Talentirani klinci

Mladi riječki robotičari idu na prestižno natjecanje u SAD

Sanja Gašpert

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj

Riječki učenici Borna Massari, Elizaveta Chernova, Darijan Jelušić, Andrej Čizmarević, Lucija Žužić, Luka Greblo i Ian Golob bit će prvi hrvatski tim na prestižnom natjecanju iz robotike



RIJEKA Grad Rijeka financirat će povratne avionske karte, vrijednosti oko 50 tisuća kuna, za sedam učenika i dva mentora Gimnazije Andrije Mohorovičića koji putuju na međunarodno natjecanje FIRST – Robotics Competition u Hempstead, New York. Riječ je o natjecanju koje okuplja najkvalitetnije mlade robotičare srednjoškolce iz SAD-a i ostalih zemalja svijeta, a rezultati natjecanja privlače pozornost tehnoloških sveučilišta te tehnološkog, inovacijskog i proizvodnog sektora.


Natjecanje koje svake godine u SAD-u okupi 400 tisuća mladih ljudi, održave se u nekoliko etapa, a cilj je izrada robota koji izvršava zadane zadatke na zadanom tematski definiranom poligonu. Učenici Gimnazije Andrije Mohorovičića uspješno su izradili robota koji su nazvali Crobot, kojim će se predstaviti na navedenom natjecanju. Riječki će učenici biti prvi hrvatski tim na prestižnom natjecanju u Hempsteadu.


Tim povodom jučer je učenike, Bornu Massarija, Elizavetu Chernova, Darijana Jelušića, Andreja Čizmarevića, Luciju Žužić, Luku Grebla i Iana Goloba te njihove profesore mentore Patriciju Nikolaus, profesoricu fizike i Gorana Bonetu, profesora informatike te ravnatelja GAM-a Henryja Pontea, primio riječki gradonačelnik Vojko Obersnel sa svojim suradnicima.




– Veseli nas da u Gradu Rijeci postoje mladi ljudi koji su i svojim dosadašnjim radom pokazali uspjeh. Riječ je o srednjoškolcima koji su već osvojili brojna natjecanja na kojima su sudjelovali. Veseli me vaša želja za daljnjim razvojem u kontekstu robotike – kazao je Obersnel.


Cijeli projekt predstavnicima Grada Rijeke predstavio je njegov inicijator Borna Massari, koji je kazao kako se tim učenika koji je radio na izradi robota susreo s brojnim teškoćama, među kojima i onima financijske prirode, ali su oni uspješno svladani te mladi Riječani uskoro putuju u Ameriku. Inače, u izradi robota među prvima školi je pomoć pružila Primorsko-goranska županija financirajući gimnazijski projekt s 40 tisuća kuna.