Donorski program

NA OVO MOŽEMO BITI PONOSNI Riječka bolnica ima najveći broj darivatelja organa u Hrvatskoj

Barbara Čalušić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Riječki KBC se niz godina nalazi u hrvatskom vrhu, godišnje s prosječnim ukupnim brojem darivatelja daruje stotinjak organa. Od ukupnog broja riječkih  darivatelja oko 30 posto su darivatelji pluća 



RIJEKA U prvih deset mjeseci u ovoj godini Klinički bolnički centra Rijeka bilježi najveći broj darivatelja organa među 15 bolničkih ustanova koje sudjeluju u provedbi donorskog programa u Hrvatskoj. U riječkoj je bolnici od početka siječnja pa do listopada ove godine bilo 23 darivatelja organa, dok je u 2017. godini bilo njih 20.


Značajan napredak


U Ministarstvu zdravstva ističu kako su značajan napredak na ovom području u odnosu na prošlu godinu ostvarile Opća bolnica Zadar, Opća bolnca Koprivnica, Opća bolnica Varaždin, Klinička bolnica Dubrava i Klinički bolnički centar Osijek. Značajan broj darivatelja i dalje bilježe klinički bolnički centri Sestre milosrdnice, Zagreb i Split.


Transplantacijski koordinator u riječkoj bolnici prof. dr. Željko Župan podsjeća i kako je Hrvatska zemlja koja se nalazi u svjetskom vrhu po stopi darivatelja organa, pri čemu se riječka bolnica u odnosu na ostale hrvatske bolnice nalazi u regionalnom vrhu.




– Naša regionalna stopa darivatelja organa 3,5 puta je veća od hrvatske stope koja se smatra vodećom u svijetu – kaže prof. dr. Župan.


Foto Damir Škomrlj


Foto Damir Škomrlj



Hrvatska je niz godina članica Eurotransplanta i zahvaljujući organima hrvatskih darivatelja spašeni su mnogobrojni životi u Europi. Razvijena transplantacijska medicina dokaz je i kvalitetnog zdravstvenog sustava, a kako dodaje prof. dr. Župan, bez darivanja organa nema ni razvijene transplantacijske medicine.


– Čak 90 posto organa dolazi zahvaljujući donorskim programima pa zemlje koje nemaju razvijeni donorski program, nemaju ni razvijenu transplantacijsku medicinu. Kad je riječ o riječkoj bolnici, ona se već niz godina nalazi u hrvatskom vrhu te godišnje s prosječnim ukupnim brojem darivatelja darujemo stotinjak organa, objašnjava prof. dr. Župan koji kao transplantacijski koordinator ima zadaću prepoznati potencijalnog darivatelja organa, održavati funkcije organa do transplantacije, organizirati cjelokupni proces od eksplantacije, prijevoza organa i razgovora s obitelji preminuloga o darivanju organa.


Osjetljiv organ


Transplantiraju se solidni organi, dakle, srce, jetra, bubrezi i pluća, a zanimljivo je također kako riječka bolnica predvodi i s ukupnim brojem darivatelja pluća.


– Od ukupnog broja naših darivatelja oko 30 posto su darivatelji pluća, što je ujedno još jedan dokaz visoke stručnosti, budući da se pluća smatraju vrlo osjetljivim organom kad je u pitanju transplantacijska medicina, ističe prof. dr. Župan.


Prva transplantacija organa u Hrvatskoj i tadašnjoj Jugoslaviji učinjena je u Rijeci prije gotovo 47 godina. Manje je poznato da je u Rijeci prvi put utvrđena i moždana smrt koja je osnovni zakonski preduvjet za transplantaciju organa. Španjolska koja se zajedno s Hrvatskom već godinama nalazi u svjetskom vrhu po broju darivatelja organa zakonski kao kraj života tumači cirkulacijsku smrt odnosno zastoj srca koji u pravilu prethodi smrti mozga.


– Hrvatska je vodeća u svijetu po broju darivatelja nakon smrti mozga, a naši stručnjaci sudjeluju u edukaciji i razvijanju donorskih programa u regiji, potvrđuje prof. dr. Župan.