Mirno sišli s dimnjaka

‘Mjesec dana već jedemo po kontejnerima’: Dvojica beskućnika otkrila razloge prosvjeda u Laginjinoj

P. N.

Na kvaran način smo izbačeni iz Oaze. Obratili smo se na ljubazan način Centru, mjesec dana smo spavali na plažama i jeli iz kontejnera. Četrnaest kilograma sam izgubio u tom vremenu, kaže jedan od njih



– Samo želimo normalno živjeti – poručila su dvojica muškaraca nakon silaska s petnaest metara visokog dimnjaka Centra za socijalnu skrb na kojeg su se popeli jutros oko 9,30 sati i na njemu proveli iduća dva i pol sata prijeteći da će se baciti.


U pitanju su 37-godišnji Dario Ivanković iz Đakova i pet godina mlađi Marko Fiket iz Rijeke, a u današnjem događaju, suprotnom prvim informacijama, nije sudjelovao muškarac koji se na isti dimnjak u znak prosvjeda popeo nekoliko mjeseci ranije.


Muškarci su s dimnjaka sišli malo iza podneva, nakon što se prethodno jedan od njih spustio par stepenica nie, u razinu prozora na najvišem katu Centra. Tamo je razgovarao s predsjednikom udruge Oaza Dejanom Travicom i pročelnicom Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke dr. Karlom Mušković.




– Jesam se najavio, jesam li tražio da se očiste govna od golubova gdje ljudi jedu? Niste napravili ništa, bilo je sve što smo uspjeli čuti od “razgovora”, no nakon toga su ipak pristali mirno sići dolje i okončati ono što je moglo završiti daleko dramatičnije.



Od dr. Mušković i Travice doznajemo kako se radi o dvojici sada već bivših korisnika prihvatilišta za beskućnike, koji su prošli mjesec od tamo istjerani zbog kršenja kućnog reda. Navode da su u više navrata remetili javni red i mir, te prijetili djelatnicima.


– Pustit ćemo ih danas iznimno da prespavaju još tamo i okupaju se, a sutra ćemo održati sastanak da vidimo što dalje, rekla nam je dr. Mušković.


Dvojica muškaraca imaju očekivano sasvim drugačiju priču – tvrde da su izbačeni bez objašnjenja i razloga. Zahtijevaju da ih se tamo trajno vrati.


– Na kvaran način smo izbačeni iz Oaze. Obratili smo se na ljubazan način Centru, mjesec dana smo spavali na plažama i jeli iz kontejnera. Četrnaest kilograma sam izgubio u tom vremenu, a on ni ne znam koliko. Želimo normalno živjeti, jer ova država je sazdana na krvi hrvatskih branitelja – moje mame u HOS-u i mog oca. Ja sam bio pripadnik specijalnih snaga, jedinica za posebne namjene, nečasno sam otpušten. No nikakvog prekršaja nismo napravili, ispričao je novinarima kasnije Ivanković.