ZTK

Mladi Riječani učit će sigurno upravljati dronovima

Andrej Petrak

Nova oprema jučer svečano predana modelarskoj radionici Tehničkog centra mladih  / snimio S. JEŽINA

Nova oprema jučer svečano predana modelarskoj radionici Tehničkog centra mladih / snimio S. JEŽINA

Savez inovatora PGŽ-a Rijeka i tvrtka IB informacijske tehnologije iz Ogulina osigurali nabavu bespilotne letjelice DJI Spark



 Tehnički centar mladih sljedeću će godinu započeti novim važnim iskorakom i započeti program edukacije u upravljanju i korištenju drona. Kvalitetu radionice prepoznao je Savez inovatora PGŽ-a Rijeka i tvrtka IB informacijske tehnologije iz Ogulina, koji su osigurali novu opremu u vidu bespilotne letjelice DJI Spark, koja je jučer svečano predana modelarskoj radionici Tehničkog centra mladih pri Zajednici tehničke kulture Rijeka.


– Nakon testiranja rada nove opreme, Zajednica tehničke kulture Rijeka u suradnji sa suradnicima Tehničkog centra mladih, pokrenut će testna predstavljanja i prezentacije novog drona po osnovnim i srednjim školama s ciljem animiranja učenika za uključenje u edukativne radionice sigurnog letenja dronom. Tako će se svi zainteresirani polaznici vrlo skoro moći uključiti u teorijske, ali i praktične radionice na kojima će savladati sigurno letenje bespilotnim letjelicama. Osim za edukaciju mladih, dron se planira koristiti i za snimanja raznih događanja i manifestacija, poput događanja u okviru EPK 2020, najavio je Silvano Skočaj iz ZTK Rijeka.



Ova godina za Tehnički centar mladih bila je godina 3D printanja, jer nakon što je Ministarstvo znanosti prihvatilo program, radionica je opremljena 3D printerom, 3D skenerom, računalima i potrebnim softverom. Velik broj učenika prošao je kreativno-edukativne radionice 3D modeliranja i printanja, koja je danas sve više prisutna u svim područjima stvaralaštva.





Zajednica tehničke kulture Rijeka osigurala je teorijsku i praktičnu obuku sigurnog letenja bespilotnim letjelicama za grupu mladih polaznika edukacije. Teorijsku obuku poznavanja propisa, pravila i zahtjeva letenja vodio je Miljenko Šeb, dugogodišnji nastavnik letenja iz Zrakoplovnog društva Krila Kvarnera, dok je voditelj aktivnosti praktične vježbe, Ranko Frka, stručnjak za letenje i snimanje bespilotnim letjelicama, prezentirao polaznicima obuke načine sigurnog rada s dronom. Troje polaznika 27. studenoga uspješno je položilo ispit za rukovatelja sustava bespilotnim letjelicama u Agenciji za civilno zrakoplovstvo u Zagrebu.


– Novom opremom i troje obučenih stručnih suradnika za letenje bespilotnim letjelicama, Zajednica tehničke kulture Rijeka činit će jezgru stvaranja cijelog niza novih projekta iz područja novih tehnologija, najavljuje Silvano Skočaj.


Dodaje da Tehnički centar mladih čini najbolje opremljenu modelarsku radionicu u Rijeci, kroz koju tijekom godine prođe više od 1.400 učenika


– S obzirom na zacrtane ciljeve, a to su razvijanje praktičnog kreativnog izraza, stjecanje pozitivnog odnosa prema praktičnom radu mladih te širenje spoznaje o primjeni i oblikovanju različitih materijala nužna su ulaganja u nove tehnologije i zato su svi donatori dobro došli, dodaje Skočaj.


– I u stručnom dijelu radionica bilježi značajan iskorak. O tome dovoljno govori podatak da je priprema 3D printanja modela skeniranog pomoću nove aplikacije 3D CREATOR mobitela Sony, predstavljenog na međunarodnom sajmu komunikacijske tehnologije u Berlinu, za potrebe priloga u emisiji RTL Direkta odrađena baš u Tehničkom centru mladih, gdje je i realizirano prvo testno printanje. Za kvalitetu i prepoznatljivost programa posebno treba zahvaliti partnerima Zajednice. Koncept radionice, tradicionalno modelarstvo, s iskorakom u nove tehnologije, čini projekt modelarske radionice Tehnički centar mladih i dalje posebno atraktivnim za mlade nudeći razne kreativno-edukativne radionice za mlade učenike željni znanja o novim tehnologijama, zaključuje Silvano Skočaj iz ZTK Rijeka.