Pregovori

Mostovke prije konzultacija kod Komadine: Privremeno zatvaranje Marišćine preduvjet za razgovor

Tihana Tomičić



RIJEKA – MOST neće biti partibrejker, neka se slobodno SDP i HDZ u Skupštini dogovore, oni su se ionako uvijek u PGŽ dogovarali, HDZ tu nikad nije bio prava opozicija, izjavila je Ines Strenja Linić danas uoči početka konzultacija o proračunu kod župana Zlatka Komadine, nakon što je prošlog tjedna u prvom pokušaju proračun za 2019. pao.


Ona, Petra Mandić i Nerea Pulić poručile su i da je MOST antifoteljaška stranka i da ne podržava zahtjeve HDZ-a i Akcije mladih o tome da oporba dobije mjesta u nadzornim odborima.


– Po zakonu, nadzorne odbore imenuje izvršna vlast, i za njih i odgovara. Neka tako i ostane. Mi smo opozicija, i HDZ nema pravo u naše ime tražiti te fotelje, poručile su.Na konzultacije će se, kažu, pristojno odazvati, ali minimum za to je da se CZGO Marišćina privremeno zatvori.

MOST-ovke poručuju i da teško mogu podnijeti nove amandmane na proračun koji “ne postoji”, s obzirom da drugi prijedlog proračuna još i nije upućen u proceduru. No, svejedno su poručile da ostaju pri svojim svojim amandmanima od ranije, a dodale su i neke nove: traže 500.000 kuna za obnovu ceste prema Lopači te još milijun kuna za obnovu objekta bolnice Lopača, potom 500.000 kuna za obnovu Doma Snježnik, a također i tri milijuna kuna za projekt stambene zajednice za djecu bez roditeljske skrbi u suradnji sa ustanovom u Selcu, potom 400.000 za programe prevencije nasilja u školama, i na kraju četiri milijuna kuna za plaće liječnika u županijskim zdravstvenim ustanovama, kako bi se one izjednačile sa plaćama liječnika u kliničkim bolnicama.




– Nismo nerealni, a župan Komadina bi morao biti svjestan da mu se političko klatno pomaklo, da više ne može sam odlučivati o svemu, i da mu na koncu sada vlast ovisi o samo jednom čovjeku, Ivici Kneževiću. Tako se ne upravlja, poručile su MOST-ovke.