Slučaj, sudbina ili ironija je htjela da će riječki i županijski vijećnici o opstanku i spasu »3. maja« raspravljati na isti dan kada je prije točno pet godina, 28. lipnja 2013., potpisan ugovor o privatizaciji kojim je riječko brodogradilište postalo sastavni dio Uljanik grupe.




Bio je to presudan trenutak za »3. maj« jer je jedino na taj način izbjegao likvidaciju koja mu je prijetila ulaskom Hrvatske u EU, čiji je uvjet bio restrukturiranje kroz privatizaciju.