Odličan domaćin

NEŠTO DRUGAČIJI TURIZAM U RIJECI ‘I industrijska hala može biti smještajni kapacitet’

Marta Ban

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić

Rijeka ovoga ljeta bilježi iznimne turističke rezultate, raste iz mjeseca u mjesec,  popunjenost je odlična, a u službu turizma stavila se i hala Exportdrva u kojoj se stvaralo, družilo, uživalo i spavalo 



RIJEKA Da je koji mjesec unatrag Riječanima tko rekao da će u hali Exportdrva gotovo dva tjedna spavati 600 mladih iz čitave Europe, Južne Amerike i Indije, mislili bi da je riječ o posve ludom i neizvedivom projektu. No malo je neizvedivog, a mnogo toga, u najpozitivnijem smislu riječi, ludog kada je u pitanju skup studenata arhitekture EASA koji su danima boravili upravo u tom bivšem industrijskom objektu. Ne treba čuditi zašto su se upravo tamo smjestili, naime kako zbog toga što oni, kako su nam kazali, traže izazove, a jedan od njih je i ovaj »nevjerojatan prostor u kojem se tek naizgled teško živi«, već i zbog činjenice što je Rijeka tijekom i ove ljetne sezone popunila gotovo sve svoje turističke smještajne kapacitete.


Ovo je izazov


Naime, Rijeka nastavlja izniman rast turističkih rezultata, primjerice u lipnju je na području grada ostvaren najbolji pojedinačni turistički rezultat na Kvarneru čime je potvrđena izvrsna sezona s 77.058 noćenja domaćih i stranih turista. Rast u noćenjima turista iznosio je 7 posto, a u dolascima 5 posto u odnosu na lipanj 2017. godine.


Gledajući dobne skupine riječkih turista najzastupljeniji su mladi, od 19 do 30 godina, koji ostvaruju udio od gotovo 25 posto u ostvarenim noćenjima, a upravo se mladi ljudi često odlučuju i na nešto ležernija putovanja s ruksakom na leđima, i na isti takav ležerniji turistički smještaj. I u ovom smislu Rijeka ima puno za ponuditi – što zbog velikog broja napuštenih i neiskorištenih industrijskih lokacija u užem centru grada, što zbog prestižne titule Europske prijestolnice kulture 2020. godine, grad se pokazao kao sjajan domaćin studentima arhitekture. Oni su radili, uživali i spavali u opustošenoj industrijskoj hali u kojoj, osim krova nad glavom, baš ništa nije predviđeno za život i stanovanje. Selmu Bulić iz Crne Gore pitali smo kako su se snalazili u zgradi Exportdrva.


– Ma znam kako na prvu izgleda, no mi ne tražimo da imamo puno ili da bude jednostavno. Ovo je izazov i nama se to sviđa, a najbitnija je energija koja vlada među ljudima. Kada je na snazi sloga i zajedništvo, ništa drugo nije bitno. Sve je vrlo opušteno. Na nepregledne količine skela u polumraku Exportdrva, prepune odjeće i osobnih stvari, teško je prilagoditi oči, no prizor je to koji se zbilja ne viđa često i u kojem stvarno posebna vrsta optimista želi svojevoljno boraviti. No eto, takva je većina ondje.




Rijeka je početkom kolovoza bila  preplavljena i rukometašima koji su došli iz 13 zemalja na Svjetsko sveučilišno prvenstvo u rukometu. Sveukupno 345 sportaša bilo je smješteno na Kampusu odakle su imali  organiziran prijevoz do Centra Zamet gdje se od jutra do mraka igrao rukomet na dva terena. A ono  malo vremena kada se  studenti nisu bavili rukometom su – feštali. Organizatori su se dobrano potrudili kako bi gostima svakoga dana priredili tematske zabave na Trsatu u prostoru Beer factorya. Oni kojima to nije bilo dovoljno, mogli su  na party-boat koji plovio na relaciji Rijeka – Opatija, a oni pak ponešto mirniji studenti svakoga dana mogli su za 30 eura otići na izlet do Cresa te osjetiti čari Kvarnerskoga zaljeva. (D. Č.)



Razgovarali smo i sa Španjolkom Sarom Garciom Santi, kojoj je smještaj najmanja briga.– Nevjerojatan je to prostor u kojem se tek naizgled teško živi jer nama udobnost nije bitna, bitni su ljudi. Nama je ovdje tako lijepo. Preko dana radimo što volimo, a navečer se družimo uz tematske večeri u Harteri. Rijeka je vrlo zanimljiv grad. Posjetila sam neke dijelove i ono što je fascinantno je suživot ove industrije i primjerice kazališta preko puta, rekla je studentica iz Španjolske, a slično mišljenje o Rijeci ima i Francuz Damien Girad.

Strahovito vruće


– Rijeka je jako lijep grad, vidjeli smo više dijelova i svi su zanimljivi. Meni se osobno sviđa što ima dosta pješačkih zona. Dio te ljepote nalazi se svakako i u svim ovim ljudima koji te povedu da budeš aktivniji, pozitivniji. Posebna energija vlada ovdje – rekao je Damien.U šetnji rivom naišli smo na jednu grupicu studenata kojoj je ovo prva godina sudjelovanja na skupu. Oni su nam jedini, posve ljudski, priznali da je ovdje jako lijepo, no strahovito vruće pa ne broje časa minute za normalnom tuš kabinom i klimatiziranom prostorijom. No premda riječke toplotne udare mladi studenti iz Njemačke ne podnose najbolje, ističu što i svi ostali – ovakvog skupa, u opuštenosti organiziranog i u odmoru radišnog, nisu baš nigdje drugdje sreli.