Novi adresni sustav od 2015.

Na čavjanskom području deset naselja s 226 ulica

Sanja Gašpert

Najviše ulica, čak 41, imat će Grad Grobnik, a potom slijede naselja Čavle (30 ulica), Buzdohanj (27 ulica), Cernik (26 ulica), Mavrinci (25 ulica), Podčudnić (20 ulica), Soboli (19), Podrvanj (18), Zastenice (12) i Ilovik (8) 



ČAVLE  Općina Čavle dobila je novi Adresni model, koji će se primjenjivati od 1. siječnja sljedeće godine. Odlučilo je tako većinom glasova Općinsko vijeće Čavle, donoseći odluku o imenovanju ulica i trgova na čavjanskom području, prema kojoj će ovo grobničko područje s deset naselja ubuduće imati ukupno 226 ulica. Najviše ulica, čak 41, imat će Grad Grobnik, a potom slijede naselja Čavle (30 ulica), Buzdohanj (27 ulica), Cernik (26 ulica), Mavrinci (25 ulica), Podčudnić (20 ulica), Soboli (19), Podrvanj (18), Zastenice (12) i Ilovik (osam ulica). Adresni model izradilo je još prošle godine posebno Povjerenstvo u sastavu Stanislav Lukanić kao voditelj te članovi Arsen Salihagić, Edo Žeželić, Leopold Kamenar i Veljko Franović, u suradnji s izvršiteljem elaborata, Geodetskim zavodom iz Rijeke, kojega je predstavljao Sandro Herljević. Adresni model napravljen je na način da su ulice imenovane prema tradicijskim nazivima, pri čemu se Povjerenstvo konzultiralo sa starijim mještanima te je bio predstavljen mještanima na javnim izlaganjima održanim u svih deset čavjanskih naselja. Model je već bio na dnevnom redu sjednice Općinskog vijeća Čavle, početkom listopada prošle godine, ali ga je tadašnja vladajuća koalicija PGS-HDZ-Lista Kristiana Tomiše-Akcija mladih odbila usvojiti, pretvarajući predloženu odluku o donošenju modela tek u raspravu.


   Suzdržani HDZ i PGS


Suzdržani u glasovanju ove odluke na preksinoćnoj sjednici bili su HDZ-ovi vijećnici Perica Prpić, Edo Broznić i Denis Čargonja te PGS-ovac Kristijan Rosić. Denis Čargonja (HDZ) dao je primjedbu kako Adresni model ima previše ulica, posebice u Gradu Grobniku, te kako naselje Ilovik, sa svega 14 mještana, ima čak osam ulica. Odgovorio mu je voditelj Povjerenstva koje je radilo na izradi Adresnog modela, Stanislav Lukanić, koji je kazao kako se ulice ne dodjeljuju radi broja mještana nego radi snalaženja u prostoru. Ilovik je prostorno veliko područje s malo ljudi, kazao je Lukanić, dok je Grad Grobnik posebno naselje, s bogatom tradicijom, ali ujedno i prostorno veliko naselje, kazao je Lukanić, a Sandro Herljević iz Geodetskog zavoda Rijeka dodao je kako puno starih jezgri i u svijetu ima takav sustav ulica. Kristijana Rosića (PGS) zanimalo je koji su još modeli za izradu bili predloženi te koje su bile primjedbe mještana. Herljević mu je odgovorio kako je bilo jako malo primjedbi mještana, a one su se većinom odnosile na imena ulica s kojima se nisu slagali te su, dodao je, takve primjedbe uglavnom i uvažene.



 Adresni model vijećnicima su predstavili Stanislav Lukanić i Sandro Herljević. Lukanić je izvjestio o cijelom postupku nastajanja modela, dok je Herljević govorio o razlozima pokretanja, ali i prednostima samog projekta.


