Zanimljivo natjecanje

Modelarska liga održana u Domu mladih: Ovo su pobjednici

Martina Jednobrković

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Ivan Vidović i Mihael Barac, učenici 7. razreda OŠ Jurja Klovića iz Triblja, osvojili su prvo mjesto i put na državno natjecanje. Drugo mjesto zauzele su Patricia Svetličić, učenica 8. razreda, i Rozmari Perlić, iz 7. razreda OŠ Branimira Markovića,  dok su treće mjesto zaslužile Ana Marinić i Karla Širola, učenice 7. razreda OŠ Sveti Matej



RIJEKA Ivan Vidović i Mihael Barac, učenici 7. razreda OŠ Jurja Klovića iz Triblja, pod mentorstvom Jadranka Janjića, pobjednici su Modelarske lige, održane u Domu mladih. Ovaj dvojac tako se plasirao na državno natjecanje, što će se sljedećeg mjeseca održati u Kraljevici.


Drugo mjesto zauzele su Patricia Svetličić, učenica 8. razreda, i Rozmari Perlić, iz 7. razreda OŠ Branimira Markovića, pod mentorom Jadrankom Janjićem, dok su treće mjesto zaslužile Ana Marinić i Karla Širola, učenice 7. razreda OŠ Sveti Matej, pod budnim okom mentorice Katice Androšević.


Na natjecanju je sudjelovalo 15 ekipa, u svakoj ekipi po dva učenika iz 7 osnovnih škola s područja Primorsko goranske županije te 2 kluba: Tehničkog centra mladih i Doma mladih. Natjecateljima je bio osiguran alat i sav pribor.


Foto Vedran Karuza


Foto Vedran Karuza





Pravila su bila jasno određena: Nakon što ekipe dobiju upute i pribor potreban za tehničke tvorevine, imaju pravo na pet minuta za dogovor sa svojim mentorom, da bi sljedećih sat vremena pokazivali svoje znanje i vještine. Ocjenjivaččko povjerenstvo potom bira najbolje radove.


Među natjecateljima bilo je najviše djevojčica, kojima je modelarstvo i tehnička kultura, kažu, jako zanimljiva


– Ovo nam je prvo natjecanje. Najdraži predmet nam je tehnička kultura, pa nas je profesor prijavio. I jako smo sretne što smo tu. Još ne znamo zadatak koji ćemo dobiti ali dat ćemo sve od sebe, pričaju nam Ena i Mara iz Osnovne škole Frana Krste Frankopana.


Ovo zanimljivo natjecanje organizira Hrvatska zajednica tehničke kulture uz suorganizatore Županijske zajednice tehničke kulture PGŽ i Doma mladih.


Cilj Modelarske lige je potaknuti razvoj tehničkih znanja i vještina, razvoj motorike, kreativnosti, inovativnosti, timskog rada, izbor srednjih strukovnih i tehničkih škola i zanimanja te razvoj poduzetništva.