Za povijest

NAPETA I URNEBESNA UTRKA Trka na štiklama kod Prdele oduševila natjecatelje i gledatelje

Edi Prodan

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić



ČRIŠNJEVA – Pobjednica prve utrke na štiklama održane na platou lučice u Črišnjevi, ispred znamenitog lokala Sidro vlasnika Žarka Žeželića Prdele je Daniela Bilić.


S obzirom da su se na utrku prijavila i trojca muškaraca, njihov predvodnik Prdela, Valentino Grubišić i Fran Gregov, proglašen je i muški pobjednik, a bio je to posljednje navedeni Gregov.


Ukupno je nastupilo osam natjecateljica i natjecatelja, a istaknimo i to da je najviše pete na štiklama imala Ondina Bilić, dužina im je bila veća od 10 centimetara, te da je najmlađa u utrci, u istina nešto prevelikim štiklama, bila Paola Lukanić.





Sama, povijesna utrka – kako su je definirali voditelji programa Žeželić i Mladen Valjan Vlačina, koji se inače zahvalio Gradu Kraljevici na ustupanju dijela obale i omogućavanju izlaska Grobničana na otvoreno more, startala je nešto iza 14 sati, kako smo istaknuli na lokalitetu koji će uskoro i kreatori urbanističkih planova morat nazvati »kod Prdele«.


Bila je poprilično napeta, trčala se u dvije utrke, a mogli bismo joj dodijeliti i epitet – urnebesna, barem po reakcijama okupljene publike. Sve zainteresirane natjecateljice, kao i natjecatelji koji su uspjeli nabaviti štikle adekvatnih veličina, prijavili su se prije početka utrke kad  je posebna komisija sa Žarkom Žeželićem Prdelom na čelu pregledala štikle: minimalna visina potpetica bila je 5 centimetara, najviša skoro 11.


 Ono što je kod Prdele k tome uvijek zanimljivo – njegova je darežljivost. Svi su sudionici natjecanja na dar dobili prigodne majice kao i jedan ukusni obrok. A obrok je bila – fritaja od vrganja, ubranih na višim predjelima Grobničkog polja te Gorskom kotaru, i 200 jaja.


Za one koji preferiraju morska jela, u specifičnoj Prdelinoj barci za kuhanje pripremala se buzara od dagnji. Koliko ih je bilo kila – nitko ne zna. na vreće, najbolja je mjera koja se može iskazati.


Naravno, nakon utrke krenuli su glazbeni brojevi za koje je bila zadužena riječka glazbena skupina Swing, tako da nije nedostajalo ni dobrih taktova, od onih modernih do brojeva kojima dominiraju klarinet i harmonika. 


Kako je izgledalo već u ranim popodnevnim satima – ljudi su se uistinu dobro zabavljali tako da još jednom – hvala Prdeli na brizi da narodu i u teškim vremenima bude dobro i zabavno.