   – Prema postojećem stanju cijelo je naselje jedna ulica, s brojevima bez reda i poretka, što otežava snalaženje u prostoru. Velik broj poslovnih subjekata je bez adrese, a čak 51 stambena jedinica je bez kućnog broja, što je protuzakonito. To su neki od razloga što smo krenuli u izradu ovog modela. Izradili smo i pregledne karte po naseljima te dio kućnih brojeva rezervirali za buduće objekte. Kao glavnu prednost ovog modela istaknuo bih činjenicu kako će on povećati ugled Općine Čavle kao evidencijski uređene jedinice lokalne samouprave, jer će bitno olakšati snalaženje u prostoru svih mještana, kazao je Herljević.          Neki od naziva ulica novim se modelom nisu mijenjali, a novi su nazivi dani prema tradicijskim toponimima. Tako su u Buzdohnju nazivi nekih od ulica Jakla, Kolarica, Ledine, Pešćine, Punčenjak, u Cerniku Bani, Gaj, Get, Kapuznjak, Ogradice, u Čavlima Boki, Črjeni, Dražina, Hahlić, Kalić, Tićarnica, Zidine, a u naselju Grobnik Brdašce, Brdo, Mejska, Gusine, Za gumno, Zagrad. U Iloviku su Marof, Prifča, u Mavrincima Baćina, Črna, Ravan, Striganj, Podčudniću Kalina, Kava, Med dolci, Progon, u Podrvnju Bok, Klančić, Opora, Sobolima Banja, Kišur, Štab te u Zastenicama Podtumbesi i Škaroni.


   – Što se tiče modela izrade, »u igri« su bili takozvani američki model s rednim brojevima, postojeći model koji bi se modificirao, ali i model jednog naselja, po primjeru Rijeke i Kastva. Najprimjerenijim za ovo područje pokazao se model prema tradicijskim nazivima, kazao je Herljević.


   Postavljanje tabela


HDZ-ovac Perica Prpić pitao je da li je model usuglašen s Područnim uredom za katastar koji je, dodao je, imao primjedbe da se imena nekih ulica ponavljaju, što bi moglo otežati snalaženje u prostoru, posebice interventnim vozilima. Također, zanimalo ga je da li su u proračunu osigurana sredstva za provedbu ove odluke. Odgovorio mu je načelnik Željko Lambaša (SDP) kazavši kako se model ne bi niti našao pred vijećnicima da nije usklađen s Uredom za katastar.


   – Što se tiče proračunskih sredstava, inicijalna su osigurana, a sljedeće godine ćemo, kada vidimo koliko će nas stajati izrada tabela s nazivima ulica i kućnim brojevima, osigurati ostatak sredstava. Još uvijek ne znamo koliko će taj projekt u konačnici koštati, ali znamo kako se cijene tabela s kućnim brojevima kreću od 18 do 28 kuna, a one s nazivima ulica od 130 do 500 kuna, kazao je Lambaša.   

Pohvale i zadovoljstvo


U raspravu su se uključili i ostali vijećnici, pa je tako SDP-ovac Dejan Ljubobratović pohvalio model koji će, dodao je, riješiti brojne probleme te dati dojam uređene općine, njegovi stranački kolege Mirko Vukelić i Marko Žuvić također su pozdravili početak realizacije ovog projekta jer je, kako su kazali, postojeće stanje stvorilo niz problema, posebice s dostavom pošte, SDP-ovka Sandra Mohorić predložila je postavljanje legendi po naseljima radi lakšeg snalaženja u prostoru, dok je Rajnu Broznić (ARS) zanimalo na koje baze podataka će model biti povezan. Podatke automatski mijenja Ured za katastar, a dio njih će vjerojatno morati učiniti i sama Općina, odgovorio je Herljević. Goran Mavrinac iz Akcije mladih izrazio je zadovoljstvo izradom Adresnog modela te upitao kada će mještani morati mijenjati osobne dokumente, s obzirom da će im se mijenjati imena ulica i kućni brojevi. Nema roka u kojem mještani moraju promijeniti svoje osobne dokumente, pa će to oni moći učiniti onda kada im dokumenti budu istekli, odgovorio je Lambaša.