Svi peru ruke

Misterij na RiTV-u: Nitko ne zna otkud kontroverzna “Bujica” tri puta tjedno na sveučilišnoj televiziji

Vedrana Simičević

Emisija kontroverznog voditelja i urednika Velimira Bujanca tri puta tjedno na RiTV-u / Snimio Davor Kovačević

Emisija kontroverznog voditelja i urednika Velimira Bujanca tri puta tjedno na RiTV-u / Snimio Davor Kovačević

Prva je reagirala udruga Universitas, zabrinuta što se s riječkim Sveučilištem povezuje emisija više puta prijavljivana zbog širenja mržnje u eteru. No, kako je emisija došla na program RiTV-a ne znaju ni rektor, niti glavni urednik, niti v. d. direktora 



Udruga za razvoj visokog školstva Universitas ovih je dana izdala priopćenje u kojem izražava »neslaganje i zabrinutost« činjenicom da se u programu RiTV-a – Televizije Primorja i Gorskog kotara koja se posljednje tri godine nalazi u sastavu Sveučilišta u Rijeci, tri puta tjedno emitira emisija »Bujica« voditelja i urednika Velimira Bujanca.


»Izražavamo svoje neslaganje emitiranjem spomenute televizijske emisije, budući da svojim sadržajem nerijetko u javnost šalje prijeporne poruke, koje su često suprotne demokratskim načelima za koje se Sveučilište u Rijeci obvezalo zalagati i promicati Strategijom razvoja«, navode između ostalog iz udruge u čijim se upravljačkim tijelima nalaze poznata imena iz riječke akademske zajednice poput prof. dr. sc. Marte Žuvić-Butorac, prof. dr. sc. Jasminke Ledić i prof. dr. sc. Jasne Krstović.


Sveučilište u Rijeci je, podsjetimo, 2013. godine za simboličnu 1 kunu kupilo RiTV, pa članovima Universitasa tim više smeta da se sa Sveučilištem povezuje emisija koja je više puta bila prijavljivana Agenciji i vijeću za elektroničke medije zbog širenja mržnje u eteru. Posljednji u nizu sličnih incidenata – nedavna javna objava adrese na kojoj živi glumac Rene Bitorajac – HND je osudio kao šokantni javni poziv na linč kreiran od strane voditelja »Bujice« koji u javnosti ne krije svoje radikalne desničarske stavove.


Prebacivanje loptice




U pokušaju da saznamo kako to da se kontroverzna »Bujica« već neko vrijeme nalazi na programu riječke »sveučilišne televizije«, naišli smo na klasično prebacivanje loptice odgovornosti koje pak ponajviše govori o, blago rečeno, apsurdnoj situaciji u kojoj se trenutno nalazi RiTV.


Naglasivši, uz napomenu da emisiju ne prati, da mu se ne sviđa ono što čuje o sadržaju »Bujice«, te osudivši bilo kakvo promicanje nasilja putem medija, rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Pero Lučin ustvrdio je kako se Sveučilište dosad »nije puno miješalo u uređivačku politiku RiTV-a ni rad uprave, s obzirom na to da se televizija ne financira iz sveučilišnog proračuna«. Priznao je, međutim, da se ideja koje je stajala iza svojevremenog preuzimanja RiTV-a od strane Sveučilišta nije odvila kako je bilo zamišljeno.


– Smatrali smo tada da imamo mogućnosti i šanse da izvučemo RiTV iz problema u kojima se nalazio, sačuvamo radna mjesta i probamo povećati prisutnost Sveučilišta u javnosti, te damo studentima i profesorima šansu da se uključe u televizijski sadržaj. Namjera je od početka bila da se televizija ne financira iz proračuna Sveučilišta, već od vlastitih aktivnosti.


Glavni problem je da je cijeli proces ulaska u predstečajnu nagodbu užasno dugo trajao, previše se s time petljalo i u tom konktestu je teško bilo organizirati poslovanje. Kad smo mislili da je sve gotovo i da će televizija ići u stečaj, ipak je završila u predstečajnoj nagodbi. Kako je predstečajna nagodba sad završila, RiTV ima 3 do 6 mjeseci da se posloži i počne funkcionirati na način da može otplatiti dugove i proizvoditi program koji će imati i sveučilišne sadržaje, ako ne, onda će ići u stečaj – ustvrdio je Lučin, najavivši da će »ovih dana doći do određene promjene u organizaciji i načinu poslovanja RiTV-a, a onda će na red doći i rasprava o programu«.


Urednik »pro forma«


Zašto je »Bujica« i dalje na programu RiTV-a ne zna, kako tvrdi, ni njezin glavni urednik Damir Konestra koji nam je rekao da tu funkciju ima – samo na papiru.


– Odgovor na to pitanje trebala bi vam dati služba za odnose s javnošću Sveučilišta u Rijeci koja mi je 12. studenog 2014. poslala dopis u kojem stoji da odluke vezane uz programsku shemu televizije donosi v.d. direktora uz konzultiranje sa službom za odnose s javnošću i protokol Sveučilišta u Rijeci. Na moje pitanje upućeno rektoru i službi za odnose s javnošću, kao i v.d. direktoru, koja je onda moja funkcija kao glavnog urednika, do dana današnjeg nisam dobio odgovor. Ostao sam glavnim urednikom televizije kao jedini novinar redakcije učlanjen u HND, kako bi televizija mogla funkcionirati, kazao nam je Konestra, dodavši da se »u potpunosti slaže s priopćenjem Universitasa«.


V. d. direktora Dario Petrinić ima pak posve drugačije viđenje situacije: za program RiTV-a, kaže, nije zadužen on, nego upravo glavni urednik Damir Konestra u dogovoru s vlasnikom.


– Ako je gospodin Konestra urednik »samo na papiru«, zašto nije dao otkaz – pita se retorički Petrinić koji nije htio komentirati što misli o »Bujici« i tome kako se ona uklapa u program sveučilišne televizije.


– Ja sam ovu programsku shemu preuzeo od bivše uprave televizije, a tko je o njoj prije 2014. donio odluku, ne bih znao, kazao nam je Petrinić koji na naš upit nije htio komentirati ni nepotvrđenu informaciju da je RiTV za emitiranje »Bujice« od uredništva te emisije dobila i neka sredstva.


I dok RiTV, kako se čini, nekim čudom trenutno funkcionira u situaciji posve jedinstvenoj za neki tv medij, u kojoj niti glavni urednik, niti v.d. direktora, niti vlasnik »nisu odgovorni« za sadržaj koji se emitira, iz Universitasa se nadaju da će u budućnosti ipak Sveučilište biti to koje će u suradnji s odgovornim osobama televizije promišljati i sudjelovati u stvaranju programa.