Zajednička kosturnica

Na drenovskom centralnom groblju otkriven mezar

Damir Cupać

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



RIJEKA Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija dr. Aziz Hasanović i imam Hidajet Hasanović otkrili su na drenovskom centralnom groblju mezar, zajedničku kosturnicu s nišanima, koji je sagrađen u blizini središnjega križa.


Svečanost otkrivanja uveličali su riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, zamjenica župana Marina Medarić, pročelnica Odjela gradske uprave za komunalni sustav Irena Miličević i direktorica KD Kozala Nives Torbarina.


Predsjednik Medžlisa Islamske zajednica Rijeka Samir Ilijazi naveo je da je investitor projekta bila Islamska zajednica te da je on realiziran zahvaljujući kvalitetnoj suradnji s Gradom Rijekom i KD Kozala.




–  Zajednički mezar posmrtnih ostataka san je svih muslimana i sada smo ponosni što imamo takvo obilježje. Ovaj projekt svjedoči o poštivanju sredine u kojoj živimo i dokaz je odličnog odnosa gradskih i županijskih vlasti te primjer mnogim gradovima – rekao je Samir Ilijazi. Njegova zamjenica Esma Halepović Đečević podsjetila je da je projekt mezara krenuo 2015. godine i da je za realizaciju trebalo nešto više od dvije godine.


– Projekt je arhitektonski osmislio Mesud Bužimkić koji je bio glavni projektant, a radove je izvela tvrtka Kvarner graditeljstvo. Projekt je nešto što smo učinili za sve one ljude koji su umrli sami, koji nemaju spomen-obilježje. Oni od danas imaju zajedničko grobno mjesto – mezar s pripadajućim obilježjima, nišanima – rekla je Halepović Đečević. Muftija dr. Aziz Hasanović poručio je da ovaj projekt najviše govori o nama samima, o nama živima.


– On svjedoči našoj ljudskoj dimenziji i poruka je svima koji bi dijelili ljude po bilo kojoj osnovi. Mi se ne dijelimo, pomažemo se, zajedno gradimo bolju budućnost. Na ovaj način postavljaju se visoki civilizacijski standardi kada su u pitanju život i smrt – zaključio je muftija Hasanović.