Med-i-teran z' Kastva

NA BELI PUNDEJAK: U restoranu “Kukuriku” održana stručna radionica »Med-i-teran z’ Kastva«

Edi Prodan

snimio Edi Prodan

snimio Edi Prodan

Zahvaljujući dugogodišnjem Lušićevom radu i stručnosti, PGŽ danas posjeduje 12 diferenciranih i znanstveno verificiranih vrsta meda, a i kad su vina u pitanju, istaknuo je Plavše, teritorij Županije je jedan od zanimljivijih u Hrvatskoj.



KASTAV – Beli pundejak u kastavskoj restoranskoj instituciji Kukuriku nije započeo u bijeloj, nego u vrlo moćnim bojama – rubin crvenoj te smeđoj sa zlatnim i jantarnim tonovima. U tom je naime gastronomskom hramu bila osmišljenja stručna radionica »Med-i-teran z’ Kastva« tako da je u organizaciji Hrvatske udruge senzornih analitičara meda, Pčelarske udruge Kastav te Udruženja pčelarskih udruga PGŽ, a pod pokroviteljstvom Udruge Belica kao i dakako samog Grada Kastva održano sljubljivanje autohtonih medova i vina »Plavo-zelene« županije.


Vodili su je dr. Dražen Lušić sa Zavoda za zdravstvenu ekologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, po mnogima vodeći hrvatski stručnjak za med kao i dipl. ing. Tomislav Pavlešić, ugledni enolog koji je velik dio profesionalnog staža proveo u Istravinu te Vinskoj kući Pavlomir da bi danas bio dio nastavnog kadra Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci.


– Želja nam je i kroz ovu radionicu staviti naglasak na iznimne mogućnosti koje u poljoprivrednoj proizvodnji posjeduje Primorsko-goranska županija. One danas ni iz bliza nisu na razini poželjne iskorištenosti, a upravo putem meda i vina te usmjerenosti prema mediteranskom promišljanju prehrane mogu donijeti mnoge gospodarske probitke za koje inače postoje sve komparativne prednosti, naglasio je Lušić.




Zahvaljujući dugogodišnjem Lušićevom radu i stručnosti, PGŽ danas posjeduje 12 diferenciranih i znanstveno verificiranih vrsta meda, a i kad su vina u pitanju, istaknuo je Pavlešić, teritorij Županije je jedan od zanimljivijih u Hrvatskoj.


snimio Edi Prodan


snimio Edi Prodan



Radionica je inače u suodnos dovodila niz medenih posebitosti – od pomalo egzotičnog meda od pajsena ili onog od drače, pa sve do »kraljevskih« kategorija u koje pripadaju meduni, od jele ili javora, da o najpoznatijem medu Primorja, onom od kadulje ni ne govorimo. Vina su pak bila sjajna kupaža Belica, potom monosortne Jarbola, Žlahtina, Troišćina ili Sansigot, što su apsolutne posebitosti »plavo-zelene« županije pa sve do terana Gina Krote proizvedenog u Kastvu od grožđa uzgojenog u Marincima nedaleko Buzeta.


Radionici su prisustvovali i u njoj aktivno sudjelovali prvenstveno pčelari i vinari, ali i direktorica TZ Kastav Dolores Kukurin te zamjenik gradonačelnika Kastva Dejan Jurčić.