Butorac nije dobio dovoljno glasova

NOVI PROBLEM ZA SDP Nije uspjelo konstituiranje Skupštine PGŽ-a, Komadina nema većinu

Hina

Zlatko Komadina, Foto: M. ANIČIĆ

Zlatko Komadina, Foto: M. ANIČIĆ

SDP i njegova koalicija iako najbrojnija u skupštini, nije uspjela oformiti većinu odnosno nisu uspjeli osigurati dovoljan broj glasova za izbor Franje Butorca iz PGS-a za predsjednika skupštine. MOST i Akcija mladih (AM) najavili svog kandidata za predsjednika skupštine Marija Alempijevića (AM)



Konstituirajuća sjednica novog saziva Županijske skupštine Primorsko-goranske županije nije uspjela.


SDP i njegova koalicija iako najbrojnija u skupštini, nije uspjela oformiti većinu odnosno nisu uspjeli osigurati dovoljan broj glasova za izbor Franje Butorca iz PGS-a za predsjednika skupštine.


Butorac je dobio 23 od mogućih 46 glasova.




Nova sjednica bit će održana vjerojatno sredinom srpnja. HDZ je neslužbeno predlagao da se mandat šefa skupštine podijeli pola-pola između SDP-ove i HDZ-ove koalicije, dok su Most, Živi zid i Akcija mladih nastupili zajedno te poručili da u drugi krug tog pokušaja ulaze sa svojim kandidatom za šefa skupštine Marijom Alempijevićem (Akcija mladih).


– Razočaran sam ovakvim ishodom jer se ne poštuje volja građana koji su najviše glasova dali našoj koaliciji, izjavio je Zlako Komadina. 


Po zakonu, županijski skupštinari imaju još dva pokušaja da konstituiraju skupštinu.


Kada su predstavnici MOST-a i Akcije mladih (AM) najavili svog kandidata za predsjednika skupštine Marija Alempijevića (AM) HDZ je to podupro, dok je župan Zlatko Komadina (SDP) izjavio kako ostaje kod svog prijedloga da za predsjednika Županijske skupštine bude izabran Franjo Butorac (PGS).


Koalicija SDP-PGS– IDS-HSU-HSS osvojila je na nedavnim lokalnim izborima 22 vijećnička mjesta, a kao dodatni član u skupštini, s liste SDP-ove koalicije izabran je i predstavnik srpske nacionalne manjine.


Koalicija HDZ-HSP-HSP AS-HSLS-HRAST– Pokret za uspješnu Hrvatsku– BUZ-HDS dobila je 13 mjesta, koalicija Akcija mladih-Živi zid– Snaga– Alternativa 5 mjesta, MOST 3 mjesta, a Lista grupe birača s nositeljem liste Hrvojem Burićem 2 mjesta u Županijskoj skupštini.


Ines Strenja-Linić smatra kako je Komadini, odnosno SDP-u laknulo što predsjednik skupštine nije izabran, a što se moralo po njihovu koalicijskom sporazumu te da će se sada možda moći konstruktivnije dogovarati.


Kazala je da će »druga priča, jedna srednja priča, ni HDZ, ni SDP – imati svoj prijedlog te da će za predsjednika skupštine biti predložen sposoban mladi čovjek, koji će nositi novu priču.«


Najavila je da će očekivati i podršku HDZ-a i SDP-a, kao bi Županijska skupština počela s radom te da će se dogovarati do proračuna, a tada možda drugačije razgovarati, o više ili manje novca za neka događanja, socijalu, poduzetnike i drugo.


Bojan Kurelić je rekao da će Alempijevića kandidirati u ime Živog zida, Mosta, Snage, Alternative, Nezavisne liste Hrvoja Burića i Akcije mladih.


»Mislim da smo dobro anticipirali ovu situaciju, da neće biti dogovora između HDZ-a i SDP-a, i mi smo ponudili kompromisno, ali jako dobro rješenje, kvalitetnog kandidata, koji je već dva mandata u skupštini i poznaje sve procese,« rekao je.


Nada se da će to rješenje prihvatiti i s lijeve i s desne strane. I HDZ-ova koalicija podupire Alempijevića za predsjednika Županijske skupštine Dinko Beaković iz HDZ-a na to je regirao kazavši kako koalicija predvođena HDZ-om podupire prijedlog, da ne traže mjesto predsjednika ni potpredsjednica skupštine, nego žele dati priliku novim strankama i mlađim ljudima i da Županijska skupština počne s radom.


Da li ćemo otvarati pregovore, vidjet ćemo postoji li volja u koaliciji kojoj predsjedam, pa ćemo nakon otvorenih pregovora vidjeti – što se zapravo hoće, rekao je Komadina.


Naveo je da ne vidi po čemu bi u SDP-ovoj koaliciji, njih 23-oje, trebali podržati neki prijedlog od strane MOST-a ili Živog zida, a MOST koji ima 3 mandata, ne bi trebao podržati SDP-ovu koaliciju.


Na pitanje kako to da nikoga nije pridobio, Komadina je rekao da nije nikoga ni tražio, da je očekivao odgovornost, a ne destrukciju, da pregovora nije bilo, nego razgovora i kontakata.


Dinko Beaković iz HDZ-a je nakon skupštine izjavio kako je SDP-ova koalicija imala samo 22 delegata u Županijskoj skupštini, a naknadno su dobili 23-ećeg, da nisu imali većinu u skupštini i kako nikada nisu pozvali ostale stranke da se dogovore da se mandat podijeli tako da dvije godine predsjedava SDP-ova koalicija, a dvije godine predstavnik ostalih stranaka.


Župan Komadina je pokazao kako još uvijek razmišlja da je apsolutni vladar Primorsko-goranske županije i da može nametati svoje stavove kazao je, Beaković. Komadina je reagirao kazavši da je neprihvatljivo dijeliti vijećnike po nacionalnosti i da SDP-ova koalicija ima 23 vijećnika, a Beaković je na to istaknuo kako nije vrijeđao, a od Komadine je zatražio da ne manipulira njegovom izjavom.